Frame hangend toilet tussen staanders?

Nsluis

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig een hangend toilet te installeren. In eerste instantie wilde ik deze tegen de achterwand bevestigen en een ombouw maken. Toen ik het gips had verwijderd (om 'm met MDF steviger te maken) bleek er achter de wand een hoop ruimte beschikbaar te zijn.

Nu zou ik het nog mooier vinden om het frame 'in' de 'muur' te plaatsen en zo de stortbak helemaal weg te werken. Hiervoor is genoeg ruimte. Maar ik vraag me af of ik het stevig genoeg krijg.

Dit is de situatie:


Nu was mijn idee om
- De hele wand te verwijderen qua gips
- De middelste staander te verwijderen
- Het frame van het toilet eerst aan de vloer vast te maken
- Twee staanders aan weerszijde van het frame te zetten
- Frame aan de staanders vast maken
- MDF (18 mm?) tegen de staanders & frame te schroeven

Aangezien dit de eerste keer is dat ik zoiets doe vind ik het lastig inschatten of dit stevig genoeg is.

Wat denken jullie?

Daarnaast, moet ik inderdaad 18 mm dik MDF hebben? En moet dit watervast zijn? Ik lees hier verschillende berichten over op het forum.

Tenslotte, zouden jullie metalen staanders nemen of houten? Wat is steviger?

Bedankt!

Nanne
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waar komen die staanders aan vast dan? De zijwanden?

Ik neem niet aan dat het inbouwframe precies tussen de standleidingen moet komen? Da's namelijk nog wel een uitdaging, zeker met de vloerbevestiging, als het een koof is :mrgreen: als de leidingen ingestort zijn zou het wellicht nog een optie zijn.

Er bestaan inbouwframes met uitschuifbare zijbeugels die je dan op de muur vast kan zetten. Maar dat kan maar tot een bepaalde maximale breedte. Als je dat niet redt moet je de ruimte opvullen met houten staanders. Je ontkomt er dan ook niet aan (maar dat is in alle gevallen zo) om aan de bovenkant een houten balk tussen de zijmuren te zetten waarop je de achterkant van het het frame fixeert, want je achterwand is maar een gipsen muurtje en dat is geen optie om daar de boel op vast te zetten.

18mm watervast multiplex gebruiken. En de achterzijde (frame kant) in de grond en de kopse kanten.

Voordat je gaat bepalen waar het frame exact komt zou ik eerst eens kijken hoe ik met de riolering uitkom als de je afvoer aansluit en vanuit daar eens kijken waar zo ongeveer je frame uitkomt.
 

Nsluis

  • #3
De staanders komen aan plafond en vloer. Hij heeft inderdaad niet tussen de standleidingen, maar precies op de plek waar nu de wand staat. Daar heb ik nog een vloer en plafond :D

Ik heb dan uiteindelijk 4 staanders. 2 aan de zijkanten, en 2 precies naast het frame. Frame komt dus aan die twee middelste vast te zitten, en MDF komt aan alle vier vast te zitten. Ik zou inderdaad ook nog een dwarsbalk kunnen maken horizontaal aan de 4 staanders. Maar maakt dat veel uit als de zijkant van het frame al aan de 2 staanders vast zit en ze alle 4 via het MDF aan elkaar zitten?

Riolering lijkt geen probleem, er zit een T-stuk in de staande leiding die ik ook kan draaien. Lijkt me een kwestie van een paar bochtjes. Maar dat zal ik nog even checken, of het niet te krap is.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Zoals al genoemd, geen MDF maar watervast multiplex gebruiken!
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik begrijp het al. Dus de hele nieuwe voorzetwand loopt van plafond naar vloer en is dragend voor het inbouwframe (nou gedeeltelijk want hij staat natuurlijk ook gefixeerd op de vloer. Feitelijk een soort regelwerk er om heen).

Als het frame goed bevestigd wordt aan de staanders zou het wel moeten kunnen.

Ik zou wel minimaal 2-3tjes gebruiken voor de staanders en balkjes. En alles ook goed vastzetten met constructielijm en schroeven. Ook waar het tegen de muur zit (met slagpluggen).

Puur gevoelsmatig zou ik toch wat dwarsbalkjes in het regelwerk toepassen, zie tekening.

Je moet je voorstellen dat het frame, als ome Henk van 130kg een grote boodschap aan het doen is, voorover wil kantelen. Dat moet je tegengaan.
Nu zal dat wel lukken, maar de tegeltjes moeten je ook niet om de oren gaan vliegen :mrgreen:



Beste is overigens een zware dwarsbalk achter het frame, waar het normaliter tegen de muur wordt gemonteerd.
 

Nsluis

  • #6
Wow! Bedankt voor de mooie tekening! Dit is inderdaad het idee. Goed te horen dat dit moet werken.

Qua MDF dus toch watervast. Wel een beetje duur vind ik aangezien ik de hele wand ermee wil doen. Maar goed, moet wel blijven zitten.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Volgens mij noem je elk plaatmateriaal MDF. Dat is niet juist, en leidt tot verwarring. Multiplex is geen MDF. Eventueel is een goede kwaliteit gewoon multiplex in een toilet ook mogelijk, in plaats van watervast multiplex. In een badkamer zou ik het risico niet nemen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Nogmaals geen mdf maar watervast multiplex.

Multiplex is een ander product dan mdf. Helaas inderdaad ook veel duurder, maar wel noodzakelijk.
 

Nsluis

  • #9
Ah, sorry, watervast multiplex dus!
 

Nsluis

  • #10
Heeft even geduurd, maar voor de archieven hier nog even het resultaat. Eerst leidingen verplaatst:



Uiteindelijk frame vast gezet aan de vloer en tussen twee metalen staanders met om de 10 centimeter frame vastgezet aan staanders



Daarna 18 mm multiplex ervoor. Omdat de twee staanders aan de zijkant aan de muur zit werd het hierdoor erg stevig. Ook plaat vast gezet in frame zelf



Tegelen en potje ophangen!



Bedankt voor de adviezen!
 

Xr8

  • #11
Het t stuk had uitgevoerd moeten worden als in 90 graden. Heb je de schuifsok ook gefixeerd? In de loopvan de tijd willen deze wel uitzakken. Uiteindelijk ligt dan de standleiding los.

Succes.
 

Tiho

  • #12
En volgende keer je stucplaat andersom monteren en de schroefafstand max 40 cm aanhouden.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Net wat @Xr8 al zei er zit een verkeerde T_stuk in moet 90 graden zijn op een standleiding.

zie voorbeeld aan sluitingen standleiding.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu