Frezen mdf

SylvieP

  • #1
Beste Klusidee,

Ik ga van mdf 2 deuren/panelen maken die op een schuifsysteem komen. Een paneel van 200x 71.3 van 9mm dik met daarop stroken van 9 mm dik x 12 cm breed rondom-boven- en in het midden horizontaal en onder een horizontaal brede strook van 17 cm hoog. Een paneel in het midden en een kleiner paneel eronder beide van 4 mm dik
Zodat je een deurpaneel met vlakverdelingen krijgt. Nu is mijn vraag, voor het mooiste resultaat, moet je dan eerst alle onderdelen apart frezen en dan in (op) elkaar bevestigen, of pas alle randen frezen als alles op het paneel is bevestigd? En is het mooier om eerst te gronden en dan te frezen? Ik hoop dat u/iemand mij kan helpen met wat tips/advies. Alvast heel erg bedankt! Sylvie
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
De delen die je er op gaat lijmen, ga je die in verstek zagen of komen die haaks op elkaar?

Als je ze in verstek zaagt en dan freest en dan aanbrengt loopt het profiel door. Als je ze haaks zaagt moet je ze eerst aanbrengen en dan frezen om een doorlopend profiel te krijgen.

Ik zou eerst frezen, goed schuren en dan gronden.
 

SylvieP

  • #3
Dank je wel voor je duidelijke advies Frank! Ben ik echt mee geholpen. Ik vind het het mooist als het in verstek is. Ga wel even op een proefstukje kijken of ik het met mijn afkortmachine allemaal goed passend krijg. Anders gewoon haaks op elkaar....Nogmaals dank je voor je advies!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Als je afkort machine maar breed genoeg is.
12 x wortel 2 = 16.8 cm.
Als het kan zou je de twee schuine vlakken die elkaar raken in één keer kunnen zagen waarbij je de delen met de achterkanten tegen elkaar legt. Je zaagt dan twee delen tegelijk.
Als je ze dan weer met de schuine kanten tegen elkaar legt heb je altijd een hoek van 90 graden.
Het wordt dan wel passen en meten om de tegenoverliggende hoeken goed te zagen.

Een hele uitdaging, maar met goed meten en aftekenen (en weten waar de zaagsnede moet komen) moet het lukken.

En anders gewoon deel voor deel zagen. Indien er een heel klein naadje zichtbaar blijft zou je dat dicht kunnen kitten met een overschilderbare kit.

Je kan de delen die je op het vlak gaat lijmen iets over laten steken en na het vastlijmen met de parallel frees gelijk kunnen maken met het vlak.
Wel goed de diepte-instelling in de gaten houden, met 9mm komt dat wel kritisch.
 

SylvieP

  • #5
Ik heb het altijd deel voor deel gedaan, en inderdaad dan kitten als ik een naadje had... Maar ik ga zeker proberen of het op die andere manier lukt. Je moet het altijd een keer proberen toch? Maar ontzettend leerzaam je uitleg. Ik heb nu een nieuwe freesmachine en die heeft een draaiknop bovenop voor heel fijn af/ in te stellen.En dat zal hopelijk een mooi resultaat geven...Super bedankt weer voor je info!!!
Blij dat ik zo geholpen wordt en dat it forum er is. Ook heel leerzaam voor alle klussen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu