Extra zonnepaneel - even meekijken naar de omvormer

Rogier91

  • #1
Hallo mede-klussers.

Twee maand geleden zag ik door de bomen het bos niet meer en heb ik besloten na het ontvangen van vele offertes om zelf mijn zonnepanelen te gaan leggen op mijn platte dak. Dat is tot op heden erg goed uitgepakt. De installatie en het aansluiten ging gesmeerd en de opbrengst is tot nu toe boven verwachting goed.

Echter heb ik het door mijn eigen impulsiviteit op het laatst 'lastig' gemaakt. In eerste instantie was het idee om 9 panelen in landscape te leggen. Echter heb ik op het laatst besloten ze portret te leggen waardoor er 10 op passen. Helaas maar 9 besteld destijds. De voorbereidingen zijn wel getroffen (qua stellage etc) voor 10 panelen; ofwel een eventueel 10e zou ik er zo neer kunnen leggen.

Het is dan ook het plan om die 10e te bestellen. Maar graag zou ik even willen dat iemand mee kijkt met de omvormer. Even technische details:
- 9 x 405 WP panelen = 3645 WP vermogen zonnepanelen
- 1 x 1-fase omvormer 2-MPPT 3680W
- Ze liggen allen zuid-georiënteerd

Stel dat ik 10 panelen heb (ik zou exact dezelfde er bij bestellen) kom ik uit 4050 WP vermogen zonnepanelen. Overschrijdt het vermogen van de omvormer met een kleine 10%. Is dat heel erg?

Nu lees ik onder andere onderstaande:
"U haalt de maximale opbrengst uit de zonnepanelen met een omvormer die qua vermogen 10% kleiner tot 10% groter is dan het vermogen van de zonnepanelen in Wattpiek. De zogenaamde nominale vermogensverhouding moet tussen de 90 en 110% liggen (vermogen omvormer/ Wp vermogen zonnepanelen). Binnen deze grenzen bent u verzekerd van de maximale opbrengst en levensduur van de omvormer".

Wanneer ik deze formule toepas zit ik echt op de grenzen van de formule.

Excuses, een hele hoop tekst, kort samengevat: kan het rendabel zijn om een identieke 10e paneel aan te schaffen (circa 190) euro zonder een zwaardere omvormer te hoeven aan schaffen?

Dank!

Rogier
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Ja dat kan, zeker op een plat dak onder een lage hellingshoek kom je niet in de buurt van het piekvermogen. In het ergste geval gaat hij aftoppen in de zomer bij een strak blauwe lucht. De rest van de tijd heb je wel profijt van je paneel.
 

Datron

  • #3
Geen punt. Beetje overdimensioneren is zelfs aan te bevelen. MPP tracker zal het dan zo regelen dat het ideale punt verlaten wordt als het vermogen te hoog wordt.
10% is trouwens wel heel weinig als maximum. Waar staat dat? Tekst wellicht een beetje met indekking geschreven?
Ik mag mijn omvormer 200% overdimensioneren. Ik doe ca. 30%. Inderdaad aftopping op ideale momenten, maar meer opbrengst op de +95% van de momenten die niet ideaal zijn.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Meer vermogen aansluiten hoeft geen probleem te zijn. Houd wel de maximale ingangsspanning van de omvormer in de gaten.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Bestel je extra paneel wel snel.
Wacht je daar te lang mee dan is de kans groot dat dit model al niet meer leverbaar is en verschillende soorten/modellen door elkaar wordt niet aanbevolen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu