Extra lamp aansluiten op bestaande dubbele schakelaar

Oldenbee

  • #1
Hallo,

Bij ons op zolder is schakelaar op bijgaande foto geïnstalleerd. Één van de knoppen is ongebruikt. De knop die wel in gebruik is, is een wisselschakeling van een lamp die we ook onder aan de trap kunnen bedienen.
Ik heb een lampje boven de wasmachines geplaatst die ik met de ongebruikte knop van deze schakelaar zou willen bedienen. Ik heb dus vanaf de lamp een bruine en blauwe draad (niet op de foto’s aanwezig). Achter de schakelaar zitten uiteraard ook blauwe en bruine draden.
Hoe sluit ik dit nu aan?
Bedankt alvast voor de hulp!

4B1B3F7A-6B97-4B63-BD4D-14CF0A385CFB.jpeg C81A00EB-0D42-494F-A644-A4DEA9140BAC.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De kleuren lijken niet helemaal gebruikt zoals het bedoeld is. Je zou even moeten weten wat de bruine draad die nu op de schakelaar zit voor functie heeft, is dit gewoon een fasedraad of is dit de schakeldraad naar het bestande lichtpunt? De bruine kleur doet het eerste vermoeden, het leidingverloop doet me het tweede vermoeden...

Dit kun je controleren door te meten of er spanning op die bruine draad staat als je het bestaande lichtpunt uitschakelt.

In het eerste geval: verbind met een klein stukje bruine draad de 2 rode L-contacten op de schakelaar met elkaar.

In het tweede geval: steek die bruine draad die nu los in de inbouwdoos zit in het vrije rode L-contact van de schakelaar, of gebruik een klein stukje bruine draad vanaf dit contact naar de lasklem die er nu op zit.

Verder:
- Bruin naar je nieuwe lichtpunt op één van de 2 vrije contacten onderop de schakelaar (deze draad had eigenlijk ook al zwart moeten zijn)
- Blauw naar je nieuwe lichtpunt bij de andere blauwe in de lasklem
- Groen/geel naar je nieuwe lichtpunt bij de andere groen/gele in de lasklem
 

Oldenbee

  • #3
Ik heb het even gecontroleerd, wanneer de bestaande lamp uit is. Dan staat er stroom op de zwarte draad rechtsboven, en dus niet op de bruine. Hoe zou dit aangesloten moeten zijn dan? Hoe maak ik dit dan zoals het hoort, en vervolgens de aansluiting van mijn nieuwe lamp?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Op zich is het goed aangesloten alleen hoort de bruine draad naar de lampen eigenlijk zwart te zijn. Als je het helemaal volgens de regels der kunst willen hebben, zou je die bruine dus door zwarte moeten vervangen.
Zie verder Xander's bijdrage vanaf in het tweede geval.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Dan had ik dus goed gegokt dat die bruine draad die op de schakelaar zit een schakeldraad is. Dit hoort eigenlijk een zwarte draad te zijn vanaf de schakelaar tot de lamp.

Of je dat de moeite vindt om aan te passen, om zo aan de letter van de NEN1010 te voldoen, dat mag je zelf bedenken. Je zou het uiteinde ook zwart kunnen maken met tape om de situatie te verduidelijken.

Je nieuwe lamp kun je aansluiten zoals ik schreef vanaf "In het tweede geval:".

Daarbij ga ik er wel vanuit dat er spanning staat op die afgedopte bruine draad achterin die doos. Deze wordt nu verder nergens voor gebruikt dus wellicht heeft iemand ooit besloten dat het ook niet nodig was om het andere uiteinde aan te sluiten.
 

Oldenbee

  • #6
Bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu