Frezen in cellenbeton voor

Deamion

  • #1
Ik heb onlangs een aantal binnenmuren (7 cm dikte) gezet met cellenbeton.
Nu moet ik daar nu een groot aantal leidingen/wandcontactdozen inzetten. Ik wil alle leidingen en WCDs wegwerken, dus ik moet flink wat geluven frezen en gaten maken voor de contactdozen.

Wat is hiervoor de meest optimale en snelle/nette manier?
Moet ik hiervoor een murenfrees huren en kan ik de gaten voor de contactdozen met bv een 7-gatenzaag maken?

Als iemand ervaring hiermee heeft, hoor ik graag de ervaringen.

Nog 1 andere vraag. De muren moeten nog gestuct worden, moet ik de contactdozen al wel gelijk maken met de muur of moet ik bv 1 cm boven de muur blijven, zodat het na het stucen gelijk komt met de muur?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je maakt normaal de gaten met een speciale gatzaag voor steen, een zevengatenzaag gaat kapot.

Sleuven zaag je met een sleuvenzaag machine met daaraan een bouwstofzuiger, dat gaat het snelste.

Dozen vlak met de wand plaatsen, nadien kan je indien nodig ophoogringen plaatsen op je dozen.
Tenzij j enatuurlijk zeker weet dat de stucer er een cm overheen gaat smeren
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een murenfrees geeft afgrijselijk veel stof, zelfs met een stofzuiger, en kan ook niet in elke muur gebruikt worden. Is ook duurder om te huren.

De hierboven genoemde sleuvenzaag is feitelijk een haakse slijper met 2 diamantschijven. Deze zaagt alleen 2 sleuven en het tussenstuk hak je er dan tussenuit.

Inbouwdozen inderdaad vlak met de muur maken. Jij kan namelijk van tevoren niet bepalen hoe dik de stuclaag wordt (tenminste als je het wandje tenminste een beetje strak hebt gemaakt :mrgreen: ) tevens hebben de meeste stuccers een hekel aan uitstekende delen want dat is lastiger met afreien.
 

Deamion

  • #4
Ok, bedankt.. Ja die laatste is een goeie.. het stucen wordt natuurlijk erg lastig als die dingen er boven uit steken.. Ik moet dus zorgen dat het dekraampje gelijk komt met de muur (of moet ik het dekraampje eraf laten???).. Na het stucen is het even zoeken naar de contactdozen en dan openmaken

Maar ik ga even op zoek naar zo'n gleuvenzaag en een dozenboor..

Nog een vraag.. Is het handig voor het stucen de draden al te trekken of erna?
 

-stuffie-

  • #5
>Of moet ik het dekraampje eraf laten

erop.

>Na het stucen is het even zoeken naar de contactdozen en dan openmaken

Even kloppen met je vinger en je hoort het zo.

>Is het handig voor het stucen de draden al te trekken of erna?

Het is handiger om het ervoor te doen.
 

Birdy

  • #6
Ik heb de draden ervoor getrokken en de afdekramapjes erop gezet. Anders smeren ze je hele dozen vol.
Tijdens het drogen zie je snel waar de dozen zitten (bleef bij mij langer donker=nat) en toen heb ik er een markering op gemaakt zodat ik ze toen de hele muur droog was open kon maken...
 

-stuffie-

  • #7
Even een tip tussendoor. Een sleuvenzaag huren is behoorlijk door. Als alternatief kun je een goedkope haakse slijper en diamantschijf kopen. Ik denk dat je dan net zo duur uit bent, maar je hoeft hem dan niet terug te brengen.

Verder geeft headhunter nog aan dat een zevengatenzaag stuk gaat. Klopt, dat gaat ie ook (hij wordt vreselijk bot), maar als je een oude hebt die je toch niet meer voor hout wilt gebruiken, dan kan het best..
 

Birdy

  • #8
Ik heb pas bij de bouwmakrt een kop gekocht waarmee je dozen in kunt boren in redelijk zachte muren. Geen beton, maar gips baksteen enzo gaat er prima mee. Handig met aansluiting voor SDS en gewone boorkop...
 

Deamion

  • #9
Ok, bedankt voor de tips! Ik denk dat ik er zo wel uitkom
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #10
Stuffie123 schreef:
Even een tip tussendoor. Een sleuvenzaag huren is behoorlijk door. Als alternatief kun je een goedkope haakse slijper en diamantschijf kopen. Ik denk dat je dan net zo duur uit bent, maar je hoeft hem dan niet terug te brengen.
Ik ben het met je eens dat het met een haakse slijper ook gewoon kan, maar het voordeel van een sleuvenzaag is dat je er tenminste een stofzuiger op kan aansluiten. Probeer dat maar eens met een haakse slijper....2 minuten in een kalkzandsteenmuur en je kan de de weg naar buiten (die je dan ook zeker nodig hebt) niet meer vinden en je weet niet meer wat boven en onder is :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

-stuffie-

  • #11
2 minuten is nog lang :mrgreen: :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu