Galm in huis

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hi, ik heb een grote woonkamer met natuurstenen vloer, gesierpleisterde wanden en tot voor kort zo'n lelijk houtwolcement plafond.
Nu weet ik dat zo'n plafond een zeer goede geluisabsorptie heeft en dat blijkt nu ook nadat ik de platen er onder weg heb gesloopt, kamer is een behoorlijke galmkast geworden. Nu is het de bedoeling dat er stucplaten tegen het nu vrijgekomen rachelwerk aankomen en dat het geheel glad wordt afgestuct. Zal dit het galmprobleem verminderen?
Zijn er nog tips om de galm te verminderen? Heeft iemand een dergelijke situatie en geen last van galm?

Alle tips zijn welkom!!
 
Hoe meer je in je kamer zet, hoe minder het galmt. Vloerkleed, kastjes, schilderijen, scheidingswand, planten, etc, etc...
 
Nee, plaatsen van gips/vezel/stuc/etc zal de galm over het algemeen niet verminder, behalve in de lage frequenties. Dat hangt van de constructie af. Wordt het, opnieuw, een verlaagd plafond? Dan lege ruimte compleet met wol vullen.

Je zult alsnog galm in de spreek-frequenties blijven houden. Hiervoor zul je absorberende materialen moeten plaatsen in den ruimte. Zoals opgemerkt zullen, in dit geval(!), gordijnen en banken etc een deel oplossen. Maar dat is niet altijd een mooie oplossing, hangt van je wensen af.

Het werken met absorberende panelen is een oplossing, een akoestisch schilderij als het ware.
Je kunt ook absorberende materialen, met name glas/steenwol, verwerken in de ruimte achter/op/onder kasten en banken etc. Maar daarmee haal je lang niet de RT (reverb time) compleet uit de ruimte.

Lastig want het is je woonruimte en je wilt uiteraard geen lelijke panelen in de kamer. Hoewel "lelijk" ook subjectief is gezien ik ze fantastisch vind ;)

Hieronder een voorbeeld van wel erg opzichtelijke panelen in een woonkamer:
5289_cust_ht5_1.jpg

Maar het kan ook zo:
5289_cust_dorsa_1.jpg



Bovenstaande is mooi verwerkt en dankzij de mooi houten plafond met balken amper zichtbaar. Eventueel kun je het canvas beschilderen, maar het moet wel blijven "ademen".
Ik bouw ze zelf met jute. Niet alleen heeft die een mooie natuurlijke kleur (hoewel het in alle kleuren verkrijgbaar is) maar is het ook nog eens niet brandbaar, net als de wol erachter. Veiligheid is altijd belangrijk.

In jou geval zou ik zeer zeker eens goed nadenken over het nieuw te plaatsen plafond, of daar niet iets mee te doen is. In studio's hangen we vaak een zgn "wolk"; een grote absorberend paneel aan het plafond. KAN er mooi zijn, met licht er in verwerkt etc.
 
Is het werken met die gipsplaten met ronde gaten erin ook een optie? Dit zie je nog weleens in kantoren hangen waar veel mensen werken (call-centers). Door die gaten in de gipsplaten weerkaatst het geluid veel minder en heb je minder 'geruis' om je heen als je daar werkt.
 
renehi schreef:
Is het werken met die gipsplaten met ronde gaten erin ook een optie? Dit zie je nog weleens in kantoren hangen waar veel mensen werken (call-centers). Door die gaten in de gipsplaten weerkaatst het geluid veel minder en heb je minder 'geruis' om je heen als je daar werkt.

Volgens mij zijn de platen van steenwol met een harde persing
 
Nee,dit zijn gipsplaten met gaten met daarachter firetdoek.
Verkrijgbaar in verschillende variateiten van de gaten.Maar dit is zeer bewerkelijk om te monteren en voor de "gewone" klusser niet aan te raden.
 
Na een tijdje hoor je het zelf niet meer, je raakt er aan gewent.
Als je een paar weken in een tent vertoeft en je komt thuis hoor je het weer een paar dagen.

Als het niet went kun je het voorgaande oplossingen toepassen.
Ps. er bestaan gipsplaten met geperforeerde gaten en een gespannen papierlaag. Als je daar boven isolatiewol aanbrengt of acoustische platen zal het een stuk schelen.
Het plafond kun je met latex op gewenste kleur brengen.

Dubbel antwoord zie ik. :oops:
 
Als ik het bericht van de TS goed begrepen is de kamer op dit moment niet gemeubileeerd... :?:

Gladde materialen met een dichte structuur zoals muren, tegelvloer
weerkaatsen geluidsgolven, zodra er meubels in de ruimte staan worden deze geweerkaatste geluidsgolven gebroken waardoor de galm voor de meeste mensen niet of nauwelijks waarneembaar is.
Neem de proef op de som, ga in de lege kamer staan klap met je handen, schreeuw en gooi bv een leeg blik op de grond. Galm alom.
Hang nu een jas aan de muur, doe het zelfde en je zult horen dat door een jas de galm al gigantisch gereduceerd is.
Kun je na gaan wat een bank doet voor de galm.

Indien TS een vermogende audiofiel is rest er niets anders dan een dure studio ontwerper te laten komen die op strategische plaatsen demping/projectie schermen hangt en de 100+ euro per meter kabel op spikes legt :cool:
 
Alle reageerders, bedankt voor de tips.
De ruimte was overigens wel gedeeltelijk gemeubileerd maar toch galmt het nog. Het gaat mij niet om HiFi audio of , maar gewone gesprekken.

Ik ga toch maar met de gipsplaten aan de gang en hoop het een en ander te kunnen verminderen met gordijnen en zo (die moesten toch nog). Heb even gegoogled en zag ook nog de volgende site ***** waar ze dempende kunstwerken verkopen. Misschien is dat wel wat.....
 
Ronald63 schreef:
Nee,dit zijn gipsplaten met gaten met daarachter firetdoek.
Verkrijgbaar in verschillende variateiten van de gaten.Maar dit is zeer bewerkelijk om te monteren en voor de "gewone" klusser niet aan te raden.

oke weer wat geleerd

maar geluids dempende systeem plafonds voor kantoren van harde persing steenwol bestaan ook
 
Wij hebben een paar maanden geleden de woonkamer in z'n geheel glad laten stuken, dus ook het plafond. Eerst hadden we schoon metselwerk muren met gipsplaten tegen het plafond. Toen galmde het niet. Maar nu met het stucwerk galmt het heel erg. Dus glad stucwerk tegen het plafond helpt niet om het galmen te verminderen. Maar, zoals ook al door anderen geadviseerd, met meubels, gordijnen en een kleed op de vloer neemt het galmen snel af.

succes,
pet5ra
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan