Ervaring plaatsen broyeur

Kaajee

  • #1
Ik heb een vraagje over het plaatsen/aansluiten van een broyeur pomp. ZIjn hier mensen met ervaring?

Ik lees her en der dat je nog al kritisch moet zijn met horizontale en verticale buizen, ik dacht dat die dingen vrijwel alles aankonden mits je de totale lengte (min bochten) maar in de gaten houdt. Blijkbaar niet:
Moeten afvoerbuizen verticaal worden aangelegd let dan op .
U dient bij de pomp/broyeur direct omhoog(verticaal) te gaan.
Op dit punt is de pomp het sterkst en heeft deze weinig/minder weerstand.
Dus bij de pomp/broyeur verticaal en dan kan op het hoogste punt horizontaal
worden gegaan. (met afschot 1 cm per meter )
Dus nooit horizontaal en dan verticaal .
Dit bouwt weerstand op waardoor de pomp te zwaar werk moet doen.
Hierdoor slijt de motor erg snel .
Dus ook niet verticaal ,horizontaal en dan weer verticaal.
Bij mij is de situatie zoals in onderstaand plaatje, ik heb vrij weinig andere mogelijkheden, zo kan ik de pomp zelf niet dichter bij de afvoer plaatsen bijv. Ook zit ik met het feit dat er dus een ruimte over moet blijven, hier komt een drempel waaronder leiding werk zit. Hier kun je dus over/door heen lopen.

Heeft iemand hier wellicht nog betere suggesties?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Kan je niet bovenlangs bijvoorbeeld door het verlaagd plafond als dit aanwezig is. scheelt een hoop bochtwerk en je hoeft geen koof te maken thv de drempel.

kijk anders hier voor aanleg voorbeelden en installatie voorschriften.
 

Kaajee

  • #3
Nee bovenlangs gaat niet; de bar staat helemaal 'los' en dan zou je dus een buis zomaar ergens in de ruimte krijgen die loodrecht naar boven loopt.
Er is ook geen systeem plafond om hem vervolgens weg te werken.

En op die site heb ik gekeken; wordt ook weer gerept over eerst verticaal (dus omhoog) en daarna pas horizontaal. En dan mag je ook niet meer aan het einde verticaal gaan. Anders zou ik een soort u-tje (eigenlijk meer een n, dus omgekeerde u) hebben kunnen maken; dus eerst omhoog, meteen weer naar beneden, dan horizontaal, 2 bochten en weer verticaal (70cm) omhoog. Maar dat mag dus blijkbaar ook niet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dus dan zou die installatie op de hoogte van 6 moeten komen. Of zes moet naar 5. Ergens kan ik het me wel voorstellen, er staat in de buizen een lading water die de pomp in beweging moet zetten.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Tekening aangepast zie aansluiting op riool bij 5 ipv 6 scheelt weer wat bochten dus weerstand.


je kunt de aansluiting dan verzorgen midels een aanboorzadel zie foto.


john
 

Kaajee

  • #6
Ja, dat was in eerste instantie ook mijn idee, maar zie 50mm afvoer realiseren; een boel gehannes om dat stuk (giet?)ijzer te verwijderen enzo......


Als dat echt tot op de grond verwijderd wordt, wat in eerste instantie mijn idee was, dan heb ik niet eens een pomp meer nodig.

en @Wgb: ja in feite heb je gelijk, alleen krijg ik de pomp niet daar geplaatst. En wat betreft het water: ter hoogte van de aansluiting op de 'echte' afvoer zit nog een terugslag klep, die er voor zorgt dat er geen water terug kan vloeien vanuit het riool, maar zorgt er mijns inziens ook voor dat er in het stuk tussen 1 & 5 water blijft staan. Dat lijkt mij nou juist gunstig voor de werking van de pomp; zo staat er altijd druk op dit stuk leiding, een beetje afval water in de pomp: deze slaat aan en spuugt alles wat er tussen 1&5 zit netjes uit. Daarvoor is zo'n pomp toch juist gemaakt?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #7
Maakt niet veel uit hoor daat het gietijzer is als je de dekvloer iets weg hakt zodat je het aanboorzadel vlak op de vloer kan leggen en met een schepe komboor (diameter even kijken in de handleiding van het aanboorzadel hier staat de te boren diameter in uit mijn hoofd is dit 57-58mm) dan kun je dit aanboorzadel ook in gietijzer gebruiken, de afdichting geschied namelijk via de uitzetting van een rubber ring dit werkt bij pvc maar ook op gietijzer je moet alleen zorgen voor de juiste boordiameter.

john
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8


Dit is dun brose gietijzer als je dat gaat boeren gaat het eenmaal scheuren, beste is gewoon er uit halen en kunststof maken, maar dat wist je al.
 

Kaajee

  • #9
Inderdaad, dat was bekend, ga ik ook alsnog nogmaals onderzoeken, maar wordt lastig vrees ik.......

Ook nog wat 'ervaringsdeskundigen' die een mening hebben omtrent mijn "opstelling" qua buizen, leidingen en broyeur/pomp wellicht? Kom ik hier mee weg qua pomp? Die dingen kunnen tientallen meters overbruggen, die paar bochtjes en verticaal/horizontaal zouden ze dan toch met gemak aan moeten kunnen?
Ik snap de waarschuwingen omtrent verticaal/horizontaal dan ook niet helemaal.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Dan moet je deze nemen weg pompen 100meter en om hoog 11meter

11meter verticaal omhoog pompen
 

Kaajee

  • #11
Ha ha, heb je die prijs gezien? :shock:

Deze heeft de volgende specs en is 1/15 van de prijs....:
De nieuwste SANI POMP4 . Een werkelijk onverwoestbare broyeur welke maar liefst 100 meter horizontaal en 5.5. meter verticaal weg kan pompen en dit superstil.
Voor elke bocht dien je een meter minder te rekenen lees ik overal, ik heb 4 bochten, dus moet ik er 4 meter aftrekken, maar dan heb ik nog genoeg marge.

Bij beide zie ik trouwens elke keer dat gedoe met eerst verticaal en dan pas horizontaal en daarna niet weer verticaal terugkomen......dat baart me zorgen. Ik ontkom er bijna niet aan om eerst een stuk(JE) van 170cm min of meer horizontaal te gaan en daarna pas (70cm) verticaal.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12
Anders leg je je probleem voor aan die fabricant en hun kunnen je dan wel verder adviseren
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu