Ervaring met spuit setjes

Plantje

  • #1
Ik wil een MDF verwarmingsombouw maken. Dit wordt een simpele MDF plaat waarin sleuven gefreesd worden om te zorgen, dat de warmte nog wel mooi naar buiten kan.
Die sleuven maakt het verven natuurlijk ook direct wat lastiger.

Daarom zat ik er over te denken de ombouw te spuiten alvorens deze te plaatsen.
Tevens willen we onze binnendeuren eens onder handen nemen. Dit hebben we in onze vorige woning ook gedaan. Alleen daar bleven we maar zien dat het geverfd was. Er zaten miniscule bobbeltjes op en soms zag je zelfs nog banen. Ik hoop dat het resultaat met spuiten beter is.

Nu heb ik ook al gezocht en ik zag dat de meningen over wel of niet spuiten verschillen. Als ik weer met de roller aan de slag ga ga ik in ieder geval eens op zoek naar zo'n mohair roller in plaats van een schuimroller.
Toch zag ik ook over spuiten wel positieve resultaten.

Mijn vraag is: over wat voor setjes hebben we het dan? Ik zag in de plaatselijke bouwmarkt een spuitset liggen voor € 50,- Maar in een ander gangpad zag ik een compressor voor € 110,- waar je dan voor € 30,- een verfspuit opzetstuk bij kunt kopen.

Wie kan mij adviseren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Compressoren van die prijsklasse leveren niet genoeg lucht om goed te kunnen spuiten.
Ik zou het gewoon met een roller doen.
 

Plantje

  • #3
En de losse verf set die ik gezien heb... hebben mensen daar nog ervaring mee?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Er zijn diverse merken dus dit is al lastig te beoordelen zonder te weten welk merk en type het is.

Los daarvan hebt u bij deze compressoren gewoon te weinig luchtopbrengst voor welke set dan ook.
 

Chathanky

  • #5
Als je verder zoekt dan enkel de bouwmarkten zijn er spuitsets te verkrijgen die niet zo veel lucht vebruiken.
Je moet voor een kleine compressor een spuit zoeken die de comppressor niet leeg trekt. Of zo nu en dan de compressor even de kans geven om op druk te komen.

Zoek een spuit met een lage werkdruk en een laag luchtverbruik.
Met een groot luchtverbruik is de spuitopbrengst vaak een stuk groter maar als het bij hobbywerk blijft kun je met wat minder ook wel genoegen nemen.
 

Fiesiekus

  • #6
Inderdaad, met een flinke luchtvoorraad (80 l vat op 5 bar heb ik) kan je met gemak een deur aan 2 kanten spuiten is mijn ervaring.

Een veel gemaakte fout is de reduceer te ver open, je moet eigenlijk proefondervindek de druk terugschroeven en kijken wanneer ie lekker werkt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
80 liter is geen vergelijking met de 25 liter die onder de compressoren zitten in de prijsklasse die TS noemt, complete onzin het daarmee te vergelijken.
 

Jvsteenb

  • #8
Ik heb een aantal spuiten, van goedkope onderbekerspuiten tot erg mooie bovenbekerspuiten, en heb zelf nog niet meegemaakt dat de luchtcapaciteit een probleem was. Een 25 litertank die door een 1-1/2PK compressor op druk wordt gehouden, is in de meeste gevallen méér dan genoeg. Ik moet er bij zeggen dat mijn ervaring voor 95% gebaseerd is op synthetische lakken, die meestal met spuitverdunner op de juiste viscositeit zijn gebracht - een behoorlijk làge viscositeit dus. De paar keren dat ik waterverdunvare lakken heb gespoten, was ik er niet echt enthousiast van, maar dit is ook een hele tijd geleden, er bestonden toen nog geen aircoatsystemen, HVLP bestond nog niet, en airless was ( op professionele drukketelsystemen voor muurverf na ) vooral een matig systeem waar elektrische bouwmarktspuitjes mee werkten.... Maar de spuitsystemen voor perslucht die nog steeds in grote getale worden aangeboden zijn nog nauwelijks veranderd.

Bij dit soort "ouderwetse" spuitsystemen is niet zozeer de luchtopbrengst van belang, als wel de kwaliteit waarmee de lucht geleverd wordt.
De drukval over de reduceerinrichting bij verbruik moet zo gering mogelijk zijn, en in het geval van synthetische lakken moet de aangevoerde lucht ook zo droog mogelijk zijn. Als je geen schroefcompressor met koeldroger tot je beschikking hebt, moet de reiniger/reduceerinrichting dus van hoge kwaliteit zijn, en dat is bij bouwmarktsetjes nooit het geval.
Het is vrij gebruikelijk voor dergelijke setjes dat de rustdruk van de reduceerinrichting zo'n 25-35% hoger ligt dan de verbruiksdruk. Waardoor je dus bij het indrukken van de trekker van de spuit direct een hoop lak nodeloos wegspuit, terwijl tegelijkertijd soms ook je nozzle wordt voorzien van een druppel aanhangende lak. Op die manier ben je het grootste gedeelte van de lak noodgedwongen náást je werkstuk aan het spuiten, en ben je nooit zeker van het resultaat. De vochtafscheiding van een goedkope reiniger/reduceerinrichting is doorgaans ook nauwelijks bestaand, wat voor grote problemen met de vloei kan zorgen.

Een GOEDE reiniger/vochtafscheider i.c.m. een GOEDE reduceerinrichting geschikt voor professioneel spuitwerk kost een veelvoud van de aangeboden compressorsetjes.

Dan is er de noodzaak tot adembescherming, een stofkapje voldoet absoluut niet. De ruimte waarin je spuit moet zo stofvrij mogelijk zijn, want door de verplaatste lucht tijdens het spuiten zal ALLE stof opdwarrelen - bovendien moeten insecten effectief buitengesloten zijn, want er is niets zo vervelend als een fruitvliegje in je verder strakke laklaag.

Het goede nieuws: er zijn ook meubelspuiterijen.....


Succes met je project,

Job
 

Plantje

  • #9
Dank voor je uitgebreide antwoord! ;)

Over het algemeen lees ik, dat het wel mogelijk is, maar niet zo'n gemak als dat ik zou verwachten. Verstandiger is het waarschijnlijk om gewoon goede rollertjes te halen en de onderdelen netjes met rollertjes en kwasten te lakken!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #10
Dat lijkt mij ook veel verstandiger. Wat ik mis in de reacties is ervaring.

Mist u die, dan is het spuitresultaat bedroeverder dan die paar bobbeltjes...
 

Chathanky

  • #11
Vaak wel ja maar dit hoeft niet per definitie zo te zijn.
 

Jvsteenb

  • #12
Kees de schilder schreef:
Dat lijkt mij ook veel verstandiger. Wat ik mis in de reacties is ervaring.

Mist u die, dan is het spuitresultaat bedroeverder dan die paar bobbeltjes...
Dat is zeker een punt... Hoewel het resultaat echt niet per sé slecht hoeft te zijn, zeker niet als je je een beetje inleest, probeert het proces te doorgronden, en bereid bent van je fouten te leren.

Ervaring kun je namelijk alleen maar opdoen door iets te DOEN. Dat kan plaatsvinden in het kader van een opleiding, maar ook door het aanpakken van klussen in een DHZ-situatie. En volgens mij is dit forum daar voor een belangrijk deel voor bedoeld?
Ik kan het natuurlijk mis hebben.

Plantje - hoe je het ook gaat aanpakken: Succes met je project!

vr. gr.

Job
 

Plantje

  • #13
Bedankt!

Dat is inderdaad ook waar ik het forum voor gebruik. Ideeën opdoen en kijken of ik er op voorhand al wat van kan leren.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #14
Dus mijne heren: Ergio Conclusio:

Oefening baart kunst.

Wat ik wil aangeven is dat de goedwillende DHZ-er te vaak direct een spuit aan wil schaffen als het met de hand geschilderde resultaat te wensen overlaat, met als eindconclusie dat spuiten ook niet de oplossing blijkt te zijn...door gebrek aan ervaring.

Want dat was dus de intentie van de vraagsteller als u zijn verhaal nog eens doorneemt :mrgreen:
 

Jvsteenb

  • #15
Ik denk dat je gelijk hebt, dat was de intentie van de vraagsteller. Die vraag is i.i.g. beantwoord, lijkt me.
Daarnaast was er een vraag over het type spuitsetje dat je evt. zou kunnen gebruiken, en die vraag is denk ik óók beantwoord - ik heb er i.i.g. mijn best voor gedaan :D

Onder de streep: de TS weet méér dan dat 'ie voorheen wist, en heeft een stuk meer ondergrond om z'n eigen keuze te kunnen maken. Doel gehaald, lijkt me !


vr. gr.

Job
 

Plantje

  • #16
Zeker! Vraag beantwoord en doel behaald :)

(Mijn intentie was ook correct ingeschat ;))
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu