Etna gasfornuis ontsteking hangt

Mistraller

 • #1
We hebben een ETNA EUROKERA gasfornuis. (Met keramiek onderplaat)

Dit fornuis ontsteekt als je aan één van de knoppen draait, alle pitten vonken dan. (4 gewone en een wokbrander)

Als het gas niet ontbrandt, dan gaat het fornuis in beveiliging. Dwz de thermokoppels worden niet heet, en zodoende wordt de gastoevoer geblokkeerd.

Het probleem is nu echter als volgt: 1 knop, we weten welke het waarschijnlijk is, blijft hangen. Ook als ie op UIT staat gaf hij eerst vonken, maar omdat er dan natuurlijk geen gas komt, slaat ie in de beveiliging. Met een beetje wiebelen met de knop ging het wel weer eventjes goed.

Nu is het echter zover dat de knop echt niet meer werkt. De ontsteking staat zeg maar permanent aan, en uiteindelijk geen gas. (Voor alle pitten!)

We hebben al wat olie langs het asje geprobeerd (zou misschien vocht verdrijven) met de fohn erop. Zelfs de stekker eruit trekken, omdraaien, heeft allemaal geen resultaat. Geen gas!

Het is een grote inbouwkookplaat, 9 jaar oud. Uitbouwen is een hels karwei, want de plaat is achter een aantal wandjes geborgd, maar die wandjes zijn volgens mij ook weer dragers van het granieten aanrechtblad. Geen idee waar ik moet beginnen dus. Die plaat is niet te openen aan de onderzijde, zover heb ik het al wel gezien.

We hebben vanavond op campinggaz pitjes gekookt, dat was nou niet echt prettig, dus heeft iemand nog een gouden tip? Ik vrees dat ik anders de keukenboer moet gaan bellen of zo, terwijl het waarschijnlijk alleen wat vocht is.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Spuit eerst wat wd40 rond de knop, laat dat een tijdje intrekken en probeer het opnieuw.

  Verder vraag ik me af of de pitten niet met een lucifer te ontsteken zijn.
   

  Mistraller

  • #3
  Wd40 heb ik niet staan, griffon kruipolie is denk ik ook wel goed, maar als gewone smeerolie (vrij dun) al niet werkt, betwijfel ik of kruipolie de zaak verbeterd.

  De pitten kunnen uiteraard met een aansteker aangemaakt worden, maar zodra je de gasknop opendraait gaat toch de ontsteker vonken dus dat is onzinnig. Alleen "denkt" ons fornuis momenteel dus dat er een gasknop open is gedraaid, terwijl er geen warm thermokoppel bij die pit gedetecteerd wordt. Gevolg: beveiliging springt in, en blokkeert de gastoevoer. Zolang die knop in die toestand blijft hangen, blijft ook het gas voor alle pitten geblokkeerd.

  De beveiliging wordt normaliter gereset als alle knoppen terug op nul worden gedraaid. Omdat de slechte knop blijft hangen, komt er dus ook geen reset. En dus geen gas. Ook stekker uit het stopcontact geeft geen reset.

  We gaan kruipolie proberen. Als dat op niets uitloopt, ga ik toch proberen om de boel te demonteren. Wordt een dagje werk vrees ik... :(

  Misschien post ik nog wat foto's als het zover is.
   

  Mistraller

  • #4
  Kruipolie heeft niet geholpen.

  Overigens is het merk ATAG - type HG570H. (Niet goed gekeken vorige keer)

  Het euvel is vaak voorkomend, ik lees bij dit type vaak het probleem, en ook vaak na een jaar of 10.
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #5
  Kruipolie en kookvet heeft de elektronische schakelaar onder de knop om zeep geholpen , deze zal aangetast zijn.
  Nooit smeermiddel gebruiken dit maakt het alleen maar erger , en vet en vocht is juist de veroorzaker.
  Voor reparatie zal de glasplaat eraf moeten.
   

  Mistraller

  • #6
  Met z'n allen zaten we ernaast. Vanavond heb ik de hele plaat gedemonteerd, daarna de glasplaat eraf gehaald. Vervolgens de defecte knop (het electronische bovendeel) verwijderd, en geopend.

  Wat bleek het geval? Het sleepcontact was losgeraakt van de knop. (smeltpuntjes afgebroken) Zodoende bereikte de lipjes simpelweg niet meer de uitstand.

  De olie was wel op de knop gekomen, maar verder geen water, of andere beschadigingen aangetroffen.

  Het sleepcontact heb ik hersteld met hotglue. Even getest, en dat houdt goed op het kunststof van de knop. Daarna alles schoongemaakt, en gemonteerd. Het probleem was hiermee verholpen!

  Nu moet alleen de gasleiding nog teruggezet worden. Maar dat komt morgen wel, daar wil ik meer licht, en meer aandacht bij houden.

   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #7
  "Met z'n allen zaten we ernaast"
  Je ziet de olie op de printbanen zitten en de groene aanslag op de plastic houder van de sleepcontacten.
  Tijdens demontage kunnen de sleepcontacten loskomen.
  Lijmen lijkt me niet een solide oplossing.
  Tevens is de positie van de schakelaar erg belangrijk, deze moet meteen goed gecentreerd worden.
   

  Mistraller

  • #8
  Eerst de knop deed het niet.

  Na herstel doet de knop het wel.

  Die contactpunten komen echt niet los door demontage. Ik heb al heel vaak smelpuntjes zien afbreken, en dat is gewoon door (ruw) gebruik.

  Die olie, tuurlijk is die op de banen gekomen, van buitenaf kan je natuurlijk niet goed zien waar de olie heen gaat. Het groene is de printlak, dat kan absoluut geen kwaad.

  Ik heb met deze lijm al heel veel electronica zaken gefixeerd. Dit laat gegarandeerd niet los.

  Over het centrereren van de contactpunten hoef je je ook al geen zorgen te maken. Ik heb goede ogen, kan precies zien waar de puntjes waren afgebroken, en heb daarna uiteraard gecontroleerd of de punten geraakt worden in de juiste standen, en daarna nog eens gekeken of de leds in de juiste stand gingen branden.

  En overigens, als ik de schakelaar niet had kunnen maken, had ik gewoon een bypass gemaakt.

  Ik heb immers op diverse fora gelezen dat onderdelen voor dit toestel niet meer leverbaar zijn, dus lijmen was de enige optie. Veel ruimte was er immers niet tussen de print en de knop.

  Jammer dat je negatief reageert, ik had de foto's juist ter lering gepost, en niet om mijn oplossing in de grond te boren. Je geeft immers zelf geen beter alternatief.

  Overigens is het toestel weer aangesloten, de leiding is weer aangekoppeld (Jawel, voor de bezorgde forumbezoekers: Met 5 slagen teflon tegen de richting in, en naderhand met zeepsopwater gechecked) en we kunnen weer koken!
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Mistraller schreef:
  [(Jawel, voor de bezorgde forumbezoekers: Met 5 slagen teflon tegen de richting in, en naderhand met zeepsopwater gechecked) en we kunnen weer koken!
  Das dan weer jammer.
   

  Gericom

  • #10
  Onderdelen voor de ATAG HG570 zijn gewoon leverbaar... via Atag onderdelen site.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Teflon aanbrengen altijd met de draadrichting mee. :cool:
   

  Mistraller

  • #12
  Bedankt voor de antwoorden.

  Over de onderdelen, inderdaad, de knop is nog leverbaar (€51,94) Dat vind ik erg veel geld voor iets wat nu hersteld is voor 1 cent. Mocht er nog eens een knop stuk gaan, die niet meer te maken is, omdat het sleepcontact niet meer bruikbaar is, dan is het goed om te weten.

  Met 2 kleine kinderen in huis, en het weekend voor de boeg was haast echter geboden. Aangezien we de wokbrander toch niet vaak gebruiken, vind ik het wel prima zo eigenlijk.

  Over de tape; wellicht dat ik als linkshandige de zaken vaak anders benader, ik bedoel dus dat ik de tape gewikkeld heb tegen de indraairichting, vanuit de achterkant gezien.

  Uiteindelijk bedoelen we hetzelfde, de richting waarin de tape zich strakker in de groef zet als de koppeling ingedraaid wordt ;) Hij zit dus echt goed.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu