Fundering met halfsteensmuur op de rand

Sietsereijnen

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig met de voorbereidingen voor een aanbouw achter onze woning. De ruimte is circa 220 x 300 cm en het betreft een enkellaags aanbouw (bijkeuken). De locatie is van 3 zijden echter al volgebouwd (houten schuurtjes, geen fundering).

Nu wil ik de buitenmuur zo dicht mogelijk op de perceelrand plaatsen; ik dacht hierbij aan een massief betonnen fundering van 60 cm hoog waar aan de buitenzijde de buitenmuur op rust en aan de binnenzijde de (eventueel verzwaarde) vloer om kanteleffect te voorkomen.

Nu is dit een relatief zware constructie voor een licht en klein bouwwerk; is er misschien iemand die hiervoor een eenvoudiger alternatief weet? Ik wil zo weinig mogelijk ruimte verliezen.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie!

Met vr. groet,
Sietse Reijnen
 

Constructeur

  • #2
Hallo,

Het hangt veel af van de ondergrond of dit mogelijk is.
In geval van zandgrond en of klei is het mogelijk om een vloer met vorstrand toe te passen. Dus een betonbalk van bv. 350x500 met daarop een betonvloer van 150 mm. In de balk een standaard wapeningskorf, welke te verkrijgen is bij de bouwmaterialenhandel. en als wapening in de vloer een onder- en bovenwapening van netten rond 8 hoh 150 mm.
Echter als er in de ondergrond veen lagen zitten zal de uitbouw altijd blijven zakken!
Als regel hanteer ik altijd, als de woning onderheid is moet de uitbouw ook op palen komen te staan. Is de woning op niet onderheid kan een strokenfundering of vorstrand worden gebruikt.

Let op als de bijkeuken 3 meter de tuin in wordt gebouwd is hiervoor wel een licht bouwvergunning nodig.
 

Sietsereijnen

  • #3
Als ik het goed begrijp bedoelt u een relatief lichte vorstrand met daarop een 'aparte' betonnen vloer welke de gehele balk dekt? En de muur komt vervolgens op de rand van deze vloer?

(Er is inderdaad een lichte bouwvergunning nodig, maar die is reeds verstrekt)
 

Constructeur

  • #4
De vloer moet aan de vorstrand vastzitten. De vloer draagt namelijk het geheel en de vorstrand voorkomt opvriezen en ondergraven van ongedierte.
Uit de vorstrand moet daarom staven stekken welke in de vloer moeten worden opgenomen.
Maar bij een lichte bouwvergunning horen ook constructie berekeningen en tekeningen, dus als het goed is moet een en ander op tekening staan!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu