Foutje vloerverwarming?

Louis Verhagen

  • #1
Ik denk dat ik een foutje heb gemaakt met het aansluiten van mijn vloerverwarming. Het is een 1 groepsysteem. Ik heb de aanvoer en retour van de CV volgens mij verkeerd aangesloten. Ik ging er van uit dat de thermostaat knop een RTL ventiel was en heb daarop de retour aangesloten. De vloerverwarming doet het goed. Dus dat is geen probleem. En veranderen van de retour en de aanvoer van de CV leiding is geen makkelijke klus omdat het niet makkelijk toegankelijk meer is.

Omdat het goed werkt is mijn vraag; Maakt het eigenlijk uit waar het warme water van de CV in gaat? Kan het schade opleveren? De thermostaat knop wordt geregeld door een stift die de temperatuur van het meng gedeelte meet. Als de in of uitgang van de CV leidingen afgesloten wordt kan er geen warm water meer in.

Graag advies

[

Ik heb de "A"en de "R" er op geschreven en de honeywel knop is op de foto (nog) niet gemonteerd.





Dit zijn de instructies.

Louis
 

Wim Lenderink

  • #2
Normaal vindt de menging plaats aan de rechterkant van de unit. De voeler meet dan deze temp. Nu is het zo dat de voeler direkt aan de warme kant zit, waardoor de thermostaatknop sneller dichtloopt.
Wel 1 belangrijk aspect, het huis van de thermostaatkraan zul je moeten omdraaien. Deze kan lawaai gaan maken, omdat het water in tegengestelde richting stroomt.

Succes.
 

Louis Verhagen

  • #3
Als ik jou dus goed begrijp.

De thermostaat knop zal misschien eerder dicht slaan. En het kan lawaai maken.

De temperatuur is goed en het maakt (nog) geen lawaai. De thermostaat sluit ook goed. Als ik het op 2 (= 20 graden neem ik aan) zet wordt de temperatuur inderdaad niet hoger.

Tja ik zit erg in dubio of ik nu nog de kastjes weg haal of niet. Direct zit het aanrechtblad er op en dan kom ik er zeker niet bij.

bedankt alvast
Louis
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Je kunt je meer in het algemeen afvragen of de componenten van deze vloerverwarmingsregelaar het eeuwige leven hebben en of het daarom niet zinvol is nog voor het aanrechtblad geplaatst wordt een service vriendelijker plek voor de verdeler op te zoeken. Mogelijk dat door de tegenstroom in het systeem componenten zoals de thermostaatkraan juist eerder vervangen moeten worden.
 

Louis Verhagen

  • #5
Terechte vraag van Krunnie. De vloerverwarming componenten kan ik redelijk bij. Tja het was deze oplossing of geen vloerverwarming.

Vandaag vrij genomen en de buizen toch maar gewisseld. Wat mij opvalt is dat de temperatuur nu iets hoger is dan staat aangegeven. Tenminste als je uit gaat dat 2 = 20 graden is, 3 = 30 graden is, etc... Het scheelt zo'n 10 tot 5 graden. Het maximum is 55 graden volgens de temperatuur meter.

Tevens blijft nu retour leiding CV kouder als de vloerverwarming nog niet de gehele vloer heeft verwarmd. Kennelijk was er toch meer menging dan verwacht door de buizen verkeerd om aan te sluiten.

Bedankt voor jullie adviezen.

Louis
 

RobH

  • #6
Goed besluit om toch de aansluitingen juist aan te sluiten! :prima:

De constructie van deze verdeler verklaart ook jouw bevindingen. De dompelvoeler is namelijk links dicht bij de retourleiding gemonteerd en voelt dus nu "kouder water" wat pas vlak voor de pomp aan de rechterzijde wordt bijgemengd.
Normaal gesproken wordt de dompelvoeler na de pomp in de verdeelkamer gemonteerd.
In de vorige situatie was de linker zijde warmer omdat daar ook het warme water bij werd bijgemengd. Voor de menging/meting was dit dus beter, echter dan komt er ook gemengd (warmer) water terug.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu