Flexibele dakdoorvoer aanbrengen op met bitumen bedekt dak

Charliefox

  • #1
We hebben sinds kort een tuinhuis en hebben onlangs een gaskachel aangesloten. Alleen afvoerkanaal moet nog geregeld worden. In plaats van de gebruikelijke plakplaat + stormkraag, wil ik een flexibele dakdoorvoer gebruiken zoals op de foto's. Op maat snijden, buis er doorheen en klaar.

Nu heb ik met dakbedekking, bitumen enz geen ervaring. Gaat onderstaande werken, lekdicht zijn?

Ik wil op de juiste plek in het dak een cirkel zagen met een doorsnede iets groter dan de gebruikte buis. Dan rond het gat in het bitumen een diameter snijden zo groot als het zwarte flex deel van de doorvoerplaat. Daarna wil ik het bitumen om het gat wat loshalen. Gaat dat eenvoudig met bijv een plamuurmes?

De rechthoekige metalen plaat van de flex dakdoorvoer wil ik dan onder het bitumen schuiven met eronder en er boven dakreparatiepasta. Hier en daar ook een schroefje.

Vervolgens wil ik dan de losgehaalde bitumen 'flappen' terugvouwen en met de pasta vastzetten. Op de naden nog wat gaastape en daar overheen ook weer wat zwarte pasta.

Gaat dat werken zo? Vergeet ik nog wat? Bijv leisteen gruis erop misschien, op de naden met pasta? Of zal er water blijven staan in de diameter tussen het flex deel en de rand van het bitumen? Iemand nog andere / betere opties?

Dank alvast voor de tips. Heb nog nooit met bitumen gewerkt.

Oh ja, dak bestaat uit OSB 18mm, erop bitumen en onder de OSB platen 9mm gipsplaat.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Van welk materiaal is de plakplaat van de doorvoer.
Wat voor dakbedekking zit er op het tuinhuis.

Dat gedoe met de bitumen moet je vergeten. Die doorvoer zet je op de bestaande dakbedekking, eventueel wat bitumenkit onder de plakplaat en vast schroeven. De bovenkant maak je dicht met een bitumen van een rol. Gat erin enz.
Je kan de doorvoer ook waterdicht afwerken met materialen die maar weinig hitte nodig hebben. Hetelucht fohn.

Op maat snijden van het trapvormigrubber dan de buis er doorheen hoe verwacht je dat dat water dicht zal worden. Kan je dit materiaal strak optrompen.

De temperatuur van de buis zou kunnen worden?

Je gaat er nu stoken dan kan je condens krijgen als er verschil tussen binnen en buiten komt. Hoe warm wil je het hebben?
 

Charliefox

  • #3
Dank voor je reactie.

Plakplaat is metaal (aluminium). Flex deel is epdm, zie tekst.
Dakbedekking is bitumen, zie tekst.

Een soort lapje, kraag van bitumen dus. Punt is dat dat spul vaak alleen per rol te koop is, duur spul. Maar mss kan ik ergens wat scoren en ga dit overwegen.

Waterdicht:
Dat flex ding is er speciaal voor gemaakt. Rekbaar. Je snijdt de diameter ruim kleiner dan de diam van de pijp. Dicht vanzelf af. Geen kit, klem, stormkraag en ander gedoe nodig.

Temp buis is nihil, immers gaskacheltje. Afvoer bestaat uit wat waterdamp en CO2 (mits voldoende ventilatie / luchttoevoer). Heb 'm jaren in onze stacaravan gehad en kon de pijp op 2m hoogte bijna vastpakken. Houtkachel is een heel ander verhaal, komt binnenkort ook in het tuinhuis. Moet met dubbelwandig rvs pijp door het dak.

Over dat condens snap ik niet goed wat je bedoelt. Hoe dan ook wil ik die condens juist afvoeren, zie waterdamp en CO2 verhaal. En rond de 20 graden kamertemperatuur lijkt mij warm zat.

Kortom, ik zit / zat echt met het stukje plakplaat onder of op het bitumen, dus nogmaals dank voor je tip.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb minder goede ervaring met dit soort manchetten. Het zit in de rekbaarheid van de rubber weinig rek kans op lekkage.

De constructie van je huisje is dat er niet wordt verwarmd, anders zou er isolatie onder de bitumen zijn geplaatst.
Zodra je gaat stoken krijg je een temperatuur verschil binnen buiten en zal er condens ontstaan.

Bijvoorbeeld, binnen 20 g luchtvochtigheid 50%, buiten 6g luchtvochtigheid 80%. In deze situatie ga je condens krijgen aan de onderzijde van de dakvloer. Buiten kouder meer condens. Opzich geen probleem als de constructie na het stoken weer goed kan drogen.
 

Charliefox

  • #5
Dank weer voor deze aanvulling. Ja, de meeste huisjes / blokhutten zijn enkelwandig, niet geïsoleerd.

Die van ons heeft, heel 'luxe', een luchtspouw ter dikte van de verticale tussenbalken, ca 5cm. Jammer dat de vorige eigenaar er geen isolatie tussen heeft gedaan, achter de gipsplaten. Zou alsnog isolatie aanbrengen, veel winnen? Het is namelijk nogal een gedoe, gipsplaten weghalen met daarop ook nog behang.

Plafond bestaat zogezegd uit osb 18mm met daaronder gipsplaat 9mm. Ik overweeg om tzt onder de gipsplaten piepschuimplaten van 4-5cm dik te plaatsen, 'koud' tegen het osb. Zoiets heb ik thuis ook gedaan op de zolder en dat lijkt goed te isoleren. Hier nog iets zinnigs over te zeggen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat vullen van de spouw zal zover ik het uit jouw info kan beoordelen niet helpen, de omstandigheden dat er condens gaat ontstaan blijft.
Een gipsplaat, spouw en een gesloten houtenwand buiten is geen absolute oplossing. Condens onstaat wel bij een temperatuur die 3 graden lager is.
Is de buitenzijde zo'n typische blokhut. Dikke planken messing en groef?
Is er iets speciaals op de gipsplaten aangebracht?
 

Charliefox

  • #7
Yep, halfronde planken met messing en groef, horizontaal in elkaar geschoven.

Gipsplaten niets bijzonders, zowel op wand als plafond. Gewone 9mmm platen met groene zijde (vochtbestendig).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu