Fietsenoverkapping bouwen

RobbieT

  • #1
ezgif.com-webp-to-jpg.jpg

In onze achtertuin hebben we een hoek waar momenteel een klein afdakje zit waar de fietsen van mijn en mijn vrouw onder staan. De fietsen van de kinderen staan momenteel nog in de berging (links op de foto) maar aangezien dit inmiddels ook een groot formaat is willen we ook deze naar buiten hebben.

Hiervoor willen we graag een simpele overkapping in deze hoek in de tuin. Idee is om een balk aan de muur te bevestigen met houtdraadbouten en aan de andere kant (t.h.v. de schutting rechts) 3 palen neer te zetten en hier een balk op te bevestigen. De balk wordt vervolgens extra ondersteund met 45 graden stukken van de paal naar de balk (schoren?). Tussen de balk aan de muur en de balk rechts komen vervolgens balkdragers met daar tussen een aantal balken. Ik dacht hierbij aan 6 balken. Dit wil ik vervolgens afwerken met golfplaten of dakpanplaten.

Nou kom ik er qua klussen en bouwen wel uit maar enige waar ik niet zeker over ben is de dikte van de materialen. Heb ik genoeg aan 3 palen van 12x12 of heb ik dikker nodig? Kan ik vervolgens zo'n zelfde paal als dwarsligger op de palen? Voor de balk aan de muur en de balken tussen muur en palen dacht ik aan; 50x150mm geimpregneerde balk.

Ik verwacht niet hier nog 10 jaar te wonen dus het hoeft geen 100 jaar mee te gaan (ik begrijp dat hardhout of metaal dan beter is).

Mis ik iets of is dit prima uitvoerbaar?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het beste is om een schets te maken van het plan. Zet er de afmetingen bij. Ik schat de overspanning zo'n 3m, dakbalken van 50x150mm kunnen dan wel, maar leg ze dan bij voorkeur h.o.h. 300mm.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu