Folie en volgorde

Friesland 31

  • #1
Beste klusser,
Wij zijn in een dijkhuis in Friesland de kamer aan de dijkkant aan het verbouwen. Ik heb een vraag over de opbouw van de muur van deze dijkkamer. Zie afbeelding. Achter deze muur zit de dijk. Nu willen we weer gaan opbouwen maar dit wel goed doen aangezien de ruimte onder de grond zit en wij geen vocht problemen willen ondervinden. Ik zit te denken aan de volgende opbouw
- enkelsteens muur
- dampopen folie
- regelwerk
_ dampdichte folie
_ gips
- stuc
Wat vinden juliie van deze opbouw.

Er staan meerdere onderwerpen op klusidee echter niet specifiek voor een dijkkamer. Ik hoor graag jullie meningen

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Lees dit topic eens door. Welke vragen blijven dan nog open?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #3
Belangrijk is dat de muur waterdicht is. Is dit niet het geval alles afbikken tot op de steen. Ik zie dat je het is gemetseld met kalkzandsteen. Schoonspuiten hogedruk, Kiesol aanbrengen en 2 lagen waterdichte mortel. Vervolgens kun je weer gaan opbouwen. Wel een geventileerde spouw houden.En daarbij natuurlijk niets bevestigen in de net waterdichte muur. Ook nu natuurlijk niet als deze droog en goed is. Gaten in de muur verzwakt de waterdichtheid.Geen tengels bevestigen met slagplugen. Evt kun je het wel verlijmen. Maar ik weet niet wat waterdamp met de lijm doet op een termijn van 40 jaar.
 

Friesland 31

  • #4
Dank voor jullie snelle reacties. Wat ik nog niet helemaal begrijp is waarom het zo belangrijk is dat de muur waterdicht is. Als ik er nu een folie op bevestig dan zorgt die er toch voor dat er geen water naar binnen doorslaat?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #5
Waterdicht betekend dat er geen stromend water of natte plekken op de muur mogen zitten Wanneer dit niet het geval is deze waterdicht. Maar je zult wel altijd enige vorm van vocht doorslag hebben. Dit is geen probleem als dit maar kan verdampen en niet word opgesloten. Door folie direct tegen de muur te plaatsen kan dit niet verdampen. Je weet zelf wel wat er dan gebeurd. Water loopt langs muur naar beneden en vormt daar plasvorming of het gaat schimmelen. Daar dient de spouw dan voor. Kelders sluit je ook niet dampdicht af door tegels oid. Evt vocht doorslag kan dan niet verdampen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als het een kamer is en er moet worden geleefd dan komt ook condens om de hoek kijken. Die muren zijn koud en het vocht in de warmtestroom, die van warm naar koud gaat, zal condenseren op en in de muur.
 

Friesland 31

  • #7
Dank voor het meeedenken. Ga het plan wijzigen.
Ga de muur afbikken en dan laten voorzien van nieuwe waterdichte maar dampopen laag met cement pleister (knauf up210) en daarna muur opbouwen zonder in de nieuwe laag gaten te maken.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #8
Wp sulfatex, dit is een waterdichte mortel. Up210 is waterafstotend, en dus bestand tegen water maar niet waterdicht. Dat komt nogal nauw.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Als je de mogelijkheid hebt de dijkkant tijdelijk open te graven, heeft daar waterdicht afdichten altijd de voorkeur. Dit voorkomt veel risico's op problemen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Je mag niet zomaar in een dijk gaan graven, lijkt me ook niet verstandig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu