Fundering schuur, welk type

Grashopper

  • #1
Ben me aan het voorbereiden op een nieuwe klus, namelijk de bouw van een schuur achter in de tuin. De schuur wordt ongeveer 12x7 meter, met een nokhoogte van 5 meter. Ik wil aan de buitenkant een borstwering van ongeveer 80cm steen metselen en de rest houtskelet bekleed met zweeds rabat. De schuur wordt volledig geïsoleerd. Nu heb ik wat vragen over de fundering.

Wanneer ik een vloer in één keer wil storten met vorstrand, moet deze dan op het witte zand liggen? Het witte zand zit op een diepte van ongeveer 110cm. Dan gaat er enorm veel beton in. Of kan deze vloer ook gewoon in de zwarte grond, eventueel met een zandbed onder de vloer?

Een andere optie die werd geopperd is gaten boren tot aan het witte zand en daar beton in storten (of betonnen palen). Hier de bekisting op van een fundering welke net onder het maaiveld komt te liggen. Fundering storten en hierop de muur opbouwen, uiteraard de binnenste muur thermisch onderbroken. De vloer wordt dan later gestort op tempex.

Mijn buurman heeft eenzelfde schuur gebouwd met een traditionele fundering op ongeveer 60cm diep. Dus niet op het zand. Hij heeft ook nog een binnenmuur van blokken. Volgens hem is dit totaal geen probleem, maar gaat dat ook op de langere termijn goed? Het probleem is dat zijn schuur nog maar 1 jaar staat :mrgreen:

Of zijn er mogelijk nog slimmere manieren?
 

Grashopper

  • #2
Ik zie ook zo nu en dan van die schroeffunderingen op internet. Is dit ook geschikt voor een grote schuur?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Lijkt me dat dit op de tekening hoort te staan.
 

Grashopper

  • #4
Er is (nog) geen tekening. Wou die zelf maken zodra ik duidelijk heb hoe ik een en ander ga doen. De schuur is vergunningsvrij. Mocht het nodig zijn dan kan ik natuurlijk altijd een constructeur opzoeken. Maar wil graag eerst voor mezelf alles duidelijk hebben.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De fundering is het belangrijkste gedeelte van een bouwwerk, ik vind het niet verstandig die te maken met alleen info van mensen op een forum, hoe goed die ook zijn.
Een bouwkundige uit de omgeving zal de grond(lagen) kennen en op basis daarvan een advies geven.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je graaft de zwarte grond ter plaatsen van de fundering af en vult dit aan met zand dat je verdicht (grondverbetering)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik weet niet hoe dat bij jullie zit maar hier is het schering en inslag dat de grond eerst verdicht moet worden, gewoon goede zandgrond waaraan niet te zien is dat er verdicht is.
Volgens mij moet ook een vergunningvrije bouw aan de voorschriften voldoen.
 

Grashopper

  • #8
Afgraven tot op het witte zand en dan opvullen is inderdaad een optie. Dan zou je ook nog steeds een vorstrand kunnen toepassen die geheel op het zand ligt. Ik zit hier op de Noord Veluwe, we hebben hier dus wel vrij stevige grond
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Soms is precies afgraven juist beter (ongeroerde grond). Maar dat geldt vooral hier op de kleigrond.

Een schuur van 12x7m en 5m hoog is een flinke. Ik adviseer er een constructeur bij te halen.
 

Grashopper

  • #10
Ik heb er een constructeur en tekenaar bijgehaald. Zij gaan de berekeningen en tekeningen doen. Dan heb ik duidelijk op papier hoe een en ander te maken en kan ik mezelf lekker tot het klussen beperken. Zij kunnen ook het beste de afweging maken of je beter stalen spanten of hout kunt gebruiken. Ik laat nog wel even weten wat eruit gekomen is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Goed bezig :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu