Functioneert een volledig opengedraaide dimmer als een wisselschakelaar?

damdam8

  • #1
Wellicht een domme vraag, maar wellicht dat jullie raad hebben met het onderliggende probleem.

In mijn nieuwe huurwoning (met oud bouwjaar) zijn dimmers aangesloten die zachtjes 'zoemen' wanneer ze aanstaan. Ik ga er vanuit dat het dimmers zijn die oorspronkelijk bedoelt zijn waren voor hallogeenlampjes of gloeilampjes; ik trof er namelijk dimbare leds in aan (van de vorige verhuurder) die veel knipperden als deze niet in de hoogste dimstand stonden.

Ik ben er van uit gegaan dat het zoemgeluid en het flikkeren van de lichten te maken heeft gehad met het aansluiten van ledlampjes (met een laag vermogen) op een dimmer bedoeld voor lampjes met hoger vermogen. Ik ben er ook van uit gegaan dat een volledig 'opengedraaide' dimmer gelijk staat aan een wisselschakelaar. Met dat idee heb ik de armatuur vervangen en niet-dimbare led spotjes aan de schakelaar gehangen. Deze doen het inderdaad alleen als de dimmer helemaal opengedraaid staat. Echter is het zoemende geluid niet verdwenen, en merk ik een heel licht aanwezige flikkering (alsof de lamp op hele hoge frequentie soms heel even uitgaat).

Mijn doel is om hier gewoon Philips Hue spots aan te hangen die dimbaar zijn via de lamp zelf (via WiFi of Bluetooth aangestuurd), de dimmer zal dan altijd 'aan' staan op het hoogste niveau; en ik doe de lampjes dan dus op afstand uit. Moet ik nu de dimmer vervangen door een gewone wisselschakelaar om de problemen te verhelpen? Of komt het hier niet door? Zit er nog een nadeel voor de lampjes zelf aan (levensduur? brandgevaar?) op de manier waarop ik nu alles heb? Het liefst vervang ik zo min mogelijk dingen, omdat dit een appartement is waar ik maar tijdelijk woon.

Overigens zag ik bij het vervangen van de armatuur dat de blauwe en zwarte draad omgekeerd waren aangesloten op de blauwe en bruine draad (fase en nul?); ik heb die in de nieuwe opstelling juist gemonteerd (matchende kleuren).

Alvast dank!

Edit: op een andere plek in de woning met exact dezelfde situatie (en dezelfde 'problemen') wil ik gewoon niet-dimbare leds plaatsen die ook niet dimbaar zijn met een app o.i.d., zoals met de Philips Hue spots. Deze ben ik uiteraard wel van plan om aan en uit te doen, maar ik wil de dimmer dus altijd volledig opendraaien wanneer ik ze aan doe. Weet niet of dit kwaad kan, vaak zullen ze bij het aanzetten namelijk niet meteen in de hoogste stand staan.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Nee, je hebt geen garantie dat de dimmer op "100%" niets meer met de voeding doet. Hoe duurder de dimmer hoe erger (dan heeft het misschien ook softstart en dergelijke).

Als je een Hue lamp of andere niet-dimbare lichtbron wilt plaatsen, de dimmer verwijderen en een normale schakelaar plaatsen. De dimmer laten zitten kan gevolgen hebben voor de levensduur van de lichtbronnen. Het zoemen en knipperen is waarschijnlijk ook meteen opgelost.

Als je weinig uit wilt geven kun je de dimmer ook gewoon overbruggen (dus geen schakelaar terugplaatsen) voor de Hue lampen. Dan kun je ze alleen met de app schakelen.
 

damdam8

  • #3
Ik was zojuist de dimmer aan het vervangen door een wisselschakelaar, maar ik zag dat de bruine fasedraad op de plek zat aangesloten waar de schakeldraad moet komen (en andersom). In het armatuur zat ook blauw en zwart andersom (daar heb ik het weer juist, dus blauw aan blauw, etc) teruggehangen. Hoe moet ik het nu in mijn nieuwe wisselschakeling regelen? Bruine fasedraad waar 'ie hoort (dus anders dan bij de dimmer), of op dezelfde manier terughangen? Kan het kwaad?

Zie bijgevoegde foto voor hoe ik de situatie met dimmer aantrof.

Wilde het even voor de zekerheid vragen!

Groeten.

Edit: ik bedenk me dat ik het woord "wisselschakelaar" te pas en onpas gebruik omdat deze zo worden verkocht; ik ga het gebruiken als gewone enkelpolige klikaanklikuit.

20220128_203810.jpg
 
Laatst bewerkt:

damdam8

  • #4
(Bij de armatuur trof ik de blauwe nul trouwens ook andersom geschakeld; die heb ik wel juist teruggehangen; vandaar dat ik even twijfel of ik het nu in de schakelaar ook moet omdraaien en juist terughangen. Misschien maakt het niets uit.)

(Er zit trouwens ook een dimmer naast in het tweevoudige frame; die laat ik hangen, maar daar zit her waarschijnlijk ook 'verkeerd'; geen idee of dat invloed heeft op mijn opstelling hier voor de wisselschakelaar?)
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Voor een enkelpolige schakeling maakt het niets uit als je bruin en zwart wisselt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu