Faseverdeling over groepen

Toxaris

  • #1
We hebben laatst flink verbouwd en daarbij is ook de meterkast aangepast. Zo zijn we van 1 naar 3 fasen gegaan en zijn er extra groepen bijgekomen, onder andere voor de inductieplaat (perilex). Ook hebben we zonnepanelen en daarvoor is een groep omgebouwd. Al met al is het groepenschema wat we hadden niet meer actueel. Dat lijkt me niet zo verstandig en ik wil dan ook een nieuw schema maken. Nu ben ik op zich niet van plan om elk stopcontact na te gaan lopen en ga ik ervan uit dat het oorspronkelijke schema klopt en die gegevens overnemen. Dat is op zich niet zo'n probleem, omdat ik redelijk goed weet wat er veranderd is.
Echter, wat ik niet weet, is hoe de groepen zijn verdeeld over de fases. De meterkast was al voorbereid op 3 fasen namelijk. De nieuwe meter en de 3 fasen waren binnen een kwartier tot half uur aangelegd.
Hoe kan ik nagaan op welke groepen op welke fasen zijn aangesloten? Is dat eenvoudig te zien?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Heb je als hoofdzekering automaten?
Ja, dan automaat voor automaat uitzetten en bepalen welke groepen er geen stroom meer hebben.
Nee, kast open schroeven en volg de bedrading vanaf de hoofdschakelaar, deze wel uitschakelen!
 

Toxaris

  • #3
Het zijn inderdaad automaten. Een voor een uitzetten zou inderdaad prima moeten kunnen werken. Het enige wat ik me dan afvraag, is of ze de perilex van de inductie op 1 of 2 fasen hebben aangesloten. Ik vermoed dat die een eigen fase tot zijn beschikking heeft. Ik zal kijken of de electricien die dat heeft aangesloten dat misschien nog weet.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Perilex behoort op 3 fases te zijn aangesloten
 

Toxaris

  • #5
Hoort wel, maar ik vraag het voor de zekerheid maar na. Het lijkt er namelijk op, dat van de 3 fasen er 1 alleen maar voor de perilex wordt gebruikt. Wil niet zeggen dat die ook de andere fasen niet gebruikt, maar volgens mij zit er niets anders op die fase.

Bedankt voor de hulp zover.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Wat voor een groep is er geplaatst voor de Perilex? Zit hier een aardlekschakelaar voor en is dit een 2-polig of 4-polig exemplaar? Heb je een foto van de kast toevallig?
 

Toxaris

  • #7
Tuurlijk. Ik zal een foto uploaden. Zoals ik het zie, zijn er 3 fasen (A, B en C). Ik vermoed dat alle groepen die beginnen met A op fase A zit, B op fase B en dan dus 1 op fase C. Toen we nog 1 fase hadden, hadden we ook al de groepen A en B. A4 en A5 zijn toegevoegd als aanpassing voor de keuken (dat was volgens de electricien toen onveilig aangelegd en dat zou me niet verbazen). De bovenste automaat links is niet aangesloten (weet ik zeker). De automaat was over, omdat A3 een andere automaat heeft gekregen vanwege de zonnepanelen. De linker zat dus eerst daar. Onderin zie je de toegevoegde aardlek schakelaar voor fase C en daarnaas de fornuisgroep voor de Perilex. De omschrijving eronder suggereert volgens mij dat deze alleen op C zit.
Ik heb de kap er niet afgehaald.

meterkast.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Als de kookgroep is aangesloten op die 2-polige aardlekschakelaar dan zit deze idd maar op één fase.
 

Toxaris

  • #9
Volgens mij zou de fornuisgroep die uit twee delen bestaat in principe op twee verschillende fases zitten. Dat heeft volgens mij, maar ik ben maar een leek, los staan van de aardlekschakelaar.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Ik kan er niets anders van maken... Als de kookgroep is aangesloten op die 2-polige aardlekschakelaar dan zit deze echt maar op één fase. Meer krijg je er namelijk niet op de aardlekschakelaar aangesloten.

Een kookgroep aangesloten op een 4-polige aardlekschakelaar, of überhaupt zonder aardlekbeveiliging, zou op 2 verschillende fasen aangesloten kunnen zijn. Maar dat is hier niet van toepassing dus.
 

Toxaris

  • #11
Dat snap ik, maar ik bedoel voor zover ik weet, zou je de automaat rechtsonder (naast de aardlek) op twee verschillende fasen/aardlek kunnen aansluiten toch? Ik had begrepen dat dit eigenlijk twee aparte schakelaars zijn. Dan zou je toch elke schakelaar op een andere aardlek kunnen aansluiten? Er zitten bovenin toch ook meerdere automaten op 1 aardlek, dan zou je een breede met twee schakelaars toch op 2 verschillende kunnen aansluiten, dus per schakelaar? Sorry, ik weet dat ik een leek ben, maar het klinkt logisch in mijn oren.
Deze link lijkt mijn gedachten te bevestigen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
Je kunt het vrij makkelijk checken, als je de groepenkast even openmaakt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu