Flexibele kachelpijp: enkele vragen

Jgvanloo

  • #1
Dag,
Op mijn huis uit 1930 staat een grote schoorsteen. Ik heb een bedrijf met een camera deze schoorsteen laten controleren en hij blijkt op zich goed te gebruiken voor de gas-afvoer voor een houtkachel.
Nu heb ik twee vragen.
1. Volgens het bedrijf past er een dubbelwandige 130 mm pijp in. De meeste kachels hebben echter een afvoer diameter van 150 mm. Hier zijn passtukken voor te koop, maar hebben deze een nadelig effect op de trekkracht?
2. De schoorsteen is helemaal recht. Kan ik die pijp er zelf in trekken, of is dat echt specialistisch werk? Ook gezien de verzekering?

Bedankt!

Groeten
Guus van Lo
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
De maat van de uitlaatstomp van het toestel is maat bepalend.
Als de uitlaatstomp 150mm is mag de schoorsteen zelf niet kleiner zijn in diameter, maar ten minste de zelfde maat, dus ook 150 mm rond.

Er zijn wel enkele uitzonderingen maar die zijn hier niet zo uit de doeken te doen, vanwege regelgeving en veiligheid gewoon op die 150 mm houden.

Een dubbele buis van buitenmaat 150 haald dat dus zeker niet mischien maar 110 mm rond in het gunstigste geval, dus niet doen zo.

Vr Gr en succes ermee
 

Jgvanloo

  • #3
Bedankt cvolieboy.
dan zijn de twee voor de hand liggende vervolgvragen:
1. zijn er kachels te koop met een kleinere uitlaatstomp (110 mm of 130 mm) en wat is het effect van deze kleinere stomp op de werking van de kachel?

2. heeft t zin om dan geen dubbelwandige buis te trekken, maar een enkelwandige? Die zou dan misschien wel 150 mm doorsnee kunnen zijn.

Dank weer
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Hoe groot is de kamer, en wat voor een kachel krijg je er onder .ga eerst kijken hoe groot je benodigde vermogen moet zijn . de gemiddelde hout kachel is berekend op een totale schoorsteen lengte van 4 meter ,meestal kun je dus bij een langer kanaal een kleinere maat rvs buis plaatsen,maar zoals cvolieboy zegt hangt dit van meerdere factoren af.
 

Hjtuinenburg

  • #5
Ik had in mijn vorige huis een Dovre CB3 staan, die had een uitgang van 125mm, zo'n houtkachel zou je dus dubbelwandig kunnen installeren.

Maar waarom zou je dubbelwandig gebruiken in een bestaand rookgaskanaal. Gebruikelijker is het dan om flexibel RVS pijp toe te passen.
 

Pigion

  • #6
Ik vraag meaf waarom je überhaupt een binnenbuis wil toepassen in een goede schoordteen. De schoorstenen van de huizen jaren 30 zijn gebouwd voor vaste brandstoffen. Een RVS buis trekken is een noodmaatregel als de schoorsteen lek is of in slechte conditie. Ook wordt soms een rvs binnenbuis toegepast als er gas wordt gestookt.
Daarnaast is een flexibele binnenbuis erg gevoelig voor beschadigen door onoordeelkundig vegen. Dat mag alleen met een perlon borstel. Toevallig was er bij ons in de straat een schoorsteenbrand in een schoorsteen met flexibele binnenbuis. Deze was beschadigd en lek. De brand zat tussen de rvs buis en oude schoorsteen.
Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu