Festool Delta Schuurmachine komt niet op toeren

LWM

  • #1
Heb jaren terug als particulier Bij Kluck, Bussum (is weg) een Festool handschuurmachine gekocht. Heb er een gelakte vurenhouten deur mee kaal geschuurd. Ging perfect. Afgelopen week weer zo'n deur aangepakt, maar na een uurtje liep het toerental terug en werd het ding gloeiend. Af laten koelen en daarna startte die alleen op als ik het schoepenrad een duwtje gaf. Maar hij wordt al meteen gloeiend als hij onbelast draait. Binnenin zie ik niets raars en er is ook geen schroeilucht. Wellicht kost nakijken meer dan een nieuw Blackendekkertje. Is repair cafe een optie?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Anker is defect, dat zijn dure dingen, vraag even bij een ijzerhandel wat reparatie gaat kosten zodat u een afweging kunt maken.
Ik denk niet dat een repair cafe dit gaat maken, over het algemeen bestellen die geen onderdelen.
 

LWM

  • #3
Dank voor uw reactie. Heb intussen een mailtje naar Festool Nederland gestuurd over het euvel en gezegd dat het toch wel vreemd is na pakweg twee uur gebruik. Benieuwd naar hun reactie. Kan natuurlijk wel bij repair cafe laten constateren wat er moet worden vervangen en zelf het onderdeel bestellen. Dan kan het er bij een volgende sessie worden ingezet, mits er geen specifieke tools bij nodig zijn. Kom het euvel wel vaker op internet bij Festool schuurmachines tegen en meestal rond de tijd dat ik de mijne destijds heb gekocht. Ik wacht eerst een reactie af.
 

LWM

  • #4
Dit is de reactie die ik van Festool vandaag ontving.

Vervelend om te horen dat uw machine het niet meer goed doet na zo'n kort gebruik.
Waarschijnlijk is er "oud" schuurstof op de lagers terechtgekomen en heeft dat juist doordat de machine niet gebruikt is, het lagervet uitgedroogt.
Wij adviseren bij deze om de machine even naar ons op te laten sturen zodat wij kunnen kijken of dit inderdaad het geval is.
U kunt de machine aanleveren bij een Festool dealer of per post opsturen naar ons adres in Waddinxveen.

Uit deze reactie kan ik niet opmaken wat 'kijken' kost. Dat is wel lastig. En aangezien ik als particulier het apparaat maar eens in de zoveel jaar gebruik, loop ik dan iedere keer dit risico. Je zou toch verwachten dat bij zo'n professioneleel apparaat er geen schuurstof in de lagers komt.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Ik zou er gewoon op vertrouwen dat het goed komt en hem opsturen.
 

De Bob

  • #6
Laat zomogelijk de uitslag even weten.

Wij hebben er best veel draaien.

Niet vergeten ze regelmatig schoon te blazen, die dingen lopen snel dicht
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Als u de machine opstuurt kunt u het beste een brief erbij doen waarin u vermeld dat u eerst een prijsopgave wilt.
Het valt over het algemeen trouwens best mee met de schuurstof in de lagers van die machines.
 

Sjarel

  • #8
Wij hebben hier nog 3 x 220 , als er een fase stuk is (zekering) dan gaat de boormachine ook niet meer goed meer,trillen enzv. De meeste huizen hebben enkelfasig 220 v.
De condensator voor de derde fase kan ook stuk zijn, te lichte capaciteit.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Dat geldt alleen als je toestel ook op alle 3 de fasen is aangesloten (krachtstroom of 380V) Tussen 1 fase en nul staat altijd 230V wisselspanning met een frequentie van 50Hz.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
@Walker: In sommige delen van België niet, daar heb je nog 220 volt tussen twee fasen.
 

Sjarel

  • #11
Zoiets zal ik wel bedoelt hebben. Voor de 400 v hebben we een dikke transformator staan. En sommige machine hebben zo'n grote zwarte stekker, en werken.
Uit sommige stopkontakten hangt 2 maal een 110 v stekker, was vroeger nog gebruikt. (terre en een fase denk ik)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu