Fitterskit nu wel of niet gebruiken voor badkraan?

Klusleek79

 • #1
Hallo,

Ik stel deze vraag omdat ik (naar aanleiding van tips in dit forum) fitterskit (icm hennep) heb gebruikt voor de montage van mijn badkraan. Omdat ik een leek ben, heb ik dit zelfs nog verkeerd gedaan, want ik heb het ook aan de kraankant gebruikt en zelfs de koppelingen van de kraan zelf nog een beetje met die smurrie ingesmeerd. Daarna las ik pas in recentere topics dat er discussie was ontstaan of je die kit nu wel of niet mag gebruiken voor drinkwaterleidingen (waaronder dan ook badkamerleidingen zouden vallen).

In dit topic S koppeling / wasmachine kraan wordt naar aanleiding van een mail van de klantenservice geconcludeerd dat het niet gebruikt mag worden. Ik vind de redenatie in die mail echter niet overtuigend. Dat het niet voor drinkwaterleidingen geschikt is omdat dat er bewust niet op is gezet, is best krom. Temeer omdat er staat dat de kit o.a. geschikt is voor waterleidingen. Daar maak ik als leek niet direct uit op dat dit dan "gevaarlijk zou zijn voor drinkwaterleidingen." Zeker niet omdat er wel expliciet staat dat het verboden is voor zuurstof.

Het lijkt mij dan logisch dat als het gevaarlijk is voor drinkwater, dit er dan toch ook wel expliciet op zou staan. Daarnaast is het zo dat op de beschrijving van de kit van een ander merk (Bener) wel expliciet staat het te gebruiken is voor drinkwaterleidingen. Heeft deze kit dan een andere samenstelling dan die van Griffon??

Ook uit het veiligheidsinformatieblad van de fitterskit van Griffon

haal ik nu niet direct dat het zo gevaarlijk is. Ik vraag me daarom sterk af of er naast de mail van de klantenservice van Griffon, nog andere documentatie is waaruit is op te maken dat de fitterskit niet gebruikt moet worden voor drinkwaterleidingen. En wat is dan eigenlijk het gevaar? Is het bijvoorbeeld kankerverwekkend, of bestaat bijvoorbeeld slechts het gevaar dat je er een geirriteerde huid van krijgt.

Ik zwengel deze discussie nog maar eens aan, omdat ik gemerkt heb dat het voor mij als leek nu behoorlijk verwarrend is geworden. In veel berichten wordt fitterskit aangeraden (het bovenste topic in dit forumgedeelte laat zelfs zien hoe je het aan moet brengen), maar in veel andere topics wordt het juist stellig afgeraden. Vandaar dat ik dit topic heb geopend om te bezien of hier inmiddels al meer duidelijkheid over is.

Tot slot. Naar aanleiding van de discussie over het al dan niet gevaarlijk zijn, heb ik de kraan er maar weer afgeschroefd en zo goed en zo kwaad als het ging de hennep en de kitsporen geprobeerd te verwijderen. Als er dus nog wat zit, dan zal het in ieder geval niet veel meer zijn. Maar desalniettemin denk ik dat het best interessant is om deze discussie nog eens te voeren.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kacheltje

  • #2
  Gebruik simpelweg geen hennep in drinkwaterinstallaties.
  Gebruik van teflon of teflondraad is geschikt voor drinkwaterinstallaties.


  Teflondraad is 45 graden corigeerbaar, misschien wel handig met het monteren van de kraan aan S koppelingen.
   

  Klusleek79

  • #3
  Het "gevaar" van hennep is dus legionella. Maar wat is dan het gevaar van fitterskit? Daar gaat mijn vraag eigenlijk meer over. Maar dat hennep niet gebruikt moet worden bij drinkwater is op zich alweer een aardige discussie omdat in het topic waar ik hierboven naar verwees griffon telefonisch zou hebben aangegeven dat hennep wel, maar fitterskit niet geschikt is voor drinkwaterleidingen. Ook daar dus tegenstrijdigheid.
   

  Boudewijn 033

  Specialist Verwarming
  • #4
  Klusleek79 schreef:
  Het "gevaar" van hennep is dus legionella.
  wat een kolder, dat hennep een bron van legionella is. doe zelf fregelmatig legionella aanpassingen, nooit en te nimmer is er een punt geweest dat de verbindingen met hennep vervangen moeten worden.
  ik denk dat dan in nederland 3/4 van de schroefdraad verbindingen vervangen moet worden.
  hennep mag gewoon in een waterleiding gebruikt worden.

  groeten b
   

  Klusleek79

  • #5
  Don't shoot me ;) ik herhaal alleen wat in dat pdf bestand staat.

  Maar ik ben ook meer geinteresseerd over die discussie mbt fitterskit dan die tav hennep.
   

  Tiho

  • #6
  Aangezien u hier nieuw bent zal ik u vast vertellen dat het hier niet bepaald een discussieforum is.
   

  Klusleek79

  • #7
  Meer een vragenforum? Dan is mijn vraag toch ook helder? Is fitterskit gevaarlijk of niet? In het ene topic staat van wel, in het andere van niet. Lijkt me toch best relevant om daar een eenduidig antwoord op te hebben.
   

  Tiho

  • #8
  Ik denk dat de fitterskit wel wegspoelt na een paar keer lopen van de kraan, daar zal ik niet de enige in zijn. Verder is het op basis van minerale olie wat mij vrij ongevaarlijk lijkt en staat het idd niet op de verpakking dat het niet mag.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Er zijn al diverse discussies geweest mbt tot dit onderwerp.
  Gebruik eventueel de zoekfunctie om deze te vinden.
  Om een herhaling van zetten te voorkomen sluiten we deze discussie.
  Indien er nog aanvullende vragen zijn stel die dan gerust in een nieuw topic.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu