Ethernet bekabeling opnieuw trekken.

InSaNo

  • #1
Beste klussers,

Ik heb 3 jaar in een huurhuis gewoond waar je nooit wat mocht doen, nu heb ik een koophuis, maar ik ben nog een totale n00b, vandaar mijn aanmelding hier.

Ik zit met het volgende, in mijn nieuwe woning zit er in de leiding voor coax en telefoon ook een ethernet kabel. Handig voor een mythtv (soort mediacenter, maar dan op linux) setupje bij de tv..

Helaas heeft de UTP kabel geen signaal, waarschijnlijk een draadbreuk of een rotte aansluiting in de opbouwdoos.

Ik heb helaas geen UTP tester, dus mijn idee is om de gehele UTP kabel te vervangen. Hoe kan ik dit het beste doen? de kabel deelt de PVC buis met een telefoon en een coax kabel.

Kan ik gewoon het hele swikkie in de meterkast eruit trekken? (eg: is het 1 lange pvc buis door de muren heen? Of zitten er (weggewerkt in de muren) van die inbouwdozen?

Hoe kan ik dit het beste aanpakken zonder dat ik uiteindelijk al mn muren kan gaan openbreken?
 

Fiesiekus

  • #2
Hoe loopt het traject ongeveer? Hoe lang alles bij elkaar?
 

InSaNo

  • #3
De meterkast bevind zich naast de voordeur. en daarin zie ik een PVC buis uit de vloer komen, daar gaan de kabels in. En dan 'vermoed ik' dat deze onder de vloer in de kruipruimte helemaal naar de buitenmuur lopen, en dan ergens de muur in gaan?

Of zou het kunnen dat de pvc leidingen gelegd zijn voordat het beton gestort is? dat ze dus in het beton zitten? Zou wel appart zijn.

De lengte van het traject.. Euhm, de woning is 12 meter lang, dus ik verwacht wel dat je iets in die lengte moet denken, vanuit de meterkast eerst naar de buitenmuur.. en dan naar achter toe, zal wel een meter of 9 a 10 aan kabel zijn schat ik.

Ik ben iig nog niet de kruipruimte in geweest, vind dat niet zo'n leuke plek. Maar heb zo het vermoeden dat ik dat toch ns moet gaan doen?
 

Fiesiekus

  • #4
Zou toch eerst testen of die UTP-kabel echt niet functioneert.

PVC zal best in de cementdekvloer gestort kunnen zijn. Evt dozen moeten bereikbaar zijn; die mogen niet in het beton gestort zijn. Dus als ze er al zijn (wat ik erg betwijfel) zijn ze "ergens" toegankelijk.

Tja, what to do..? Misschien 2 kabels vervangen (met glijmiddel) en de oude 2 als trekdraad gebruiken. Gisterenavond heb ik in een PVC 5/8"-pijp op die wijze 2 st. 230 Volt draden getrokken, langs bestaande bedrading.
 

InSaNo

  • #5
Ah ok, maar ik kan er dus wel enigszins veilig vanuit gaan dat het een enkele lange pvc buis is? Dan is het idd een kwestie van voorzichtig trekken en doorvoeren.. :)

Wat kan ik als glijmiddel gebruiken? het spul dat ik ken is voor slaapkamer gebruik en dat is geen strak plan voor in de muren.. :mrgreen:
 

Gerrit

  • #6
Neem maar gewoon water.
 

InSaNo

  • #8
Ah ok, WD40 dus.. mijn wondermiddeltje voor alles.. :)
Nou tnx allemaal, ik ga het vh weekeind ns proberen denk ik..
 

Kwyjibo

  • #9
Hoi,

Het nadeel van vloeistoffen e.d. is dat ze alle stof en vuil onderweg oppikken en dat daardoor de 'rommel' zich ophoopt en dat het toch kan vastlopen. Een tipje die ik van een elekticien ooit heb gehad is........ talkpoeder. Je verzint het niet, maar het werkt wel goed. Kabels inpoederen en trekken maar. Makkelijkst is als er 1 persoon trekt en de ander de kabel inpoederd. Succes ermee
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Ik zou de kabels maar eerst eens gaan testen, want vaak zijn het lange lengtes met meerdere bochten in de buizen waarbij als de kabel er eenmaal in zit er niet zo gemakkelijk weer uit te krijgen is.

Testen kun je als volgt
Meet met een multimeter eerst tov. de andere aders, geen mag een verbinding geven.
Vervolgens verbindt je aan de ene kant 2 aders door (kortsluiten an elkaar draaien) en ga je meten aan de andere j ehoort nu een sluiting te meten.
Zo meet je elke ader tov. de 1e krijg je overal een sluiting dan is de kabel dus gewoon goed en moet de fout in je aansluitingen zitten.
De beste methode is gewoon de uiteinden afmonteren op een data-stopkontakt en vandaar uit verder gaan met patchsnoeren, maar vaak wordt uit kosten overweging gewoon rechtstreeks op de kabel een MJ stekkertje geklemd wat dan bijna net zo vaak niet goed werkt.

Heb je geen multimeter dan zou je er een kunnen kopen (vaak bij de duitse grootgrutters of de bouwmarkt voor rond de 10 euro of je gebruikt even een lampje met een batterij.

suc6

Gerrit
 

InSaNo

  • #11
Goed plan!

Ik heb een simpele gele multimeter, geen idee op welke stand ik em moet zetten om door te meten. Iemand een idee? Heb het boekje ook niet meer.. Kan evt wel even een foto maken van dat ding.

Ik zou dolgraag een patchpaneel willen hebben in de meterkast, dat is stukken mooier.. mn meterkast is nu een spaghetti hok.
 

Fiesiekus

  • #12
Ohmse weerstand, teken: Ω (evt. met een k of een M ervoor).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Houd de pennen tegen elkaar en draai de knop totdat je hoort piepen.
Haal de pennen van elkaar en het piepen stopt, dat is de juiste stand voor het meten van je kabels.

meestal is dit idd het ohm bereik mar het kan ook de diodestand zijn.

anders een foto.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
InSaNo schreef:
Ik zou dolgraag een patchpaneel willen hebben in de meterkast, dat is stukken mooier.. mn meterkast is nu een spaghetti hok.
Dat kan natuurlijk met een patchpaneel, maar het is altijd prutsen om zo'n ding zonder kast netjes aan de wand te krijgen als je de ruimte er al voor hebt.
Zaak is het dan nog om deze zo te monteren dat je er later ook nog weer bij kunt als er een extra kabel bijkomt.

Vandaar dat ik meestal werk met 2 voudige opbouw data stopkontakten. tot 10 stuks is het ongeveer net zo duur als een 24V cat 5 patchstrook en dan kun je toch ook 20 kabels afmonteren.
Schroef je eerst een plank tegen de muur dan kun je daar eenvoudig de stopkontakten op vastzetten. Naast elkaar, boven elkaar waar je de ruimte maar hebt.
Is alles afgemonteerd dan deksels er op en het ziet er strak uit.
Vandaar dat ik er altijd wel een stuk of 10 van in de auto heb liggen, want vrij regelmatig krijg ik dezelfde vraag nl. Is er een methode om die dradenzooi in de meterkast te fatsoeneren?

suc6

Gerrit
 

Theskater

  • #15
Als je data kabels wilt fatsoeneren kun je ze samen binden, per 5 of per 10.
Doe het nioet al te strak, want anders gaan de kabeltjes weer kapot.

Het aansluiten van de data bekabeling luistert redelijk gritisch. Als je met een tang aan de gang gaat om connectoren er aan te zetten wil dit nog wel eens mis gaan.
Door schade en schande doe ik het nu met schroefverbindingen; dat gaat prima.

Voorts als je tevreden bent met een 100 Mbit aansluiting, en dat voldoet prima voor de meeste media boxen (ik heb een XBMC) dan heb je alleen ader 1,2,3 en 6 nodig; de andere aders worden niet gebruikt. https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/250619
Dat geeft je ook wat ruimte als een van de aders kapot blijkt te zijn (en ruimt het aantal kabels in je meterkast op (of je kan door een kabel een data verbinding en twee telefoonlijnen leggen)).

Veel succes met klussen.

Grt,

//TS
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
Theskater schreef:
Als je data kabels wilt fatsoeneren kun je ze samen binden, per 5 of per 10.
Doe het niet al te strak, want anders gaan de kabeltjes weer kapot.

Dat geeft je ook wat ruimte als een van de aders kapot blijkt te zijn (en ruimt het aantal kabels in je meterkast op (of je kan door een kabel een data verbinding en twee telefoonlijnen leggen)).

//TS
Datakabels bundelen doe je alleen met klitteband en niet met trekbandjes oid. natuurlijk werkt het wel, maar je zult ze nooit in een professioneel afgemonteerde patchkast tegen komen voor het bundelen van kabels

Het laatste advies zou ik zeker maar niet doen, nou ja of juist wel als je van problemen houdt. :mrgreen:
Een datakabel is een datakabel en geschikt voor het oversturen van 1 soort signaal.
Natuurlijk kun je wel 2 analoge telefoonsignalen door 1 kabel sturen omdat dat niet zo kritisch is. Maar probeer je een ISDN en een analoog signaal door 1 kabel te sturen dan zul je al vrijwel zeker problemen krijgen.
Dat zelfde krijg je ook als je telefoon en data door 1 kabel stuurt.
mijn advies dus NIET DOEN
immers het belsignaal zal vrijwel zeker het datasignaal gaan storen.

Daarnaast is het niet voor niets dat er cursussen zijn voor databekabeling aanleggen en afmonteren.
Het principe is eigenlijk heel eenvoudig, als je je maar aan een paar spelregels houdt tw.:
- niet trekken aan kabels
- geen scherpe bochten en knikken in de kabel
- twistingen zo kort mogelijk houden en zo weinig mogelijk uit elkaar halen.
- gebruik het juiste stripgereedschap
- Punchdown gereedschap altijd loodrecht gebruiken
- orde en netheid en niet gestest een patchkast in vliegen, maar eerst een bak koffie en e.e.a goed bekijken voordat je begint.

Op deze manier monteer je zonder problemen 200 tot 250 kabels per dag af (mits ze goed ingevoerd zijn en juist genummerd) zonder ook maar 1 fout te maken en dat krijg je met schroefverbindingen absoluut nooit voor elkaar.

suc6

Gerrit
 

Louis Verhagen

  • #17
Weet je zeker dat dit een UTP kabel was en niet een ISDN verbinding? Aan de draad is het vaak niet te zien. 100 mB/s (lees cat 5 draad) heeft officieel een metalen(folie) mantel er om heen

Als ik me niet vergis zit er ergens in een ISDN connectie een kruising van de kabeltjes om zo meerdere toestellen te kunnen aansluiten. Je moet dus ook altijd opletten in bouwmarkt of je ISDN verleng/splitsers koopt of UTP/ethernet.

Let ook op dat je bij 100mB/s Ethernet de goede "pairs" twist (lees aansluit) anders wordt de doorvoersnelheid een stuk lager.

Hier heb je de kleuren


louis


Dus mijn advies is, eerst goed de stekkers controleren en dan pas vervangen. Scheelt een hoop werk :-)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
UTP=Unshielded Twisted Pair
UTP cat 5= Unshielded Twisted pair cat 5 en heeft dus geen aluminiumscherm.

STP=Shielded Twisted pair en dat heeft wel een scherm maar daarvoor heb je speciale connectoren en outlets nodig.
 

Louis Verhagen

  • #19
Klopt wat je zegt. Echter in de volksmond wordt UTP gebruikt als "ethernet" kabel. Kijk maar op een willekeurige internet computer winkel. Om 100 mB/s te krijgen heb je (in theorie althans) shielded kabel nodig.

Je kunt tegenwoordig ook de shielded connectoren redelijk makkelijk krijgen.
Maar ook de niet shielded werkt goed. Als je kabel maar niet als antenne gaat fungeren (vandaar de shield om de kabel).

Maar, het belangrijke was of er niet per ongeluk ISDN bekabeling verward werd met netwerk bekabeling. Dat heb ik al vaker mee gemaakt. En helaas werk dat niet altijd.

louis
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu