Frame voor ligbad en betegelen

Ectholian

  • #1
Ik heb twee vragen omtrent het maken van een frame voor een kunststof ligbad.

Situatie: het ligbad is zo goed als omsloten door drie muren, een lange zijde (voorkant) is open en deze willen we graag betegelen oid. Hierbij willen we graag dat de tegels gelijklopen met de rand van het bad zoals afbeelding A.

Betreffende het frame: overal wordt gesproken over het tegen de muur schroeven van een balk. Ik denk dat aan de situatie zoals in afbeelding 1. Echter voelt dat niet heel logisch. Voor ondersteuning van het bad lijkt het mij logischer om met een kleine spacer de balk een paar milimeter vande muur te positioneren zodat de badrand er mooi achter haakt en de volledige rand ondersteund wordt en niet alleen het opstaande randje, zie afbeelding 2. Is deze gedachtengang raar c.q. overbodig? Bijkomend voordeel is dat het bad dan ook opgesloten zit tussen muur en balk en daarmee direct gefixeerd. Ik heb ook wel eens gehoord dan men bij afbeelding 1 de boel upvult met pur, maar dat lijkt me meteen weer een lapmiddel en niet een mooie degelijke constructie.

Betreffende het betegelen: de enige manier waarbij de tegels gelijklopen met de rand van het bad die ik kan verzinnen is zoals afbeelding A. De balk echt in de badrand laten vallen, daar een waterbestendige plaat tegenaan schroeven (uiteraard met verticale staanders en een ligger op de vloer) en daar tegenaan tegelen (daarbij de tegel en lijmdikte in rekening houdend). Hoeveel mm moet er in dat geval voor de lijm gerekend worden? En misschien zijn er mooiere oplossingen?

BadFrame.png
 

Haplo

  • #2
De zijdes die de muur raken, lat op de muur bevestigen, kit in de hoek van lat/muur doen.
Bad erop plaatsen, waterpas afstellen.
Bad vullen met water of zakken lijm (of iets anders) erin leggen om druk te geven.
1674670412060.png

Je hebt zulke platen. Als je bij de fabrikant kijkt zal er wel een montage instructie te vinden zijn.
Zelf gebruik ik bouwplaat van 3 cm. Kit op de bovenkant en op zijn plek zetten. Aan de onderkant wiggen plaatsen zodat hij tegen de onderkant van het bad drukt. Zover naar binnen zetten als de dikte van je tegel met lijm. Tussen vloer en muur en plaat pur spuiten. Gaat geen kant meer op.
 
  • Like
Waarderingen: Dimkal

Ectholian

  • #3
De plaat ondersteund dan als het ware net als plaatje 2. Bij de muur is gewoon plaatje 1 maar dat is dus wel sterk genoeg? Voelt zo 'fragiel' om alleen het opstaande randje te ondersteunen :)
 

Mitchelt

  • #4
Een bad steunt hoofdzakelijk op het onderstel wat er onder komt te staan dus daar hoef je je niet druk over te maken
 
  • Like
Waarderingen: Ectholian

Ectholian

  • #5
Nog een vervolgvraagje: de voorste wand gaat betegeld worden met 20x20 tegels van 8mm dik. Als ik mijn huiswerk goed gedaan heb: een lijmkam van 6mm hiervoor gebruiken. Klopt het dat daarmee de lijmdikte 3mm wordt, en ik dus de voorste plaat 8+3=11 mm naar binnen moet plaatsen zodat de tegels mooi gelijklopen met de rand van het bad?
 

Haplo

  • #6
Bad is nooit helemaal recht. Je kunt de plaat misschien ietsje verder (2mm of zo) naar achteren zetten, en dat met een klein beetje meer lijm de tegels gelijk met de bedrand krijgen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu