Extra groepenkast in schuur

Romboutje-nl

  • #1
Hallo,

Ik weet dat hier al meerdere onderwerpen over zijn op dit forum maar toch wil ik mijn situatie voor de zekerheid nog bij jullie voor leggen.

Ik wil een groepen kast in de schuur aanleggen deze gevoed op een bestaande 16 ampère groep uit het huis, hierop zit ook de woonkamer en overloop.
Dit is dan ook mijn reden om dit te willen aan leggen omdat wanneer er kortsluiting of aardlek plaatsvind, de beneden verdieping zonder stroom zit en zo ook de koelkast en alarm installatie.


Mijn vraag is kan ik max 4 groepen van 6 ampère en een aardlekschakelaar aansluiten op deze 16 ampère groep? En mogen de zekeringen ook lager dan 6 ampère zijn?


Benieuwd naar jullie reactie

Romboutje-nl
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als er geen aardlek voor de 16A groep zit kan dat wel zo, lager zekeren kan ook, standaard zou je tot 2A kunnen gaan met een standaard k2 schroefkop.

Ik zou persoonlijk gewoon een 16A aardlekautomaat groep in de meterkast bijzetten, dan kan je er nog iets mee.6A is niet bepaald een waarde waar je nog iets mee kan ivm aanloopstromen.
 

Romboutje-nl

  • #3
Er zit wel een aardlek van 30 ma voor in de meterkast dus de eventuele aardlek in de schuur zou toch 10ma moeten zijn en een extra groep in de meterkast is geen optie. zit al behoorlijk vol en een nieuwe kabel trekken gaat ook niet.

maar met 6a 6*230=1380 watt daar kom je toch best ver mee?

maar als ik de factor 1.6 voor de zekeringen gebruik op 16a kom ik uit op max 10 a kan dit dan niet? voor 1 of 2 groepen?

en als ik toch met 6a zou zekeren hoeveel kunnen er dan op die 16a groep?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Je gaat er spijt van krijgen. Met 1300 watt kun je geen slijptol, stevige boorhamer, friteuse, kachel of wat dan ook gebruiken in de schuur.

Waarom niet, zoals gezegd een eigen alamat 16A voor de schuur in de hoofdkast plaatsen? Is veel voordeliger ook nog.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu