Extra schakelaar, mag dat zo?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb op mijn 1e verdieping een lichtnet van 2 lampen op 2 slaapkamers.
(ie, 1 per slaapkamer).

Er loopt een groene draad, rode draad en zwarte draad. Aan de lamp die ik wil onderbreken zit alleen de rode en zwarte draad verbonden, de groene draad laat hij onbemoeid.

Nu heb ik eigenlijk heel simpel gewoon de zwarte draad van deze lamp gelust naar een lichtschakelaar, waarbij ik maar 2 polen heb aangesloten, oftewel de lichtschakelaar onderbreekt gewoon de zwarte draad naar een "lege" pool van de schakelaar waardoor het licht uitgaat, zet je de schakelaar om dan is de kring weer heel en gaat het licht aan.

Mijn vraag is nu, mag dit wel op deze manier? omdat er eigenlijk meestal 3 draden aan een lichtschakelaar verbonden zijn.

Ik hoop dat de uitleg duidelijk genoeg is, anders maak ik wel even fotos.

P.s. zijvraagje, ik dacht dat bij oude huizen de groene draad de fase zou zijn, maar dat lijkt dus in bovenstaande situatie niet te kloppen?

Gertjan
 
Bij de oude kleuren is de groene de fase de rode de nul en de zwarte is de schakeldraad en grijs is voor de aarde.
Dat je bij de lamp de groene niet gebruikt is goed deze gaat naar de schakelaar en komt dan terug als zwart.
Dat verhaal van schakelaar doorgelust is volgens mij niet goed maar kan het even zo gouw niet volgen, het is in ieder geval geen wisselschakeling.
 
De zwarte draad is schakeldraad, afkomstig van een reeds aanwezige schakelaar. De nieuwe schakelaar, aangesloten zoals je beschrijft, staat in serie met de reeds aanwezige schakelaar. De lamp brandt dan alleen als beide schakelaars 'aan' staan. Als een van beide schakelaars 'uit' staat, heeft de andere schakelaar geen effect: de lamp blijft dan nl. uit. Dit kan en mag, maar het is de vraag of dit is wat je wil.

Als je de lamp alleen met de nieuwe schakelaar wil bedienen, kun je de fase (groen) aftakken en naar de nieuwe schakelaar voeren, met zwart als retour naar de lamp.

Als je beide schakelaars beide lampen wil laten bedienen is een wisselschakeling nodig:
- Fase (groen) naar schakelaar 1.
- Twee schakeldraden (zwart) van schakelaar 1 naar schakelaar 2.
- Schakeldraad 'resultaat' (zwart) van schakelaar 2 naar lamp 1 en doorverbonden naar lamp 2.
Let op bij het aansluiten van de wisselschakelaars: een van de drie contacten is 'bijzonder' (gemarkeerd met rode punt, pijl, o.i.d.) de twee schakeldraden die de schakelaars verbinden moeten aan de twee overige contacten. Praktische tip: zorg dat je bij de drie zwarte draden die bij schakelaar 2 worden aangesloten weet welke naar de lamp gaat (markeren met stukje tape).
In deze situatie gebruik je de schakelaars echt als wisselschakelaars die elk drie draden hebben aangesloten. In de eerdere opties gebruikte je de schakelaars als serieschakelaars met maar twee draden aangesloten.

Ik hoop dat dit helpt (en dat ik je goed begrepen heb).
 
Bedankt voor de antwoorden, ik laat het zoals het is (het werkt en het mag, dus dan ben ik tevreden).

Ptah, wat jij dacht was ik ook bang voor, dat ik nu de schakelaar serie zou hebben geschakeld en dus de volgende schakelaar niet meer zou werken omdat de stroomkring onderbroken is. Dit is toch niet het geval, de andere schakelaar werkt gewoon perfect, hoe de schakelaar die ik heb aangelegd ook staat.

Ik ga er maar niet te lang over nadenken, het zou iets te maken kunnen hebben met een oude schakelaar die ik heb doorgelust en daarna overheen getegeld....

Bedankt weer heren
gr,

Gertjan
 
Als ik het goed begrijp kan je met schakelaar 1 de lamp aan doen onafhankelijk hoe schakelaar 2 staat, idem met schakelaar 2.
Zo ja dan krijgt je lamp van twee kanten voeding, is niet zoals het hoort.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan