Schilderen met menie

Snuff

  • #1
Dag forumleden,

In mijn oude huis zijn de deuren en kozijnen met een oude MATTE bruine kleur geschilderd. Nu kom ik er achter dat menie ongeveer dezelfde matte roodbruine kleur heeft. Kan ik mijn houtwerk daarmee zowel binnen als buiten schilderen? Beschermd het goed genoeg? Is het erg zacht zodat het snel beschadigd?

Bedankt voor het meedenken en eventuele reacties.


Snuff
 

Fiesiekus

  • #2
Ik weet niet of het zo'n goed idee is om kozijnen e.d. rondom in de menie te zetten. Het sluit nl. het hout erg dicht af; zeker bij oud hout is een verflaag die dampdoorlatend is, wel belangrijk om houtrot te voorkomen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Exact. Ijzermenie ( want loodmenie is natuurlijk helemaal uit den boze en bovendien niet meer toegestaan - alleen de loodvrije versie ) sluit af. Daarom gebruiken we het op hout alleen aan de muurkanten. De koppen van de balken worden met ijzermenie dus vochtafstotend gemaakt voordat ze in een muur worden opgelegd.
Ook bij kozijnen worden de muurzijden nog wel met menie behandeld.

Ijzermenie is een roestwerend product bedoelt om ijzer / metaal te conserveren. Heel stiekum gebruiken we loodmenie nog wel eens om roetvlekken van schoorstenen te isoleren alvorens te gaan stucen.

U kunt uw oude kozijnen ( indien u ze niet gaat afbranden / fohnen ) het beste met een alkydsysteem afwerken. Gaat u ze wel tot op het kale hout afhalen, dan is een vrolijker kleurtje misschien het overwegen waard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu