Fix and finish: anders te verwerken dan rotband?

Witte ruis

  • #1
Beste medeklussers,
Ik wil fix and finish gebruiken om wanden glad af te werken, maar krijg niet helder hoe je dat het beste moet verwerken.
Op diverse plekken op internet/youtube vind ik de verwerking van rotband:
1 water in kuip rotband rustig als eiland toevoegen en 5 min laten drinken.
2 mixen
3 eerst stucprofielen plaatsen (m.i. beter om dat te doen met al aangemaakt gips, anders duurt het stellen van je profielen te lang, terwijl je gips in de kuip al hardt)
vlot aanbrengen met vlakspaan
4 afreien en ondieptes weer volzetten en dan weer afreien
5 wachten tot het licht in te drukken is
met spackmes gladmaken
6 schuren met schuurbord met sponszool en na mat worden met spackmes glad maken
7 met kwast natmaken en met vlakspaan glad maken en eventueel herhalen.

Ik krijg echter niet goed helder hoe je dat met fix and finish doet.
Welke stappen wel/niet. Ik wil het glad afwerken, zodat er muurverf overheen kan.
De ondergrond is deels beton (dus voorstrijken met betocontact en rest is gipsblokken. Laatste hoef ik niet voor te strijken, maar misschien handiger om niet direct het vocht uit mijn f-a-f te trekken).

Dank voor je reactie!
Groet, Witte.
 

Soprano74

  • #2
Fix & Finish (1-3 mm) is een dunpleister en doorgaans gebruik je geen stucprofielen hiervoor omdat de laag te dun is. Met een dunpleister volg je dus de ondergrond.

De stappen zijn: opzetten, vlakreien, wachten, sponzen en dan gladpleisteren. Sponzen doe ik zelf niet altijd omdat de laag vaak te dun is. Dan maak ik de muur nat met een watersproeier en ga met het spackmes/pleisterspaan eroverheen. Spiegelglad maken is mogelijk, maar bij het verfen krijg je toch weer wat structuur van de roller, dus ik stop bij 1 a 2 keer pleisteren. Dan is het glad zat.

Als de laag erg dun wordt, dan gewoon opzetten en met het spackmes gladmaken. Achteraf dan met een schuurpapiertje mogelijke streepjes/aanzetten wegschuren.

Rotband heeft ge-expandeerde perlietkorrels en moet je dikker opzetten, 5 mm of meer. Met dit spul kun je stucprofielen gebruiken als je de muur echt vlak en recht wil maken. Rotband kun je ook spiegelglad afwerken. Goed sponzen en dan een paar keer pleisteren en het resultaat is dan ook spiegelglad. Als je rotband te dun aanbrengt komen de perlietkorrels naar het oppervlak en dan krijg je het niet glad omdat de perlietkorrels strepen achterlaten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu