Luidsprekergat uitfrezen

ruite011

  • #1
Hallo,
Ik ben bezig met het fineren van 2 luidsprekers. Nu moet ik alleen de voorzijde, met 2 luidsprekergaten, nog. Ik lijm er een fineerplaatje over heen en moet dan dus de gaten er uit halen. Ik heb een bovenfrees gekocht (Bosch GOF130) en to nu toe daarmee de kanten afgefreesd. Ging prima. Maar nu weet ik niet hoe ik dit verzonken gat straks uit het fineer moet frezen. Het randje is te ondiep om het lagertje door te laten lopen. De frees komt dan te hoog. Ik heb al zitten stoeien met de accessoires....maar kom er niet uit. Het enigste wat ik mij kan bedenken is een frees van een grote diameter frees met een lagertje, zodat dat lagertje in het kleinste gat loopt en de grote frees dan het fineer weg kan frezen. Maar dan moet je precies de juiste combinatie hebben van freesgrootte en lagerdiameter. Ik ben geen doorgewinterde timmerman en werk nu voor het eerst met een frees. Zie ik iets over het hoofd? Iemand nog een helder idee?
Groet, Wim

20220107_112358.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De kopieerring icm met een normaal freesje gebruiken. Dan moet je dus wel een geleidecirkel van de juiste diameter op de speaker klemmen.
 

ruite011

  • #3
Dag Rola, bedankt voor jouw snelle reactie. Wordt dan toch nog lastig lijkt mij. Dan moet ik eerst een geleidecirkel maken van exact de juiste diameter, en dan precies over het gat zien te krijgen zodat die precies in het midden zit. Ik zit te kijken naar een frees met een grote diameter en een klein lager zodat het verschil hiertussen ca. 14mm is (rand tussen groot en klein gat). Dan kan ik het lagertje over de , lagerliggende, binnenrand laten lopen, aleen dit is nogal prijzig en moeilijk te vinden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
En wat als je eerst het profiel van de speakers in de plaat had gefreest en dan het gat eruit.
 

ruite011

  • #5
Die speakers kwamen zo aan als een bouwpakket. Ik heb het pakket dus in elkaar gelijmd en ben het nu aan het fineren. Dus die gaten zaten er al in.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Ik dacht al, hoe heb je dat zo netjes gefreesd zonder mal.
Hoe dik is je fineer?
 

ruite011

  • #7
0,6mm inclusief papier rug Link naar website verwijderd, mod. Fineren had ik ook nog nooit gedaan, en frezen ook niet.....heb intussen wel wat leerpuntjes...maar ja...hoort er bij. De afwerking is toch tot zover boven verwachting! Alleen had niet gedacht dat die luidsprekergaten mij zulke hoofdbrekens zouden kosten ....vandaag al zeker 4 uur zitten te denken/kijken ....ik wil voor mijzelf weten hoe ik dit moet doen vóórdat ik het fineer er overheen lijm. Ik kan nu nog mooi de frees instellen met die gaten vrij. Als het nu gewoon gaten waren, dan was het geen enkel probleem. De enigste mogelijkheid, die ik zo zie, om zo'n gat er uit te vrezen is door de juiste combinatie van frees en lagerdiameter.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Dat kan je ook snijden met een scherp mesje, een scalpel bijvoorbeeld.
Zo'n freesje kan ook, maar dan moet er wel de juiste combinatie van maatvoering bij zitten.
En het kleinste gat moet ook zuiver rond zijn.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #9
Zo nauwkeurig hoeft het toch niet, neem aan dat er nog een speaker overheen gemonteerd wordt.

Mesje lijkt me prima inderdaad.
 

ruite011

  • #10
Ja, mesje zit ook in mij hoofd(niet letterlijk:) , Die speaker valt precies in de rand...alles is CNC-gefreesd...dus erg precies. Zo'n frees werk verder perfect! maar als ik niets beters kan verzinnen pak ik een stanley mes en ga ik snijden.

20220107_163811.jpg 20220107_163846.jpg
 

Lampje45

  • #11
Ik zou zeggen gebruik om het gat te maken in het fineer, een cirkelmesje. Zoek met "passer met mesje"
Als je de plaats van de snede beplakt met isolatietape dan splintert de snede ook niet en kun je als je dit met niet te veel druk doet, perfect een cirkel snijden, die je met bisonkit vast kunt zetten.
Als je de bisonkit goed aanbrengt, op beide vlakken en laat drogen, dan kun je door het er onder leggen van verfstokjes het fineer exact positioneren en één voor één de stokjes er onder uit te halen en vast te drukken, als alles op zijn plaats ligt.
Mocht het nodig zijn ,dan kun je altijd nog een stukje hout met de ronding van het gat maken, waar je wat schuurpapier op plakt.
Waarmee je eventueel het randje nog zou kunnen schuren.
 
Laatst bewerkt:

ruite011

  • #12
Bedankt zover voor jullie reacties! Ik ga er morgen mee verder.
 

ruite011

  • #13
Inmiddels gelukt! Een freesje besteld in Amerika die paste. Geen lagertje onderaan, maar gewoon een afgerond stukje waardoor de afstand snijmesje<-->onderkant zeer klein is. Moest wel even zelf een verloopbusje maken van 6.35mm(1/4") naar 8mm. Eigenlijk weer een voorbeeld van "goed gereedschap is het halve werk"

20220115_111516.jpg 20220115_112618.jpg 20220115_112813.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Een scalpel / houtsnijmesje had ook zeker gewerkt. Maar wel complimenten voor het strakke werk!
 

ruite011

  • #15
Dankje! Ik heb zelfs een mesje besteld en geprobeerd....maar durfde het niet aan. Het freesje besteld op woensdagmiddag en vrijdagochtend was die er al. Je snapt soms niet hoe dat zo snel kan.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #16
Dat ziet er perfect uit, ik vindt ook dat je met dit soort mooie dingen tot op de 10emm moet gaan.
(of tenminste daar ergens in de buurt)
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
12

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu