Voeg frezen om CAT kabel te leggen

Oostpoort

  • #1
Hallo,

Ik wil graag een CAT6 kabel vanuit de doos in de gemetselde buitenmuur naar de hieronder met een rode stip aangegeven plek leiden:



Wat is daarvoor de beste (en hopelijk tegelijkertijd eenvoudigste) oplossing?

In principe was ik van plan om de voeg tussen de bakstenen weg te halen, daar de kabel door te laten lopen en dan weer dichtsmeren.

Ik heb een paar manieren bedacht:

  • Met een boor gaatjes boren en met een klein beiteltje of gewoon door schuin boren/frezen met de steenboor een gleuf maken
  • Met een voegenfrees zoals deze:

    Kan ik die inderdaad in een accuboormachine doen? Bij de omschrijving staat je eerst een gat moet voorboren, ik stel me voor dat je daarna deze in dat gat steekt en zijwaarts kunt frezen
  • Ik heb ook een multitool (Specificaties: vermogen 220 W, onbelast toerental 15000-22000 t/min., oscillatiehoek 3 graden). Ik zie op het Internet een hele reeks passende diamanten zaagbladen 'voor voegen en zachte tegels' in verschillende vormen. Zou zoiets als dit werken?

Wat is nu de beste en eenvoudigste methode? Dit is een eenmalig klusje maar zeker dat multitool zaagblad kost maar een paar Euro en als het daar veel makkelijker en netter gaat.

Aan de andere kant is een hele scherpe zaagsnede in de voeg misschien meer zichtbaar na weer opvullen dan een rommelige.

En wat betreft dat opvullen: kan ik daar weer gewoon voegmortel in smeren? Of kan ik beter (zoals iemand mij adviseerde) grijze kit oid gebruiken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Gebruik een halfrond zaagblad, dat werkt veel prettiger.

 

Oostpoort

  • #3
Bedankt voor de tip.

Kan ik in ieder geval voor de binnenhoeken niet toch beter een rechte gebruiken? Met die ronde ben ik bang dat ik de omliggende buitenhoeken wel heel ver moet infrezen om diep genoeg in de binnenhoek te komen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
U kunt ze allebei gebruiken maar het laatste kleine stukje voeg weg hakken met en oude schroevendraaier werkt net zo goed.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Ik zou gewoon een boor pakken en vanuit de doos naar het kozijn boren (op foto lijkt deze verder naar achteren te liggen)
je merkt vanzelf dat je op het hout komt en dan van het midden van het kozijn weer schuin naar het geboorde gat boren.
Het is even een beetje meten maar dit soort werk doen wij bijna dagelijks en is prima te doen.
Zit het gat er in dan eerst een dunne trekdraad er door zien te krijgen en daar de uiteindelijke kabel aan vast maken zodat je kunt trekken en duwen om de kabel er door te krijgen.
Een voeg uithalen kan ook maar zal altijd zichtbaar zijn omdat het vrij moeilijk is en heel veel ervaring vergt om de juiste kleur voeg na te maken.
 

Oostpoort

  • #6
Gerrit B schreef:
Ik zou gewoon een boor pakken en vanuit de doos naar het kozijn boren (op foto lijkt deze verder naar achteren te liggen)
Dat klopt, op deze foto's is het nog wat beter te zien:



Denk je dat achterlangs boren inderdaad zou kunnen als je dit zo ziet?

Ik had hier ook wel aan gedacht maar me niet gerealiseerd dat ik links achterin de doos kan beginnen met boren, want dat bedoel je toch?

Het uitrekenen van de hoek zal me wel lukken maar het lijkt het me wel moeilijk om de hoek goed te houden bij het boren en ook goed horizontaal te blijven over zo'n afstand. Is daar nog een truukje voor? Heb meteen een product-idee: een boor met ingebouwde waterpas met akoestische feedback :D . Of eentje met een gyroscoop :lol: .

Ik denk dat ik nog wel kan achterhalen welk voegmiddel ze precies gebruiken, ze zijn nog huizen aan het opleveren en ik heb wel goed contact met de uitvoerder. Zou dat helpen om de kleur goed te krijgen mocht het achterlangs boren niet lukken?

Enig idee wat het zou kosten om dit professioneel te laten doen (bijvoorbeeld door jullie)?


Wilt u geen onnodige quotes gebruiken?
De tekst staat er net boven, mod.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Meestal is het voorbereiden meer werk dan het gat zelf boren.
Of er een truukje voor is?
Belangrijkste is een goede scherpe boor, komt die op een steentje oid. dan gaat hij er doorheen ipv. af te ketsen.
Het uitmeten is vrij simpel.
Gewoon de afstand meten van waar je gaat boren tot het kozijn en je meet de diepte van het midden kozijn tot het punt waar je gaat boren.

dus je meet eerst afstand 1 daarna afstand 2

Boor achter in de doos zetten en vanaf dat punt juist de andere kant op meten en daar afstand 1 bepalen en op die afstand moet je de schuinte instellen op afstand 2
en je hebt de hoek goed. (in de gemaakte tekening zal je dus iets verder naar voren in de doos moeten boren om de muur niet te beschadigen maar je kunt ook iets verderop in een voeg boren, dan door de doos en de rest van de muur)
Tijdens het boren zal dit iets verlopen dus hou wat speling aan. Boor je door een voeg dan kun je aan het boorstof zien of je nog steeds in die voeg zit (bij boren door steen uiteraard hetzelfde maar als je dan een andere kleur ziet (van een voeg) dan ben je al een heel eind uit de richting.
Wij hebben daar standaard boren voor in de auto liggen van 60 cm en 100 cm in de diktes 8,10,12,16 en 22
Boor je toch de hoek er uit dan buigen wij de boor meestal gewoon iets rond om toch achter de hoeken langs te gaan. Niet zo best voor de boor en een flinke belasting voor de machine (kan ook alleen maar met de dunne lange boren) maar ja een uur prutsen kost 60 euro, een nieuwe boor 45 euro.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Het gat boren doe je overigens in 2 keer

Je boort dus eerst het lange gat naar het kozijn en boort daarna een gat in het kozijn naar het eerder geboorde lange gat.
In het lange gat duw je een dunne stugge draad (stuk koperdraad van een oude telefoonkabel oid.)
Via het korte gat haal je die met een haaknaald oid. (wij buigen simpel een stuk VD draad in de juiste vorm) naar buiten, daar knoop je de kabel goed aan vast (knoop niet te dik maken) en terwijl je trekt aan de ene kant duw je de kabel vanaf de andere kant door het gat.
Omdat je deurintercom oid. toch wat groter is kun je het korte gat vaak ook wel wat groter boren zodat de kans dat je goed uitkomt een stuk groter wordt want dat wordt toch wel weer afgedekt.
 

Oostpoort

  • #9
Bedankt voor de extra info, is op zich duidelijk en ga het zeker proberen. Heb ook al zo'n '3D' bitje waarmee je enigszins gekromd door het hout zou moeten kunnen boren.

De inbouwdoos blijkt alleen maar geklemd te zitten dus die kan ik er zo uithalen. Alleen oppassen dat ik de elektrapijp niet in de spouw laat verdwijnen.

De boor zal zeker scherp zijn want ik zal een nieuwe moeten kopen, heb nu alleen een 12mm van 40cm en dat is wat kort en ook nogal dik voor een CAT6 kabeltje van 5mm. Ik vermoed dat een langere boor makkelijker zal werken dan een die het net haalt.

Enig idee waar ik een 8mm boor van 60cm (of 100) zou kunnen kopen? Kan ze in die dikte eigenlijk niet langer dan 40cm vinden (heb verder gekeken dan alleen de consumentenbouwmarkten).

Nog een vraag: werkt het makkelijker met een lichte accuboormachine of kan ik hiervoor beter mijn zwaardere snoergebonden boor bakken (die zowel SDS+ als 'gewone' boren kan hebben; uiteraard ga ik sowieso niet de hamerstand gebruiken voor dit klusje)?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Langer dan 600 mm kan ik ze niet vinden, google op "steenboor 60 cm lang" en u zult versteld staan.
 

Oostpoort

  • #11
Bedankt (ook Gerrit voor je PM), heb er inmiddels een besteld 6mm en van 8mm (beide 60cm lang) voor maar € 5,40 respectievelijk € 6.23. Inclusief verzendkosten totaal € 18,38.

Zal misschien nog even duren voordat ik hieraan ga beginnen (er is nog heel veel ander werk te doen in ons nieuwe huis) maar ik zal zeker laten weten of het gelukt is.
 

Oostpoort

  • #12
Ik had beloofd te laten weten of het gelukt is dus bij deze.

Het is iets anders gelopen dan gedacht. De uitvoerder van dit project was erg vriendelijk en had goed contact met de toekomstige bewoners waaronder wij.

Na dit klusje met hem besproken te hebben heeft hij geregeld dat de metselaar, die daar nog af en toe rondliep, de tussenliggende bakstenen heeft verwijderd waarna ik een mooi gaatje kon boren door de deurpost naar de spouw en de CAT6 kabel er doorheen kon voeren.

Vervolgens heeft de metselaar de bakstenen weer teruggeplaats en ook een nieuwe baksteen geplaatst waar de schoonmetselwerkdoos eerst zat en het geheel daarna dichtgevoegd.

Mijn deurbel zit nu dus precies waar ik hem wilde hebben en de CAT kabel gaat direct de spouw in en heeft meer dan genoeg speling (en zou waarschijnlijk eventueel ook nog zodig te vervangen zijn). En je ziet er niets meer van.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Dat is de beste oplossing :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu