Extra lat tegen kartonplaat

PieAr

  • #1
Ik wil tegen mij dak van binnenuit pir isolatie plaatsen tussen de balken die mijn dak dragen. Er ligt een klapdak op zodat ik van binnenuit alleen de laatste laag zie. Dat is een zacht kartonachtig materiaal. Tegen de balken plaats ik een lat maar er zou nog een extra lat tussen moeten om regelwerk overheen te kunnen leggen voor de afwerking met gispplaten. Die staat rechtop en dat is lastig vast te maken. Hoe kan ik dat het beste doen? 4 stuks plat op elkaar? En dan hopen dat dat karton sterk genoeg is. Of met een hoekproefiel extra latten dwars erop? Of iets anders?
 

Willem52

  • #2
Begrijp het niet zo. Misschien is een foto of tekening verhelderend
 

PieAr

  • #3
Tegen de zwarte balken schroef ik een lat en ertussen pirplaten. Maar de afstand is denk ik te groot om meteen daaroverheen regelwerk te plaatsen. Daarom wilde ik nog een lat in het midden erbij plaatsen.

20220130_203416.jpg
 

Willem52

  • #4
Zou om de 30 cm een balkje 4 x 4 plaatsen. Goed de afstand meten en er klem tussen slaan. Daarna met schietspijker 2 onder, 2 boven vast spijkeren Kijk ook of je dampremmende folie achter de gipsplaat moet aanbrengen met een nietmachine. Vraag hierover deskundig advies op dit forum.
 

Sander 1972

  • #5
Wat voor dakplaten liggen er op. Je zegt klapdak,Zijn het panelen die er op gehesen zijn en als geisoleerd zijn?

Want die indruk heb ik, Zit er een plastic strip tussen de delitatie
 

PieAr

  • #6
@Willem52, dus niet evenwijdig aan de balken iets proberen te plaatsen maar direct loodrecht ertussen op 30cm, zodat ik meteen de gipsplaten daarop kan schroeven. Scheelt me wel meteen regelwerk. Ik wilde zo min mogelijk hout plaatsen omdat dat minder isoleert maar dit is denk ik wel verstandiger. Bedankt.
@Sander, ik was er zelf niet bij maar ik kan zien bij de CV opening dat het panelen zijn die al zon 7cm piepschuim isolatie hebben. Maar ik wil beter isoleren. Er zit inderdaad een plastic strip. Maakt dat uit?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dit zijn vermoedelijk sandwichpanelen (met eps of zo erin). Dak is dan dampdicht aan de buitenkant. Ik zou als je erg veel isolatie gaat toevoegen toch een dampscherm aan de binnenkant plaatsen (of de pirplaten goed aftapen).
 

Willem52

  • #8
Bij mijn oplossing kun altijd nog de gipsplaten horizontaal of verticaal aanbrengen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Binnenplaat is spaanplaat, lat er tegen plakken met hitack kit.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
Die spaanplaat staat vaak een klein beetje bol / hangt een beetje door, zeker als het maar 7 cm is (denk aan een halve centimeter verschil tussen midden en zijkant van een vlak, het wordt nog wat meer als je toevallig een beetje een kromme lat te pakken hebt). Denk eraan alles uit te vlakken met uitvulplaatjes als je regelwerk plaatst.
 

PieAr

  • #11
Ik tape ze goed af en evt nog pur waar nodig. Ik heb trouwens PIR van 6,5cm dik.
Die spaanplaat laag is wel heel dun. Zie foto. Is het een hele gekke gedachte als ik alleen latten tegen de balken plaats, de Pir vast zet met kit. En dan over de hele breedte dunne platen hardboard plaats? Wel duurder maar veel sneller klaar. Witte hoef ik dan niet eens af te werken, kan met zon zelfde plastic strip ertussen? Randen afkitten.

20220131_182147.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu