Formaat verhouding tegels

Myrok24

  • #1
Goedemiddag,

Ik kom maar niet uit deze puzzel: wat is normaal/mooi qua verhouding wand en vloertegels. Is het raar om wand tegels bijvoorbeeld 2x zo breed te nemen (bijv 30x60 cm) i.c.m. 30 x30 cm vloer. Krijg je een wandvoeg "halverwege de vloertegel).

Of is het mooier om het gelijk te houden: 22,5 x 45 wand en 45 x 45 cm voer. OF júist meer uit verhouding: vloer 30x30, wand 22,5 x 45..?


Ik wil eigenlijk de toilet en badkamer met dezelfde tegels verbouwen (makkelijker uitwisselbaar).

Badkamer wanden: ca. 2,4 hoog x 3,3 diep x 1,82 breed (meter)
Badkamer vloer: 3,3 x 1,8 (meter)

Toilet wanden: 1,20 hoog x 1,65 diep x 0,88 breed (meter)
Toilet vloer:1,65 x 0,88 (meter).

Screenshot 2022-01-25 at 09.35.36.png Screenshot 2022-01-25 at 09.36.02.png
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Meer uit verhouding.
Of je tegels moeten idd precies op 0,1 mm die maat hebben, maar vaak is dat niet het geval.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het is overigens gebruikelijk om op de wand kleinere tegels te gebruiken dan op de vloer; andersom ziet er misschien wat vreemd uit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het is een hoop gepuzzel maar kijk of het mogelijk is dat de naden van de vloertegels in lijn liggen met die van de wand. Geeft een rustige blijk in een kleine ruimte.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Impie schreef:
Het is overigens gebruikelijk om op de wand kleinere tegels te gebruiken dan op de vloer; andersom ziet er misschien wat vreemd uit.
Waar staat dat beschreven?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Nergens; dat is slechts mijn constatering. Het is vanuit een ruimtelijk oogpunt ook wel te verklaren; ik kan me geen voorbeelden in showrooms herinneren waar de vloer kleinere tegels had dan de muur, uitgezonderd mozaïek of 'rare' vormen als hexagons.

Het is overigens wel 'gebruikelijk' om vloer en wand dezelfde afmeting te geven, maar ik had mijn opmerking zo verwoord omdat Myrok dat dus al niet van plan was. Maar goed, uiteindelijk blijft het een kwestie van smaak.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
22,5x45 en 30x60 zijn mooie tegels voor zowel vloer als wand in de relatief kleine ruimtes die je beschrijft. Een kleinere tegel maakt de ruimtes optisch nog kleiner / onrustiger. Een hele grote tegel komt met name op de kleinste wanden niet zo mooi uit. Ik zou geen moeite doen voegen over te laten lopen. Zowel de tegels als de wanden zijn nooit op de millimeter recht / gelijk. Dat levert alleen maar frustratie op.
Als je de wanden 30x60 wil doen en de vloer 30x30, zou ik de vloer eerder diagonaal doen (maar dat is ook een kwestie van smaak).
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Edwinnn schreef:
Dat levert alleen maar frustratie op.
Of je krijgt een veel mooier resultaat waar je echt trots op kan zijn.
Moeite doen in het leven levert altijd meer op. Dit is het grote gebrek vandaag de dag.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Tegel vloeren diagonaal leggen is al meer als 20 jaar uit de mode, en maakt een kleine badkamer opties ook niet groter.
Als je de wanden maakt van bv 30x60 en op de vloer tegels van 60 x60 maakt dat de badkamer opties veel groter.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Dan komt het binnenkort weer in de mode :wink:
Van de vloeren en wanden het tegelpatroon uittekenen, dan weet je theoretisch hoe het eruit komt te zien, en waar de problemen zitten.
Mooi of lelijk, smaken verschillen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Let erop dat wand en vloertegels verschillende afwerkingen hebben: Wel of niet gekantrecht zorgt ervoor dat de uitlijning een stuk lastiger wordt. Ook kan een bad ervoor zorgen dat je vloeroppervlak kleiner is dan de lengte van de wand. Waardoor de verdeling anders kan worden.

Maak dus iid een tekening / uitslag met daarin het patroon van je tegels. En kies een verdeling waarbij je minder snijverlies hebt.
 

Myrok24

  • #12
Ja goeie van beiden tegels wel of niet gekantrecht. Is niet niet gekantrecht overigens wat veiliger om te leggen? (Qua scheefgroei :p)

Diagonaal gaat hem niet worden. En ik wil ook geen 60x60 tegel.

Neig nu naar 22,5x45 op de muur en 45x45 op de grond. Aan 1 wand kleinere tegeltjes met kleur. OF: 30x60 wand en 45x45 vloer. Mmm lastig..
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #13
Mijn ervaring als amateur-tegellegger is dat niet gerectificeerde tegels wat gemakkelijker te leggen zijn. Bij gerectificeerde tegels valt een miniem verschil in breedte in de voeg of een heel klein hoogteverschil meteen op.
Let trouwens op de kleur van de voeg, ik zou in een keuken, wc of badkamer altijd een wat donkerdere voeg kiezen (wordt minder snel vuil).
Over de afmetingen zou ik me niet teveel zorgen maken, 45x45 en 30x60 is in dezelfde orde van grootte, wat een rustig beeld geeft en het lijkt me een goede keus om op de vloer vierkante tegels te gebruiken. Verder is heel veel idd afhankelijk van smaak.
Ik ben kennelijk wat in de nineties blijven hangen met mijn diagonale vloeren, maar ik weet wel dat er tegenwoordig heel veel gerectificeerde tegels te vinden zijn in de tegelhandel, vooral bij de grotere formaten. Even op letten dus...
 
Laatst bewerkt:

Myrok24

  • #14
Even op een rijtje gezet. Die 30x60 op wand icm met 30x30 vloer is idd wel wat uit balans.. maar voor de rest.. nouja..

Untitled-2-01-01-01.png
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
Let in ieder geval op, dat in de maatvoering van wand en vloertegels verschil kan zitten.
Er staat dan op de doos bv 30x60, maar de tegel kan dan goed 3 mm groter of kleiner zijn.
Ook al je 1 tegel van 60 x60 gebruikt, en daaronder 30x30 dan wijkt de voeg af, omdat tussen de 30x30 tegel nog een voeg bijgerekend moet worden.
Zeker als de tegels niet gerectificeerd zijn.
En gerectificeerde tegels zijn ook gemakkelijk heel mooi vlek te leggen met een leveling systeem.
 
  • Like
Waarderingen: Myrok24

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu