Flexibele leiding door muur

Hallo allemaal,

Ik ben bezig met de verbouwing van mijn huis en doordat de locatie van de keuken en cv ketel gewijzigd is ben ik ook de gasleidingen aan het verplaatsen.

De woning ligt op de 3e verdieping van een jaren '30 woning. Gas komt ook binnen op de 3e verdieping en gaat vanuit de meter omhoog mijn plafond in. Echter moet ik uiteindelijk door mijn vloer heen naar mijn keuken en cv ketel en dus moet ik ergens van boven naar beneden door een muur.

Nu heb ik netjes een sleuf gefreesd waar de flexibele Henco leiding in valt en de verkoper van de leiding vertelde me dat mantelbuis niet nodig is. Echter bracht iemand me onlangs aan het twijfelen en ik vind verschillende berichten online.

Mijn vraag is: moeten de leidingen van mantelbuis zijn voorzien en zo ja: waar?
 
Ja, bij gas zeer zeker van begin tot eind. Om lekkage te kunnen detecteren en ophoping van gas in afgesloten ruimtes te voorkomen.

Bij (warm) water is het bij kunststof niet nodig, alleen bij muurdoorvoeren zou ik het wel doen, om beweging door uitzetting mogelijk te maken, en slijtage te voorkomen.
 
De leiding dient voorzien te zijn van een volledig gesloten mantel overal daar waar een gasophoping kan ontstaan, dus tussen plafinds onder vloeren door kokers/schachten afgesloten kasten e.d
voor uw situatie dus over het plafond dient de leiding vanaf de meter tot het punt waar deze uit t plafond komt voorzien te zijn van een mantel
 
Bedankt voor je reactie. Echter het eerste deel van mijn meter naar plafond bestaat uit koper met enkele 90 graden knietjes -> mantelbuis niet mogelijk om deze koppelingen.

Dan ga ik in mijn plafond van koper naar flex en dan door de muur naar beneden. Ook in mijn vloer heb ik dan enkele perskoppelingen. Ook bij die koppelingen is mantelbuis niet mogelijk. Dus het argument van het voorkomen van ophoping van gas in afgesloten ruimtes is niet van toepassing. Zelfs al zou ik mantelbuis om de flex toepassen, bij de koppelingen is géén mantelbuis mogelijk.
 
Wat grappig, jij gaat koppelingen plaatsen waardoor je niet aan de norm kan voldoen dus is de norm ineens niet van toepassing.

Jij moet zorgen dat het aan de norm voldoet, en dus geen koppelingen maken op een plek waar dat niet kan.
 
Uiteraard probeer ik zoveel mogelijk aan normen te voldoen maar het blijft een jaren '30 woning die per definitie niet voldoet aan de huidige normen. Ik probeer zoveel mogelijk aan huidige normen te voldoen maar soms lukt dat gewoon niet.

Overigens had mijn initiële vraag betrekking over mantelbuis voor flexibele leiding in de muur. Andere tips en adviezen over bijv. de leidingen in de vloer en plafond zijn ook welkom maar ik hoop graag nog een reactie op de 'muur-casus' te krijgen.
 
Dat maakt dan toch niet meer uit. In de jaren '30 zat er ook geen mantelbuis in de muur. Hooguit een stalen leiding...

Vergeet mijn onderschrift, bij gas geldt: Doe het goed of doe het niet.
 
Bedankt voor het advies. M’n huis is half afgebroken maar ik volg het op en stop er direct mee :p



Gelukkig ben ik inmiddels bij een gerenomeerd bedrijf geweest waar ze me gewoon van goed advies kunnen voorzien. Voor de mensen die met dezelfde vraag zitten en net als ik geen antwoord in dit topic vinden: overal met mantelbuis en onder de vloer waar de koppelingen zitten kan je gewoon geen mantelbuis doen.

Blijf het dan wel vreemd vinden dat ik überhaupt gele Henco gasleiding zonder mantelbuis kan kopen maar het zal wel...
 
Om een gasleiding aan te leggen moet je gewoon voldoen aan enkele regels, deze zijn er niet voor niks
nu gaat een van uw koppelingen lekken boven t plafond
a. hoe komt u hier achter?
b. de gehele loze ruimte gaat langzaam opgevult worden met gas
c. er is op dat moment explosiegevaar aanwezig waar u geen weet van hebt

dus gasleiding in mantel en niet koppelen in afgesloten ruimtes,wil dit niet met de bestaande situatie gehel leiding vervangen zodat men wel aan de eisen kan voldoen
 
Zodra de mantelbuis in een afgesloten ruimte wordt onderbroken voor het plaatsen van een koppeling, is de hele mantelbuis nutteloos geworden. De uiteinden van de mantelbuis moeten buiten de afgesloten ruimte uitkomen.
 
Zag dit topic en wilde hier nog even op inhaken. Als je deze flexibele leiding zonder mantel in de muur legt, dan zou er gas kunnen ophopen bij een lekkage zoals ik hier begrijp. Maar je vult toch alle ruimte op met gips of roodband? Hoe kan het zich dan ophopen? Er zou in principe toch niet echt ruimte voor moeten zijn en als je aan de boven en onderzijde een mantel hebt is dit dan niet voldoende?
 
U gaat er van uit dat gipsproducten gasdicht zijn, dat zijn ze niet.

Gewoon de voorschriften volgen en als u weer een vraag hebt even zelf een topic aanmaken a.u.b.
 
In dit geval behoeft er geen mantelbuis worden te gebruikt.
De NEN geeft aan dat de leiding zo in de muur mag worden gemonteerd inclusief de benodigde persfittingen.
Dit dan met uitsluitend met goedgekeurde QA materialen.
Ook mag deze zonder mantelbuis in de tussenvloer lopen.
De leiding mag in de muur worden gemonteerd en afgesmeerd.
In de muur is een dekking van ten minste 10 mm vereist.
Leidingen de in de vloer lopen moeten een dekking hebben van ten minste 20 mm.
De meerlaagsebuis mag alleen niet in het zicht worden gebruikt.

Uitsluitend moet een gesloten mantelbuis worden gebruikt onder de begane grond vloer, daar is hier geen sprake van om dat er over de 3 verdieping wordt gesproken.

Omdat van hier niet kan worden gezien hoe een en ander er werkelijk uitziet, zouden er mogelijk nog aanvullende regels kunnen gelden.

Vr Gr en succes ermee
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu