Hurktoilet kopen en aansluiten - ervaringen gezocht!

corny749

 • #1
In Nederland is het niet gebruikelijk, maar in de landen rondom de Middellandse zee juist wel. Een hurktoilet. Ik heb afgelopen vakantie gemerkt dat dit echt superfijn is voor de stoelgang.

In onze nieuwe wc ruimte wil ik deze daarom graag gaan toepassen, maar vraag me af waar ik rekening mee moet houden voor de installatie ervan.

- Sifon: Ongetwijfeld zal de vloer moeten worden verhoogd om de sifon kwijt te kunnen. Hoeveel cm zal dit moeten zijn?
- Reservoir: Ik weet niet of je ook gebruik kunt maken van een standaard inbouwreservoir voor het doorspoelen. Een ouderwetse stortbak erboven vind ik ook weer zo wat.
- Spoelkraantje: Kan je zonder meer een aftakking voor een spoelkraantje (ipv toiletpapier) maken vanaf het reservoir?
- Leverancier: Moeilijk te vinden. Geberit heeft een "Publica Squat" uitvoering maar die zit niet in het standaard assortiment van leveranciers in NL.

Wie heeft er ervaring/kennis van een hurktoilet en kan ons op weg helpen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Ik heb daar ook eens gebruik van gemaakt in het buitenland.
  Ik vind het de vieste dingen die er zijn.
  Als je even niet oplet, schijt je de hele rand onder en pis je tegen de deur aan.
   
  • Like
  Waarderingen: Sander 1972, Auto-Geen en corny749

  corny749

  • #3
  Dat snap ik wel omdat vaak Jan en Alleman erop zit te kakken en het niet schoon achterlaat. In ons eigen huis zie ik dat niet snel gebeuren. En fysiek gezien is het het beste voor de stoelgang.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #4
  Het is correct dat het fysiek het beste is, in principe zit men hier vaak veel te hoog.
  Je zou ook kunnen overwegen om een inbouw reservoir met toilet te nemen en die heel laag te hangen.
  Hierdoor zitten je knieën een stuk hoger als je achterst, wat blijkbaar veel beter is.
  Je kunt ook een krukje voor de toilet zetten en daar je voeten op plaatsen, dat is hetzelfde.

  (het is dat ik dit toevallig weet, maar ik ben geen ervaringsdeskundige op dit gebied)
   
  • Like
  Waarderingen: corny749

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Ik vond het ideaal op de camping in Frankrijk zeker als er veel Nederlanders zijn. Ik heb geen moeite met die houding en was het druk op de camping dit type toilet was altijd onbezet. Kon gelijk aan de bak.
  Even de link boven geklikt er is heel veel info wat dat betreft.
   

  corny749

  • #7
  Geberit heeft inmiddels laten weten in NL een hurktoilet te kunnen leveren. Deze kan gelukkig op een Sigma inbouwreservoir worden aangesloten.

  Met het bijbehorende sifon van Geberit zit ik echter op een inbouwhoogte van circa 50cm. Een kleine 10cm kan in de dekvloer, maar een opstap van alsnog 40cm vind ik erg veel.

  Welke mogelijkheden heb ik om het sifon zo laag mogelijk te krijgen en dus de inbouwhoogte te minimaliseren?
   

  Evenwatanders

  • #8
  Een hurktoilet hoort naar mijn mening gewoon op vloerniveau te worden geïnstalleerd. Als je een dergelijk toilet op een verhoging bouwt, dan loop je het risico bij achteruitstappen na een mannelijke kleine boodschap een levensgevaarlijke smak te maken.

  Bovendien ga je dan ook van bezoekers verwachten dat ze op een dergelijk toilet hun behoeftes gaan doen. Ik zou er zelf als ouder persoon niet op willen gaan, ben namelijk nauwelijks in staat om op mijn hurken te zitten. Als je dat je hele leven niet gewend bent is het geen pretje om ineens te moeten hurken om naar de wc te gaan. Ik heb in het verleden op campings in Frankrijk dergelijke toiletten moeten gebruiken. Toen was ik heel wat jonger, maar toen al meed ik campings waarvan ik wist dat ze die ondingen hadden.

  Hoe verzin je het...
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
  Is dit in een woning of een appartement?
  Indien een woning, en de beganegrondvloer ligt op zand, dan is verdiept inbouwen goed mogelijk. Bij een systeemvloer wordt het al een stuk lastiger.
   

  corny749

  • #10
  Het is een woning. De wc komt in de nieuw te realiseren dakopbouw. Deze komt bovenop het bestaande betonnen (tunnelbouw) dak. Er zal in ieder geval een dekvloer in komen, maar meer speling is er niet denk ik. Of er moet een gat in het beton worden uitgehakt...
   

  corny749

  • #11
  Overigens, @Evenwatanders met alle respect voor je mening over een hurktoilet maar deze voegt niets toe wat mij betreft. Het is me duidelijk dat een hurktoilet niet altijd positieve associaties oproept. Voor ons is het een privé toilet in de dakopbouw, wat niet door bezoekers en zelfs niet door onze kinderen gebruikt zal worden. Als het inpasbaar is, zal het hurktoilet gerealiseerd worden.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
  Dan win je max 7 cm, dat zal niet genoeg zijn.
   
  • Like
  Waarderingen: corny749

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu