Extra stopcontact aangesloten

Lemons626

  • #1
Ik had een enkele lichtschakelaar in de woonkamer waarop een dimmer zit aangesloten. Ik wilde dit graag uitbreiden met een extra stopcontact. Beetje gegoogled en gevonden dat je hem gewoon door kunt lussen.
Stoute schoenen aangetrokken en een 2 nwe inbouwdozen gekocht. Met het eruit halen van de originele doos helaas een stuk van mijn stucwerk afgebroken, maar dat los ik wel weer op. Dozen gemonteerd, stroom eraf, draden aangesloten en doorgelust.
De elektriciens onder jullie voelen hem al aankomen, de dimmer werkt prima, maar het stopcontact wordt nu ook gedimd en samen zijn ze dus niet te gebruiken.
Is hier een oplossing voor?

Graag jullie reacties.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Foto? Heb je bruin en zwart misschien omgewisseld op de dimmer?
 

Cool

  • #3
Voor het stopkontakt heb je bruin en blauw nodig + eventeel groen/geel voor aarde. Nu heb je waarschijnlijk de boel in serie staan. dus kijk even voor blauwe draad die heb je erbij nodig. Anders ff fotootje van beschikbare draden en hoe je het nu hebt aangesloten ?
 

Lemons626

  • #4


De rechtse is de dimmer met de originele draden die al uit de muur kwamen. Daar heb ik dus de draden voor het stopcontact op doorgelust!
 

Cool

  • #5
Geef ons een blik in de dozen ? Hoe heb je blauw doorgelust ? Ik zie maar 1 blauwe draad aan de dimmer ?
 

Cool

  • #6
En ik mis groen/geel aangezien je ge-aard stopkontakt wil gebruiken ?
 

Lemons626

  • #7


Er komt geen aarddraad uit de muur!
 

Lemons626

  • #8
Alleen zwart en bruin komen uit de muur, geen aarde dus

Dit heb ik gedaan en ik heb een blauw draadje gebruikt omdat ik geen zwarte heb.

Uit de muur: bruin zit op li
Zwart zit op1~
Werkt al jaren prima zo.

Doorlussen. Bruin van li naar L
Blauw van 1~ naar N
 

Cool

  • #9
Voor een werkend stopkontakt moet je in ieder geval een blauwe draad bijtrekken vanaf de centraaldoos in het plafond naar de dozen in de muur. Als je dat doet kan/moet je gelijk ook groengeel meetrekken aangezien je een wcd=stopkontact wil aansluiten met randaarde. die blauwe draad vanaf de dimmer naar wcd weghalen. dat gaat niet werken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Dit gaat zo niet werken. Je zult blauw en geel/groen moeten bijtrekken vanaf de centraaldoos. Bruin kun je vanaf de dimmer doorlussen.
 

Lemons626

  • #11
Het goede nieuws: ik vind het heel bijzonder dat er mensen op zaterdagavond zo snel en geheel belangeloos reageren, waarvoor mijn dank.

Het slechte nieuws: zit ik dus met een kapotte muur en een aansluiting die niet gaat werken, kak!
Hoe is een extra draad getrokken krijg is de volgende uitdaging, ik ga eens even nadenken of ik dat kan en wil gaan doen.

Bedankt voor jullie hulp en reacties.
 

Cool

  • #12
Als je dat 'bijtrekken'zelf niet kunt dan even in je omgeving kijken voor iemand met een trekveer : het is echt zo gepiept. Echter : ga niet zomaar rommelen met draadkleuren, gebruik echt de juiste draadkleur voor alle toepassingen in je electra circuit. Succes !
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #13
Ik zou bijna zeggen: Gelukkig dat het niet werkte. Anders had je dit gewoon dicht geschroefd, zonder te weten of het veilig is. Laat ik hier nog een keertje erop wijzen dat werken met elektra gevaarlijk is. Je kunt een dodelijke schok krijgen of je huis kan in de fik vliegen.

Het is geen schande om geen verstand van elektra te hebben. Maar het verbaast me altijd dat mensen zonder enig inzicht in hoe het werkt zomaar met hun huisinstallatie gaan rommelen. Het zou niet in me opkomen om zeg maar aan de hand van een Youtoubevideo aan de remmen van mijn auto te gaan sleutelen.
 

Cool

  • #14
Ach. Electra is een terrein alwaar je je al snel beveiligd voelt door de aanwezigheid van stoppen en aardlekschakelaar.
Vandaar -en met youtube- durft men eerder te gaan expirimenteren dan bijvoorbeeld met gas of water.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Als TS had verwacht een wcd werkend te krijgen met enkel een zwarte en bruine draad, dan lijkt het me zeer aan te raden hier iemand bij te halen die er wel verstand van heeft... Zomaar wat draden doorlussen in de hoop dat een wcd dan werkt vind ik echt gevaarlijk en onverantwoord.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #16
Je dozen zitten er al.
Haal er even iemand bij die weet waar die mee bezig is op elektra gebied
Voor zo iemand moet het trekken en aansluiten van de benodigde draden en het adequaat verder afmonteren van het gebeuren verder een fluitje van een cent zijn.
 

Lemons626

  • #17
Een blauwe en aarde draad naar een wcd. En die zou dan ergens in het plafond moeten uitkomen?
Daar hangt nu een lamp aan.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
De lamp moet er dan even af. Daarboven zit een centraaldoos met bedrading. De electricien weet dit prima voor je te vinden.
 

Lemons626

  • #19
Het is gelukt. Met behulp van idd een kenner en een beetje kunst en vliegwerk.
Bedankt voor het meendenken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #20
👍
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu