EUROTECH WAR1600 - wasmachine verwarmt niet en is traag

Nimm2

 • #1
Ik heb een (naar de eerdere berichten op het forum) nogal exotische wasmachine gekocht, namelijk eentje van het merk eurotech. Typenummer: WA R1600. (Ook bekend onder de naam monza 1600.)

De volgende problemen doen zich tegelijkertijd voor:

- de wasmachine is traag: over een was op het normale programma doet de wasmachine maar liefst 3 uur. Tijdens dit proces staat de machine vaak stil, alsof hij ergens op aan het wachten is (totdat het water verwarmd is?)

- de machine heeft een tijd lang bruine drab geproduceerd, volgens mij heet dit wasluis / waspluis, en zijn dit eigenlijk zeepresten. dat lijkt me gerelateerd aan het feit dat de machine niet meer goed warm wordt waardoor wasmiddel en wasverzachter niet goed oplost.

- de wasmachine stinkt ook van binnen - misschien heeft dit te maken met de bruine drab. Alsof er iets schimmelt.

- het lijkt erop dat het water niet goed wordt verwarmd - tijdens het wasproces op hogere temperaturen, blijft het ruitje van de wasmachine ijskoud aanvoelen. De was komt net zo koud uit de machine (maar dat is volgens mij altijd, door het spoelen).

Ik ben te gierig om veel geld aan reparatie uit te geven - dat is het apparaat niet waard. De machine heeft ooit 300 euro gekost. Volgens mij kan ik dan beter een nieuwe kopen dan 'm laten repareren.


Ik ben zelf best handig en ik wil daarom nog wel een poging wagen om het apparaat zelf te maken. De vraag is of iemand aanwijzingen heeft waar ik moet kijken. En als het aan een bepaald onderdeel ligt - hoe ik kan controleren of dit onderdeel werkt.


bedankt voor de reacties alvast
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Nimm2

  • #2
  Hmmmm, ik ben toch alvast maar aan het klussen geslagen....

  ik heb de achterkant verwijderd en ben meteen gaan kijken naar het verwarmingselement. heb de draadjes losgehaald en met een multimeter het zaakje doorgemeten. het blijkt dat de weerstand op oneindig wordt aangegeven - gelijk aan als de meetpunten van de multimeter in het luchtledige hangen.

  duidt dit op een kapot verwarmingselement?

  zou dit ook verklaren waarom het zo lang duurt voordat de was kaar is (3 uur?)
   

  @rie

  Specialist Elektra
  • #3
  Ik vermoed dat je de storing zelf gevonden hebt :cool:
   

  Nimm2

  • #4
  Ik hoop het - morgen naar Handyman en vragen of ze een nieuw element hebben. Wat is een redelijke prijs?

   

  Toon

  • #5
  Ik denk dat je op €50-€100 moet rekenen. Verwarmingselementen zijn meestal niet echt goedkoop.
   

  Nimm2

  • #6
  Hmmm, ik heb volgens mij ook gevonden dat het onderdeel via internet te bestellen is, voor bedragen tussen de 7 en 17 euro

  (link's verwijderd)
   

  Nimm2

  • #7
  Goed nieuws! ik heb een nieuw verwarmingselement gekocht via internet (Voor 9 euro) en deze gemonteerd in de wasmachine. het water verwarmt weer! hij maakt het geluid van een waterkoker :)


  daarnaast heb ik ook de pressostaat gevonden en ervoor gezorgd dat de machine wat guller is met de hoeveelheid water (Die bij dit type minimaal is).
   

  Arnootje84

  • #8
  Kun je door middel van die pressostaat de water hoeveelheid vermeerderen dan want die van mij is tijdens de hoofdwas ook erg zuinig met water
   

  Nimm2

  • #9
  Ja, dat is juist het apparaatje dat zorgt voor de hoeveelheid water. ik heb aan het rode schoefje gedraaid (naar binnen gedraaid, zodat het schroefje dieper in het apparaatje kwam te zitten)

  het lijkt alsof er nu meer water wordt ingenomen. tegelijkertijd heb ik niet meer het probleem dat er steeds allerlei wasmiddel in het bakje blijft liggen
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu