Tegels formaat 30x60, wildverband?

Astr7d

  • #1
Hallo klussers!

Ik zit met twee vragen:
1)ik wil onze badkamer opnieuw betegelen met tegels formaat 30x60 cm. Een halfsteensverband aan de muur lijkt mij erg druk, dit zag ik ook al bevestigd op het forum. Daarom wil ik de wandtegels (lichtgrijs) recht onder elkaar leggen. Mijn vraag is: is het mooi om dan ook de vloertegels (donkergrijs) recht te leggen of kunnen de vloertegels wel in halfsteens of wildverband worden gelegd?

2) Ook de hal wil ik in formaat 30x60 betegelen, liefst wildverband. Heeft iemand hier een patroon of idee van hoe dit mooi te leggen zodat de lijnen van de tegels niet zo opvallend "doorlopen"?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Klopt, dat was ik. Zijn ook 30x60 tegels. Ben inmiddels bijna klaar met het toilet. Dank zij de onmisbare tips van o.a. sanitairspecialist Peter (forum) ziet het er strak uit.

Het wildverband was een erg goed idee en komt (volgens mijn mening) helemaal niet druk over. Bovendien was het snijverlies verwaarloosbaar bij wildverband, ook niet onbelangrijk, want het waren crisisdure tegels. Je begint een nieuwe rij gewoon met het stuk (natuurlijk niet te klein) wat van de vorige rij overblijft en voila, het wildverband is geboren.

Verder vind ik het erg belangrijk om een kleine voeg te hebben zodat de voeg (of 'lijnen' zoals jij dat noemt) minder opvalt. Ik heb 1,5mm gebruikt maar achteraf had 1mm ook wel gekund (afhankelijk van de toleranties van de tegel en de hoeveelheid wand/vloer die je moet tegelen).
 

Astr7d

  • #4
"Je begint een nieuwe rij gewoon met het stuk (natuurlijk niet te klein) wat van de vorige rij overblijft en voila, het wildverband is geboren"

Als ik het goed begrijp, zit er dan in het wildverband helemaal geen patroon meer? Of oogt het mooier om net als op de foto een soort 1/3 - 2/3 verband te leggen, waarbij de voegen bij de rijen tegels om en om nog gelijk aan elkaar lopen?
 

Fiesiekus

  • #5
Er kan juist een heel leuk verband ontstaan als je het reststukje van rij 1 gebruikt voor het begin van rij 2.

Zoiets als hier:

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Zorg dan wel, dat de stukken waarmee je begint een paar keer wisselt, om de paar lagen.
Anders krijg je een trap verband (zoals op de foto van Fiesiekus), die steeds maar een paar cm verspringt elke keer.
En dit is geen echt wild verband.

( trap ziet er overigens wel mooi uit nu) :wink:
 

Fiesiekus

  • #7
Was ook niet de bedoeling om een wild-verband te tonen/maken, maar om te laten zien dat je door het reststuk te gebruiken, je een grappig-verband kunt maken.
 

Karpatske

  • #8
Mijn badkamer is nagenoeg klaar, met op de muur witte 30x60 liggend recht onder elkaar, en op de vloer 30x60 anthraciet in halfsteens verband. Ik zal dit weekend als dat op prijs wordt gesteld proberen een foto te maken (proberen, omdat er nog meer stof dan lucht in het huis zweeft...).

Overigens is het erg smaakgebonden wat mooi is en wat niet, maar ik vind het zelf super gelukt, het maakt het geheel wat speelser. Het ging overigens om een badkamer van 200x233 cm.

2: op enkele sites van tegelfabrieken staan voorbeelden van wildverband. Vergeet niet de optie om smalle stroken van verschillende breedte af te wisselen, dat maakt het nog wilder. Ik maak anders ook nog wel een foto van mijn toilet, de koof met inbouwreservoir heeft wildverband stroken.

Mijns inziens wil je bij wildverband juist elke schijn van een patroon vermijden!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu