Extreem zuigend spack

Kees33

  • #1
Hallo,

Ik ga een slaapkamer schilderen, spackwerk.

Eerder heb ik de woonkamer geschilderd, dat was een klassieke ramp. Banenbontheid.
Eerst met Fl..., toen later nog een combinatie van voorstrijk, extreem verdunde spackverf, en gewone spackverf (extreem mat, topproduct van Reli.. en Si.....)

Ik ben dus benauwd voor de slaapkamer, en zie het als een uitdaging om nieuwe ellende te voorkomen.

Hier komt steeds terug:
voorstrijken met een voorstrijk / diepgrond is eigenlijk hetzelfde als verdunde muurverf voorstrijken.

Sommige dingen willen me echter niet duidelijk worden:
Je hebt fixeer, voorstrijk en diepgrond.
Dan is er Flev.p.. en Wallp... van Sig..
Fle.p.. is er weer in verschillende types.

En er is Floetrol.

Latex, begrijp ik, is niet perse geschikt voor spack, omdat het 'de structuur bedekt'.

Mijn vragen:
Wat is nou het verschil tussen voorstrijk en diepgrond, en wanneer gebruik je wat? (Fixeer zet losse lagen vast...)

Wat zijn de aparte eigenschappen van Flevo... en Wallp... dat je die gebruikt, in plaats van 'iets anders van kwaliteit'

Is verdund voorstrijken met muurverf nou echt beter / gangbaarder dan voorstrijken met een apart middel?
Geldt dat ook t.o.v. Wallpr..?

In principe zou verdund voorstrijken met muurverf - die overigens ook op het plafond komt - en dan onverdund overschilderen voldoende moeten zijn.

In mijn beleving was er echter sprake van een extreme mate van zuiging, er is een enorme hoeveelheid verf doorheen gegaan, ook nadat ik op een gegeven moment diepgrond op de muur had aangebracht, al werd het toen minder. Ik twijfel dus...

Mijn idee is nu:
- Wallpr.. op plafond en muren
- Sterk verdunde extreem matte muurverf, met Floetrol
- Overschilderen, onderdund, met Floetrol

(Na Wallpr... controleren met plantenspuit en water, en eventueel nog eens wallprim. Dit eventueel herhalen na de eerste laag muurverf.)
Ik wil ook voorkomen dat er teveel diepgrond of Wallpr.. op de muur komt.

Is dit dan de / een juiste manier? Het wordt nl wel erg bewerkelijk.
Zou Flevo... anders / beter werken?
Kan het simpeler?
Is er spack waar simpelweg geen kruid tegen gewassen is?

Bij voorbaat dank voor het advies.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
In eerste aanleg is het kwaad al geschiedt en u heeft er een heel bombardement op los gelaten met een treurig resultaat zo te lezen.
Spack zuigt bijzonder onregelmatig in zoals u heeft ondervonden. Het is de meest ondankbare ondergrond om te bewerken met muurverf. Gespoten lijkt het mooi egaal maar niets is minder waar: zodra er een vulmiddel in de vorm van verf op komt wordt duidelijk dat het een zeer onregelmatige structuur heeft.

U heeft een absorbtieneutraliserende ( anders nog ? ) primer met een lange open tijd nodig om banenbontheid en aanzetten te voorkomen. Die Wall.. P van S is daar heel geschikt voor, maar Egal..van Ve om maar even kripties te blijven is nog wat beter en ook iets duurder.
De verwerking ervan is simpel: met een goed verzadigde 25 cm brede vachtroller met zachte kern nat-in-nat overlappend aanbrengen, van binnen naar het licht ( raam ) toe. Beknibbel niet op de aankoop van de vachtroller.

Hierna een extreem matte muurverf als eindlaag opbrengen. Normaliter hoeft u hieraan geen Floetrol toe te voegen omdat de primer de ondergrond zodanig afsluit dat onregelmatig inzuigen wordt voorkomen.

Heeft u een slaapkamer die van 1 zijde licht toelaat dan is er zowiso sprake van minder strijklichten valt banenbontheid minder op.

Diepgrond is een vastzetter van stofdeeltjes en bevordert de hechting. Voorstrijk heeft een afsluitende werking en dient om onregelmatig inzuigen op te heffen ( en dan voornamelijk op glad gestucte ondergronden en niet op spack ) Fixeer zet een poederende ondergrond vast. Er zijn ook combinatie middelen die zowel fixeren als afsluiten. Dit afsluiten moet u wel zien als geringe filmvorming op het minerale oppervlak. Opgedroogde voorstrijk voelt dan ook een beetje plastic-achtig aan.
 

Kees33

  • #3
Grote dank, Kees!

Nog een vraagje: kun je die Vev Col Ega (als ik het goed heb afgeleid...) ook met een tuinspuit / vernevelaar opbrengen, en narollen met de roller. Dat lijkt me voor in elk geval het plafond wat minder lekkerij te geven.

En als ik de producteigenschappen bekijk, zie ik dat het spul nogal lijkt in te drogen (van nat ongeveer 100 micrometer naar droog ongeveer 40). Betekent dat dat je het heel dik moet opbrengen?

En moet je dan nog controleren, door de muur weer nat te maken, of kun je ervan uitgaan dat die ene laag absorptieneutralserende primer voldoende is?
Want ik begrijp dat je moet voorkomen dat je een glimmend oppervlak gaat krijgen. Of mag dit product een duidelijk 'laagje' (plastic-achtig aanvoelend dus) vormen?

Ik dacht dat je van het raam / licht af moest schilderen?

En in het algemeen: als je fixeer zou gebruiken ipv diegrond / dit product, dan komt het niet goed?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Opbrengen met een plantenspuit? Daar is dit product niet geschikt voor: te hoge viscositeit.
Afdekken van de vloer is bij plafondwerk altijd aan te raden. Bovendien valt het gespetter wel mee met een goede kwaliteit vachtroller.
Omdat dit product afdekt voelt de droge laag inderaad wat plastic achtig aan zonder overigens glimmende plekken te geven.
Met fixeer zet u poederende ondergronden vast. In principe doet diepgrond hetzelfde.
 

Kees33

  • #5
:prima: :super: :prima:
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
4
16
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu