Extreem hoog energieverbruik (o.a. door grote boiler)

Goedemorgen allen,

Ik ben in januari dit jaar een bed & breakfast gestart in Amsterdam. Daarvoor hebben mijn compagnon en ik twee kamers volledig verbouwd en daar twee nieuwe badkamers in gemaakt. Omdat wij ons richten op het hogere segment is het belangrijk dat er een goede druk komt uit de regendouches. Om hiervoor te zorgen is er beneden een hydrofoorpomp en hebben wij gekozen voor een boiler gekozen (goedkoper in aanschaf en geen drukverlies).

Voor de verbouwing hing er al een 80 liter elektrische boiler en boven een Bosch combiketel. Deze combiketel verwarmd het huis en verzorgt het warm water in mijn eigen badkamer. Wij hebben een 200 liter boiler in serie aangesloten net achter de 80 liter die er al hing. Inmiddels heb ik het verbruik (d.m.v. actuele meting) geschat op 5500 KWH voor de boilers, erg hoog.

Nu heb ik recent een adviseur hier langs gehad van Vattenfall omdat ons verbruik totaal richting de 17000 KWH gaat en ik dit nogal hoog vind. Hij heeft een inventarisatie gemaakt en stelde (zoals te verwachten) dat de grootste besparing valt te behalen met de boilers.

Nu had deze adviseur het erover (ik begreep het niet helemaal) dat we de boilers ook konden gaan gebruiken als een soort expansievat van de CV. Ik denk dat hij gewoon bedoelt dat we de boiler laten vullen met warm water vanuit de CV. Wat is jullie kijk hierop? En wat zijn eventuele andere opties? Belangrijk is dus dat ik genoeg capaciteit heb aan warm water en de terugverdientijd van de investering mag niet langer zijn dan vijf jaar.

Alvast bedankt!

Groeten,

Chet
 
Die boilers verbruiken dus meer dan een gemiddeld gezin per dag!

Ik verbruik gemiddeld 10kWh per dag en kom dan op 4000kWh per jaar.

Ik zou daar maar eens een echte meter aan hangen, dat kan niet kloppen.

Ik vind 17000kWh ook wel erg hoog, Zelfs met zonder boiler 3x zoveel als gemiddeld.

Het verbruik van een toerist lijkt me minder dan gemiddeld(vaak weg siteseeing).
 
quoten niet nodig - mod

Beste Headhunter,

Ik ben het met je eens dat het verbruik erg hoog is, vandaar ook dat ik op onderzoek ben gegaan en ook iemand heb laten komen (was een gratis dienst van Vattenfall).

Het verbruik van de boilers heb ik gemeten door middel van een stroommeter. Ik heb daarvoor een maand lang gemeten en dit dan omgerekend naar jaarverbruik en dat komt echt op 5500 KWH. Ik moet wel zeggen dat mijn keukenkraan en de keukenkraan in het kantoortje ook aangesloten zitten op die elektrische boilers.

Goed, laat ik de boilers even buiten beschouwing dan kan ik het verbruik nog steeds moeilijk verklaren daar ik dus verder overal in huis ledverlichting heb en moderne apparatuur. Het zijn totaal wel vijf verdiepingen, met daarin twee keukens (incl vaatwassers, 2 ijskasten), maar het blijft heel veel stroom..

Heb je verder wel een idee over de constructie om je boilers te vullen met water verwarmd door een gasgestookte combiketel?

Groeten,

Chet
 
Je kan ze hotfill aansluiten maar dan ben je het voordeel van veel warmwater wel kwijt.
Het scheelt stroom, kost gas.

Persoonlijk zou ik kijken of ik dan niet een direct of indirect gestookte boiler kan plaatsen.

Het zijn dus gewoon 3 wooneenheden met ieder eigen voorzieningen electrisch koken enz?
 
Of een warmtepompboiler plaatsen scheelt ook al een bult energie, of kijken of u de mogelijkheid hebt om pv panelen te plaatsen om zo het energieverbruik op te vangen
 
"De terugverdientijd van de investering mag niet langer zijn dan vijf jaar. "
Met zonnepanelen en een warmtepomp ga je die 5 jaar niet redden.

Elektrische boilers eruit.

Grote CV boiler erin. (gevoed door de combiketel)
Afhankelijk van de huidige ketel een 2e ketel erbij of vervangen door een zwaardere.

Als het nog eenvoudig kan: Een douche-wtw. Niet alleen voor de besparing, maar vooral voor het verminderen van de benodigde heet water capaciteit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan