Fundering, geen gele grond

G.piket7

  • #1
Allen,

Ik wil een fundering leggen voor een aanbouw, nu ben ik bezig met de gleuf bezig, 60 cm breed en zit nu op 80 cm diep.

Ik heb echter nog steesa geen gele grond op die diepte.
Wat kan ik nu het beste doen?

Ik heb ook iets gehoord over PU bekisting,
je zou dan met 70 cm al diep genoeg zijn....
Weet iemand daar wat meer vanaf?
 

Millew

  • #2
Bij een fundering op staal (geen palen) wordt de funderingsdiepte niet bepaald door het soort bekisting, maar door de vorstvrije diepte en eventueel het te dragen gewicht in samenhang met de draagkracht van de grond.

Dat het gebruik van een PU bekisting of vergelijkbare typen een minder diepe fundering nodig heeft, berust op een misverstand. De fabrikant claimt dat ook niet in de productspecificatie.
Wel wordt gezegd dat er geen zandaanvulling nodig is. Daarmee wordt bedoeld dat de bekisting 'zelfdragend' is. De wanden hoeven aan de buitenkant niet te worden aangevuld met zand om de betondruk mede op te nemen tijdens het storten. Bij sommige (oudere typen) PS bekisting (was) is dat namelijk wel nodig.

Voor een aanbouw van één verdiepinghoogte heb je ook niet percé geel zand onder de fundering nodig, vorstvrije diepte is in de meeste gevallen voldoende, tenzij je op slappe klei of veengrond zit.
Als je huis ook op staal is gefundeerd, houdt dan de diepte van die fundering aan.
Probeer precies op diepte te graven zodat de grond, die moet blijven zitten, niet wordt omgewoeld. Daardoor fundeer je op ongeroerde grond en wordt de kans op zetting zo veel mogelijk beperkt.
Heb je toch te diep gegraven, dan weer aanvullen met geel zand en aftrillen met een kleine trilplaat of laagsgewijs goed aanstampen met een handstamper.
 

MvanV

  • #3
Bij natte gebieden met zeer moeilijke grond (veen) zie je wel eens dat men een "drijvende"fundering maakt van een groot blok piepschuim of PU.
Dan "drijft"het gebouw op het grondwater.

Zo'n systeem kan je echter niet zomaar als particulier maken want daar zijn constructieberekeningen voor nodig, anders komt het omhoog of gaat het zakken.
 

Tiho

  • #4
Dat is meer gewichtsneutraal bouwen. Dan moet de afgegraven grond hetzelfde wegen als het piepschuim plus de bebouwing. Snelwegen wordt het voor gebruikt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu