Extra groep in garage

Klusnerd

  • #1
We willen graag extra zonnepanelen op garage. Nu gaan er 3 fases naar garage, is in meterkast al volgens richtlijnen gezekerd dus ook met aardlek. In garage zijn de 3 fases gesplitst naar 3 groepen, apart afgezekerd. Kan ik 1 een van deze groepen gebruiken om een 1 fase omvormer op aan te sluiten voor extra zonnepanelen met extra zekering en aardlek? De zekering voor deze ene groep kan dan vervallen in garage.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Welke beveiligingen en kabel gaat het precies over ?

Ik ben geen fan van 1-fase PV op een 3-fasen onderverdeler. Wanneer je op één fase teruglevert en op één fase afneemt kun je een hele hoge stroom door de nulgeleider krijgen, welke normaal niet is gezekerd met een 3P+N automaat. Dat is een goed recept voor veel ellende.

Dan liever een 3-fasen omvormer (zodat bij teruglevering de stroom over alle fasen netjes gelijk is en de nulstroom verwaarloosbaar) of juist de PV en alle afnemers op dezelfde fase. Wat zit er nu op die 3 groepen? Één kan er blijkbaar al zonder problemen vervallen, als je het met 1 groep af zou kunnen dan kun je er gewoon een "normale" 1-fase PV-verdeler van maken.
 

Klusnerd

  • #3
Op 1 fase zitten 2 aircos, die wil ik ook apart houden, op andere fase zitten nu stopkontakten van garage, op de 3e de verlichting. Dus max 1 fase vrij te maken. Maar jouw antwoord dat er een risico is om op een fase de zonnepanelen te zetten van de 3p + automaat is voor mij voldoende om het niet te doen. Dan maar evt aparte grondkabel naar meterkast voor extra groep + aardlek zoals het hoort.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Een aparte kabel naar de hoofdverdeler is natuurlijk sowieso de meeste robuuste oplossing.

Mocht je het toch met een onderverdeler willen doen, dan kun je beter de zonnepanelen op de zwaarste belaste fase aansluiten. Dus juist niet op een "vrije" fase.

Problemen met een hoge nulstroom kun je verder ook wel ondervangen met een 4-polig beveiligingstoestel (dus niet 3-polig met meeschakelende nul).

Maar als de extra kabel tot de mogelijkheden behoort zou ik persoonlijk niet langer nadenken.
 

Klusnerd

  • #5
Dat wordt graven....maar wel idd de enige oplossing waar ik vertrouwen in heb.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu