Festool RTS 400 komt niet op toeren..

YamahaR1

  • #1
Dag,

Ik heb een festool RTS 400 die vandaag niet meer op toeren wilt komen. Op de hoge toeren wou de zool niet bewegen en na seconde of 20 kwam er een brandlucht en rook uit. Na het openen van de schuurmachine kon ik niet zien wat er verbrand is de anker of het veldpakket.

Enige idee hoe ik het kan testen aan de hand van een multimeter of de anker defect is of het veldpakket?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Met een multimeter de lamellen van de collector doormeten, de lamellen tegenover elkaar gemeten moeten ze dezelfde waarde hebben.
Hetzelfde geldt voor het veld, de twee polen moeten ook hier dezelfde waarde hebben.
Vaak in het ook te zien aan verbrandde gedeeltes van het anker en/of het veld.
Wordt een dure grap als ze beiden kapot zijn, daar komt dan het lager nog bij, waarschijnlijk het lager onderin bij de zool.
 

YamahaR1

  • #3
Ik heb geen technische achtergrond, maar moet ik spanning of weerstand meten van de anker(foto 1) of magneet (foto 2).

Foto 1


Foto 2


En wat zijn de lamellen?
 

YamahaR1

  • #4
Ik heb de weerstand gemeten van de magneetveld en ik kom uit op 23,2 en 22,6. Is de magneetveld nu defect? En hoe moet je beginnen met anker meten?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Weerstand meten is goed.
Hebt u de wikkelingen van het veld wel goed gemeten ?
U moet ze apart meten.
Op het anker zitten op het eind koperen lamellen, 1 meetpen aan de ene kant en de andere aan de andere kant van de collector, de weerstand moet overal hetzelfde zijn, kan een heel klein beetje afwijken.
De collector kunt u wat schoonmaken met wd40, niet schuren.

Kunt u een foto plaatsen waar de collector duidelijk op te zien is ?
Ook van de andere kant van het veld graag.
 

YamahaR1

  • #6





De anker moet ik beter meten, omdat de waarden te veel schomelt. En kan je met die 2 fotos van de connector achterhale of die defect is?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je zou mogen verwachten dat bij gelijke wikkelingen de weerstand gelijk is. Maar zeker is dat beslist niet. Hangt van de toleranties af. Als je uitgaat van 24 Ohm, dan heeft de bovenste een afwijking van + 1,25 %, de onderste een van - 1,67 %. Is op zich geen hele grote afwijking.

Het kan echter ook zijn dat er door oververhitting enkele windingen kortgesloten zijn (van het deel met de laagste weerstand). Dan meet je ook een lagere weerstand. En dan kun je het gebruik ervan wel vergeten.

De enige manier om dat vast te stellen zou met een wisselspanning (laagspanning 50 Hz) kunnen zijn. Want dan kun je verwachten dat de ene wikkeling beduidend meer stroom trekt dan de andere (indien inderdaad deels kortgesloten). Dat is echter geen eenvoudige meting, want daar zijn voorzover ik weet geen meetinstrumenten voor die dat rechtstreeks kunnen meten. Misschien heeft een motorwikkelingsbedrijf daar een testapparaat voor.

Of misschien kent 'onze' Headhunter zoiets? :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Dat zijn foto's van het veld (stator), de andere is het anker (of rotor).
Het veld ziet er op het oog goed uit maar dat is geen garantie dat hij goed is.

De brandlucht kan ook ontstaan zijn door het vastlopen van het lager, het huis is van kunststof en dat kan roken en stinken bij verhitting.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu