Extra isolatie onder bestaande isolatie-dakplaten

Michael.high

  • #1
Ik heb 10 jaar geleden gebouwd, en destijds geïsoleerd m.b.v. kant en klare dak-isolatie platen (je weet wel; enkele centimeters dik, aan de binnenzijde wit, aan de buitenzijde groen, met tussen deze platen wit ps-schuim, en aan de buitenzijde de tengels verlijmd).

De huidige situatie is dus: pannen, panlatten, tengels, 4 mm groene multiplex, 7 cm ps-schuim, 4 mm witte multiplex, horizontale balken 90 x 170.

Nu wil ik graag nog een behoorlijke extra isolatie-laag aanbrengen, t.b.v. om de leefbaarheid te verhogen (zomer en winter). Ik heb dus 17 cm hoogte ter beschikking tussen de balken in om te isoleren met ps-schuim, of minerale-wol. Aan de binnenzijde wil ik vervolgens wel een dampdichte-folie plaatsen, voordat ik dit ga afwerken met schroten.

Is dit wel verstandig, m.a.w. is dit dampdicht maken goed te doen?
Wie kan mij hierin adviseren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Vraag eens wat prijzen op en kijk eerst eens of de extra isolatie qua energierendement er uit kan, ik heb zo mijn twijfels.
 

Edwin 41

  • #3
Volgens mij kun je dit gewoon isoleren.
Inderdaad is het altijd beter om een goede dampremmer aan te brengen (aan de binnenzijde).
 

Michael.high

  • #4
Jan, financieel gezien (energetisch-rendabel) is het misschien niet verstandig, maar dit vind ik niet echt belangrijk. Zo'n hoge kosten zijn het nu ook weer niet, het gaat mij echt voornamelijk om het comfort (en het idee dat ik er alles aan gedaan heb).

Ik wil vooral 100% zeker weten dat ik technisch het juiste doe, en dat ik niet met een rottend/schimmelend dakbeschot/gordingen te maken krijg.
Tegenwoordig lees je namelijk vaak dat extra gaten door de bovenste laag isolatie meer kwaad dan goed doen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Het rendement van de extra isolatie is zo laag dat het materiaal volgens mij meer aan energie kost bij het fabriceren dan het oplevert, ik neem aan dat dit niet de bedoeling is.

Het lijkt mij het beste de schroten tegen of tussen de balken te monteren, door de stilstaande lucht krijgt u al extra isolatie, tussen de balken levert ook meer ruimte op.
 

Michael.high

  • #6
Jan,

De kosten wat mij betreft niet interresant.
Alhoewel hier (nieuwsbrief 16 dec 2004), zelfs deze kosten te rechtvaardigen zijn (24 cm isolatie!), zie stukje:
"In deze casus nemen we voor de dakisolatie een levensduur aan van 40 jaren aan. Worden de nieuwbouweisen verzwaard van nu Rc = 3 (circa 12 cm minerale wol) naar Rc is 6 (circa 24 cm minerale wol) dan geeft dat per vierkante meter een meerprijs in de nieuwbouwkosten van circa € 6 per vierkante meter. Die verzwaarde eis levert een extra netto CO2 reductie tijdens de levensduur van veertig jaren op van 90 kg. Ofwel 90/6 = 15 kg CO2 reductie per geïnvesteerde euro. Deze meerkosten verdienen zich binnen de levensduur van veertig jaren ongeveer 6 maal terug op de stookkosten.''
Blijft nog steeds de vraag: Kwalitatief goed en onderbouwd advies t.b.v. voorkomen van rotting en schimmelvorming?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Voor zover ik heb begrepen, is PS schuim vrij sterk dampremmend, of zelfs dampdicht.

Dat betekent, dat bij extra isolatie de bestaande multiplex laag plus de (voorgestelde) nieuw aan te brengen isolatielaag ingesloten gaat worden tussen de bestaande dampremmer en de nieuw aan te brengen folie aan de binnenkant.

Dit lijkt mij geen goede situatie, want dat opsluiten wordt steeds afgeraden. Indien er ergens toch vocht tussen komt, kan dat niet meer weg en gaat de zaak rotten.

Mij lijkt, indien je dan toch beslist extra wilt gaan isoleren, dat een betere keuze dan is voor een niet dampremmende isolatielaag (glas- of steenwol zonder folielaag) en daaroverheen gipsplaat, zodat het geheel het eventuele vocht nog enigszins kwijt kan.

Groot gevaar op condenseren op de "buitenwand" (ik bedoel het witte triplex, de huidige binnenwand) is er niet, want die is al niet heel koud door de bestaande isolatie.

Gevaar voor rotten van het dakbeschot is er ook niet, want dat is aan de panzijde niet dampdicht afgesloten, en blijft zo.

Ik ben echter geen specialist op dit gebied, en een "Kwalitatief goed en onderbouwd advies", zoals hierboven gevraagd, kan ik dus niet garanderen!

Ik ben het echter met Jan eens, dat een stilstaande luchtlaag van enkele cm's dik, en dan een mooie afwerklaag, al een zeer ruime extra isolatie zal geven, en geen enkel rottingsgevaar zal opleveren!
 

Chathanky

  • #8
Die lucht zal niet echt veel veel bijdragen aan isolatie.
Er zal bij enkele centimeters lucht convectie onstaan waarna er nagenoeg geen isolerende werking meer over blijft.

2x zo dik isoleren geeft een 2 x minder warmteverlies op en dus altijd een besparing. en op dat deel extra geïsoleerde deel de helft van het eerste isolatielaag.
Even fictief genomen: de eerste laag geeft een besparing van 50% geeft bij een dubbele laag een besparing van 75% dus 25% extra.

Het is toch alleen maar toe te juichen dat er velen zijn die zelf extra willen isoleren. Is het niet voor het geld dan helpt het wel voor het milieu en tegen de slinkende olievoorraad. Wel eens goed nagedacht als er nauwelijks geen olie of helemaal niets meer is? Er zullen er genoeg zijn die dit nog gaan mee maken.

Dit laatste heeft niks met de topic te maken (sorrie).

Michael.high: zoek nog eens wat op het forum, er is al wel eens besproken hoe je kunt na isoleren. Als er nog vragen zijn horen we het wel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu