Extra zonnepaneel

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #1
Ik heb op mijn dak 6 panelen liggen van 300W dus met een totaal vermogen van maximaal 1800W
Mijn omvormer is echter geschikt voor 2500W dus heb nog ruimte voor 700W en mij is verteld dat je optimaal gebruik maakt van je omvormer en de minste verliezen hebt als je vermogen zo dicht mogelijk bij het maximale vermogen van de omvormer zit en heb nu alle ruimte om er nog een aantal panelen bij te plaatsen.

Dus al geprobeerd om er 2 dezelfde zonnepanelen bij de krijgen (Sharp NU-RC300) maar die zijn nergens meer verkrijgbaar. (leverancier in Nederland die ze op hun site heeft staan stuurde vandaag bericht dat ze niet meer leverbaar waren)
Panelen hebben elk zo'n kasje op de achterkant zitten waar 2 draden uitkomen.

Kan ik ook gewoon 2 panelen van 300W van een ander merk kopen of één paneel met een hoger vermogen en daar de string mee uitbreiden of geeft dat problemen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als je optimizers gebruikt maakt het niet uit wat je er tussen hangt.

Geen oprimizer dan moet je oppassen.
Connectoren zijn per merk niet 100% gelijk omdat er geen norm voor de stekker is.
Je moet dan dus de stekkers die in elkaar komen omzetten naar hetzelfde merk.
Verder is niet zozeer het vermogen van belang maar vooral de stroom die het paneel kan leveren, deze moet groter zijn dan die van de bestaande set omdat anders de nieuwe niet meedoet of zelfs gaat tegenwerken.

Je kan ook de fabrikant vragen welke panelen compatibel zijn met je bestaande.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
dan moet ik vanavond even kijken of die zwarte kasjes aan de achterkant optimizers zijn of wat anders.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Optimizers zijn losse units. Die zitten niet direct in/op het paneel.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Het zijn in ieder geval geen optimizers.
20211125_155605.jpg

Heb ik ook niet nodig bedenk ik me achteraf want bij de koop gaf men mij aan dat optimizers meestal alleen gebruikt worden als 1 of meerdere panelen minder zon krijgen op een bepaald moment, maar mijn panelen liggen met vrij zicht op het zuiden en in het gehele zichtveld is zelfs geen boom, schoorsteen of wat dan ook te zien. (panelen liggen dan ook 6m hoog op het platte dak)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dat verhaal klopt maar deels.
Een oprimizer zorgt ervoor dat de elk paneel dezelfde stroom levert aan de kring waardoor de panelen allemaal op hun maximale werkpunt werken en elkaar niet beïnvloedden.
Niet elk paneel is 100% gelijk door met optimizers te werken kan je tot 10% extra opwekken.

Dit is gewoon de aansluitkaat met bypass diodes, als de stroom in de lus groter is dan die van dit paneel zal de stroom via de diodes lopen .
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Ik kom onderstaand artikel tegen:


1. Inleiding
Na een extreme storm met bijvoorbeeld sterke winden of een stevige hagelbui is het mogelijk dat een zonnepaneel beschadigd raakt. Indien er een vermoeden is van eventuele beschadiging, dient dit zo snel mogelijk bevestigd te worden door een installateur en verwijderd of vervangen te worden. De zonnecellen onder de glazen behuizing zijn immers zeer fragiel en zullen zo goed als geen energie meer produceren.

Als u het beschadigde paneel (of panelen) vervangt, dient u met enkele zaken rekening te houden. Zo is het steeds aan te raden om identieke panelen per string te leggen. Enkel op deze manier kan de maximale opbrengst uit deze panelen gehaald worden. Wanneer u een niet identiek paneel in de string aansluit, zullen de panelen elkaar beïnvloeden. Als u een nieuw paneel aansluit dat wel identiek is (gebaseerd op de initiële eigenschappen van het paneel), zullen de panelen elkaar ook nog steeds beïnvloeden maar in veel beperktere mate.

Dit komt doordat oudere panelen af nemen in rendement ten opzichte van nieuwe panelen. Hierdoor wordt het potentieel van de nieuwe panelen gelimiteerd door de oudere panelen (dit als ze in dezelfde string worden aangesloten). Er zijn verschillende opties om deze limitatie te beperken, welke we in dit document overlopen.

2. Een defect paneel vervangen en optimaliseren
Indien men beslist een defect paneel niet alleen te verwijderen maar ook te vervangen, moet men met enkele zaken rekening houden. De kans dat er een paneel beschikbaar is, identiek aan de reeds geïnstalleerde panelen, is zeer klein. Men zal dus moeten kiezen tussen andere, meer hedendaagse en performantere panelen. In dit puntje halen we aan waar u op dient te letten bij het vervangen van een oud- en in dienst nemen van een nieuw paneel.

2.1. Waar moet u op letten bij de keuze van het zonnepaneel?
2.1.1 Watt piek
De stroom in een string wordt beïnvloed door het paneel met de kleinste Wp (watt piek), en dit kan een knelpunt vormen voor panelen die meer kunnen leveren. De huidige panelen zijn sterk geëvolueerd ten opzichte van een aantal jaren geleden. De panelen die nu op de markt zijn zullen dus vaak een hoger watt piek vermogen hebben dan diegene die al zijn geïnstalleerd. Men kan een paneel met een hogere Wp aan de string toevoegen. Dit paneel zal dan wel minder opbrengen dan wat het maximaal kan leveren.
Bijvoorbeeld: Men mag een bestaand 250 Wp paneel vervangen door een nieuw 300 Wp paneel. Het zal dan alleen geen 300 Wp produceren maar minder. Dit volgens dezelfde stroom die door de 250 Wp panelen in de string stroomt. Wanneer u een paneel van 215 Wp aan de string toevoegt, zullen alle panelen zich beperken tot de stroom door het 215 Wp paneel. Het is dus ten zeerste aan te raden een vervangend paneel te kiezen met gelijke of hogere stroom.
2.1.2 Cellentechnologie
We raden af om zonnepanelen van verschillende cellentechnologie te combineren, dus plaats geen mono kristallijne panelen en polykristallijne panelen samen in één string.
2.1.3 Besluit
Vervang het zonnepaneel met een van dezelfde cellentechnologie en met dezelfde, of betere, prestatieparameters.
 

Datron

  • #8
Sterker nog....
Het is aan te bevelen iets over te dimensioneren. Je kan prima 20% meer paneelvermogen nemen ten opzichte van het vermogen van je omvormer.
Bereken wel even of je de maximale DC spanning van je omvormer niet overschrijdt.

Zelf heb ik 9100Wp op een 7000W omvormer. Je ziet op de goede dagen dan ook een aftopping op 7000W, maar daar krijg je eerder en later op de dag meer vermogen voor terug.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu