Flexibele buis bij vervanging cv-ketel?

Dennis van der Wal

  • #1
Beste mensen,

Zaterdag ga ik bij een vriendin haar centrale verwarmingsketel (een Fasto van twaalf jaar oud) vervangen door een nieuwe Vaillant. Omdat de aansluitingen niet overeenkomen, voorzie ik veel werk. Wat ik mij daarom afvraag is of ik buizen buigen kan voorkomen door flexibele buis met knelkoppelingen toe te passen?

Graag hoor ik van jullie.

Met vriendelijke groet,

Dennis
 

Espaan

  • #2
Bedoel je flexibel koper (Wicu)? Dat is namelijk ook veel werk en de bochten zijn heel moeilijk klein (kleine straal) te maken. Knelkoppelingen hebben een steunhuls nodig bij Wicu.
Met een (goede :wink: ) buigtang kun je veel nauwkeuriger werken en is het naar mijn idee ook minder werk.

Volgens mij is het wel zo dat de garantie vereist dat de ketel door een installateur wordt opgehangen (of op z'n minst gecontroleerd). Je bent wel met gas aan het werk.
 

Ketelman

  • #3
Het beste blijft inderdaad buigen met een buigtang.
Goedkoper, beter stromende bochten en gewoon strakker (het oog wil ook wat he).

Maar als je het flex wil doen het wel, er zijn slangen voor in de handel.
Wat mijn voorganger al schreef kan ik me bij aansluiten, het is eigenlijk werk voor een installateur, je bent wel met gas bezig en het lijkt me wel verstandig dat je daar een beetje (lees : veel) kijk op hebt wat wel kan en belangrijker nog wat niet.

Uiteindelijk is het je eigen verantwoordelijkheid als je er toch aan begint, dus denk 2 keer (of meer) na voor je iets doet of welke materialen je toepast.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Sluit me geheel bij de vorige schrijvers aan.

En, een gewaarschuwd mens telt voor twee.
 

Dennis van der Wal

  • #5
Bedankt allemaal voor jullie reacties! Ik heb inderdaad gewoon koper gebruikt. Is mooier en makkelijker. Buigen met de buigijzers ging prima. Ketel (het is trouwens een Vaillant HRV NL 24 C) hangt nu mooi maar....na zeer korte tijd slaat hij af. Op het display verschijnt foutcode F5. In het boekje staat:

Maximaalstoring, te hoge temperatuur. Pomp draait niet, wel spanning. Pomp vast of defect. Pomp gangbaar maken of vervangen.

Het rare is dat ie het wel even heeft gedaan (in ieder geval het warm water). Nu komt er ook geen warm water. Of de pomp draait weet ik trouwens niet zeker; ik denk van wel want het voelt alsof de pomp beweegt/trilt. Pomp wordt niet warm. (Toen ik destijds thuis mijn Vaillant 18-22 ketel ophing, deed het warm water / cv het ook niet direct. De pomp werd toen wel kokend heet. Op een gegeven moment - zonder dat ik iets aanwijsbaars had gedaan - werkte het.

Hoop daar in dit geval eigenlijk ook op. Dacht eerst aan lucht in de leidingen (waardoor de temperatuur te hoog oploopt en de pompt stopt, in de beveiliging gaat). Ben echter bang dat het nu iets anders is....

Wie o wie weet raad?

Groet, Dennis
 

Ketelman

  • #6
Controleer de installatiedruk en ontlucht de installatie goed.
Zorg dat er radiatoren openstaan.
Het is mogelijk dat nadat een ketel is geplaatst en goed gedraaid heeft er toch nog lucht in de ketel komt vanuit de installatie.

Trek de stekker uit en ontlucht en vul de installatie goed bij.
Zorg bij het vullen van de installatie dat alle lucht uit de vulslang is voor je deze opendraait.
Dit kan je doen door de slang eerst in een emmer te hangen en zo de slang vol te laten lopen voor je deze aan de vulkraan vastmaakt.

Als de ketel nu nog heet is NIET bijvullen tot deze enigszins is afgekoeld.
Vullen van een erg hele ketel kan tot schade leiden aan de ketel en is gevaarlijk (verbranding).
 

Dennis van der Wal

  • #7
Beste Ketelman,

Hartelijk bedankt nog voor de reactie. Was helaas niet eerder in de gelegenheid om te antwoorden (sorry!). Vriendin kon (terecht) niet langer wachten en heeft een installateur laten komen. Die heeft de ketel ontlucht zodat ie nu als een jekko werkt!

Groeten, Dennis
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu