Evohome zet CV telkens uit

Pietervdberg

  • #1
Beste,

Ik heb al enige tijd een probleem met mijn evohome, en probeer dat al eindeloos zelf op te lossen. Had de moed opgegeven, maar de cv installateurs die verstand hebben van Evohome hebben het zo druk dat ze niet kunnen komen helpen.

Het probleem is dat het ketelrelais telkens na een minuut of vijf de cv uitschakelt. Ook als je het ketelrelais handmatig aanzet, en alle vraagtemperatuur heel hoog zet op de evohome bediening (zowel de radiatorknoppen als het display) slaat het lampje op het ketelrelais na paar minuten uit, en dus ook de cv.

De CV zelf is denk ik echt het probleem niet, want die doet het gewoon als je hem op handmatige aansturing zet, en dan blijft hij ook aan.

IOpnieuw resetten en verbinden van ketelrelais, of alles opnieuw instellen vanuit een totale reset lost probleem niet op. Enige dat ik nog kan bedenken is het ketelrelais vervangen, maar dat is best een duur grapje als dat het probleem niet blijkt te zijn.

Iemand nog een suggestie wat ik zou kunnen proberen?

Alvast veel dank, want een CV op handbediening op de vliering is best wel onhandig.

Pieter
 

JeffreyD94

  • #2
Bij de meeste Honeywell aan/uit thermostaten kun je het aantal schakelingen per uur aanpassen. Ik weet even niet uit mijn hoofd of de Evohome aan/uit variant dit ook kon...
Of zoals hieronder omschreven;

Als je de Evohome opentherm versie hebt; dan ben ik benieuwd wat voor merk/type CV ketel je hebt?
Het kan namelijk ook een instelling in de cv ketel zijn, max aanvoertemp bereikt, slechte delta t (onbalans in de installatie.) Handmatig via installateur menu op aanzetten zorgt ervoor dat CV toestel niet naar Delta T kijkt, alleen de beveiligen zijn nog actief, maar regelgedrag op delta T etc worden op dat moment inactief.
 

Pietervdberg

  • #3
Het is een remeha calenta. Evohome kan je instellen dat hij tussen de 3 en 12 keer per uur aan en uitgaat. Maar hij gaat dus uit (en volgens mij ook niet meer aan). Systeem heeft het een jaar of vijf gedaan, dus ik zou verwachten dat het niet aan de instellingen van de CV kan liggen. Maar heb laatst wel een week de cv ketel stekker er uitgetrokken (op vakantie en was bang dat hij zomaar een week door zou gaan stoken). Dus wellicht kan dat ook er iets mee te maken hebben denk ik nu?
 

liviu2004

  • #4
Hoeveel % warmte vraag de Evohome? Zie internet photo.

39930425112_ce7c7c932e_c.jpg
 

Pietervdberg

  • #5
Dat is een hele goede vraag, en ik ben al een tijdje op zoek naar zo’n soort overzicht op de evohome, maar ik kan er dus niet achter komen hoe ik op dat overzicht kom. Je verwacht daar ook te kunnen zien wat voor signalen het systeem aan het ketel relais gegeven heeft. Maar ik kan dat overzicht dus niet vinden. Kun je aangeven hoe ik bij dat overzicht kom? Het is overigens een aan/uit relais.
Pieter
 

liviu2004

  • #6
Vast inhouden op Menu knopje, daarna Systeem overzicht?
 

Pietervdberg

  • #7
Ja, dat is ook wat ik zou verwachten maar bij mij verschijnt dit..,, geen ‘systeem overzicht’. En als ik doorklik op deze tiles ook niet.....
41BD725B-E5B3-40FD-98E3-528F50C0FAC1.jpeg
 

Bert pit

  • #8
Ik vermoed dat de ketel wordt uitgeschakeld doordat er een te hoge retourtemperatuur is. Je kunt verschillende dingen doen. Om te testen of dit het probleem is, klik je twee HR92 knoppen van de grootste radiatoren af en draai je deze helemaal open. Vermoedelijk kan de CV zijn warmte dan beter kwijt. Nu weet je dat het daar aan ligt of niet.

Een tweede oplossing: zet de kraanslag op volledig open (optie 6-1 op de HR92 knop). Dit doe je door de knop onder het display van de HR92 6 seconden in te drukken, draai naar optie 6, druk nog een keer op de knop, draai naar 1, nog een keer op de knop drukken, draai naar opslaan en klaar.

Nu gaat de kraan volledig open waardoor de flow wat groter wordt.

Je zou ook op je ketel nog wat instellingen kunnen doen, echter de Calenta regelt in principe alle instellingen automatisch op uitstekende wijze.
 

Pietervdberg

  • #9
Wow. Dit is de eerste stap in weken die richting een oplossing lijkt te gaan!
Ik heb het eerste gedaan: twee hr92 knoppen er helemaal afgedraaid (dus tadiatoren automatische helemaal open) Evohome (de zones die nog geïnstalleerd waren) op 25 graden gezet, zodat dat geen reden is om uit te slaan, en met knopje op ketelrelais de ketel gestart. Die ketel brand nu al een kwartier zonder dat hij uitslaat, en hij brandtook plotseling op een veel ‘hogere’ stand. Dus denk dat het niet kan missen dat dit het probleem is. Daar ben ik al heel erg blij mee.
Nu is dan alleen nog de vraag: wat nu: ligt het dan aan instellingen in evohome die ik fout heb staan, of wat is er aan de hand, en wat kan ik doen om dit te voorkomen? Kan toch niet de bedoeling zijn dat ok altijd de twee grootste vete at longen altijd aan zet? Of moet je wel zoiets doen? Vroeger werkte het wel. Heb een vloerverwarming op begane grond, die schakelt niet met de evohome. Die gaat dus gewoon aan als er ergens anders een radiator aangaat door hr92 knop die daar opzit.

Pieter
 

Onderhoudtje

  • #10
Bij warmte vraag kan de ketel zijn warmte niet kwijt, als het altijd heeft gewerkt dan zal er toch iets verandert zijn.

Zit er een bijpass/advo in de installatie?
 

Pietervdberg

  • #11
Hij is nu uitgegaan, als het goed is omdat ik de evohome temperatuur vraag omlaag heb gedraaid. En hij is ook weer aangegaan toen ik op de evohome de vraagtemperaturen weer omhoog deed. Dus dat zou logisch moeten zijn. De cv ketel ging nu naar code 5, dan 6, en dan 0.
Nu ik weet wat het probleem is, denk ik ook dat ik snap waar het door gekomen kan zijn. Ik ben geprobeerd de vloerverwarming ook aan te sluiten op de evohome met een hr92 knop. Als ik dit nu lees (inclusief de vraag over de bypass) denk ik dat het probleem zou kunnen zijn dat die bypass er niet is. En dat de vloerverwarming dus om warmte vraagt, vervolgens dicht slaat, en dat dan de cv zijn warmte niet kwijt kan en uitschakelt. Voorlopig dus even uit gehobbeyed met de vloerverwarming op de evohome. Eerst alles weer goed zien te krijgen. Maar als dat het allemaal weer doet, dan heb ik dus een bypass nodig als ik de vloerverwarming op de evohome wil zetten, want de conclusie lijkt logisch dat die bypass er niet is?

Sowieso heel veel dank voor jullie hulp tot nu toe, want het echte probleem lijkt verholpen te zijn.
 

Onderhoudtje

  • #12
Het staat ook duidelijk in de handleiding van evohome dat voor een goede werking een bijpass of advo nodig is. Het plaatsen van een bijpass stelt ook niet zoveel voor, deze het liefst zo ver mogelijk van de ketel te plaatsen.
 

Pietervdberg

  • #13
Heb 1 zone opnieuw proberen te connect en en het hele gebeuren is weer van voren af aan begonnen. Hij schakelt weer uit. Zegt eerst 5, dan 6, dan 8, blijft tijdje op 8 staan en gaat dan naar 0.
 

Pietervdberg

  • #14
Dankjewel. Ja, ik snap dat er een bypass had moeten zijn. Maar ik vraag me even af of ik uit bovenstaande kan concluderen dat die er dus inderdaad door de installateur niet tussen is gezet? Klinkt gezien bovenstaande logisch, maar die installateur leek wel te weten waar hij mee bezig was, dus is ook een beetje gek als dat zo is. Maar als ik toch alsnog die vloerverwarming op de evohome aan laat sluiten (geloof dat ik er toch beter iemand bij kan halen die iets beter weet wat hij doet :-), dan is een (extra?) bypass denk ik zo geinstalleerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu