Extra (geluids)isolatie onder schuin dak (huis 1994)

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #1
De zolder van ons huis is geisoleerd met materiaal dat volgens mij in de jaren 90 veel werd gebruikt, zie foto (witte plaat aan de binnenzijde, 10 cm tempex-achtig materiaal, aan de buitenzijde dampopen bekleding).

Ik zou graag de isolatie wat willen verbeteren om een volwaardige slaapkamer te maken. De platen die er liggen isoleren niet slecht, maar omdat ze licht en dun zijn, hoor je erg veel geluid van buiten. Ik dacht door massa en absorptiemogelijkheid toe te voegen dit te verbeteren. In een vorig huis uit dezelfde bouwperiode was dit tijdens de bouw al gedaan en was het buitengeluid vrijwel afwezig.

Ik wil een regelwerk aanbrengen tussen de balken (niet er overheen om niet teveel ruimte te verliezen), een spouw van ongeveer 9 cm maken, aftimmeren met gipsplaten (12,5 mm) en de gipsplaten bekleden met kurktegels als afwerking (3mm).

Ik wil de spouw voor ongeveer de helft opvullen om extra te dempen (4cm steenwol).

3 vragen:
-is er dampremmende folie over de steenwol nodig of moet je dat juist niet doen? De temperatuurverschillen lijken me niet heel groot te worden, maar je weet nooit???
-is die ijzeren spant een koudebrug / moet daar iets mee? (zit helemaal aan de binnenzijde van de bestaande isolatie. ik wil de ijzeren spant omtimmeren).
-afstand tussen de balken is verticaal is 1,55m. Voor het regelwerk onder de gipsplaat balkjes van 44x69 gebruiken, de gebruikelijke latten lijken me veel te dun?

Alvast dank voor de antwoorden!
.

dak bijgebouw.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Landhuisje

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Nog een aanvulling. Ik heb vandaag op internet nog wat research gedaan mbt de steenwol. Op een bekend Belgisch forum stelt een specialist als vuistregel dat je onder bestaande isolatie van sandwichpanelen probleemloos een tweede pakket (bijv steenwol) kan aanbrengen, mits de isolatiewaarde van dat tweede pakket minder dan de helft van het bestaande pakket is. In dat geval zou folie dus niet nodig zijn. Kan iemand die vuistregel bevestigen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu