Epdm/Bitumen

Peter Feiken

 • #1
Hallo mensen

I.v.m. mijn aanbouw ben ik aan het bedenken wat ik nou op het dak wil plaatsen.
Ik twijfel dus tussen Epdm of Bitumen
Het gaat om een plat dak waarvan een gedeelte bijkeuken wordt en de rest van het dak wordt overkapping .
Momenteel gebeurt er niks i.v.m. het weer, geeft me mooi de tijd om mijn keuze te maken.

wil de bijkeuken isoleren met 70mm pir en de overkapping met 30mm pir (ivm condensvorming onder het dak)

Heb twee dakdekkers gevraagd deze zeiden o gewoon bitumen is goed genoeg.
en dat geloof ik ook wel maar toch nog wel twijfel

ik heb het afschot van het dak 1 kant opgemaakt de laagste kant van het dak is al gauw zn 9 meter lang uiteraard komen hier afvoeren in ( 1 staduitloop en 1 onder uitloop)
Des niettemin kan ik mijn voorstellen dat hier tegen de opstand altijd wel wat water blijft staan nou heb ik begrepen dat bitumen daar slecht tegen kan
Daarom denk ik dat epdm daarvoor beter geschikt voor is .

Bitumen kan ik niet zelf leggen heb geen brander etc en ook niet de ervaring.
Volgens mij moet dat met epdm wel lukken

Nadeel van bitumen is
Kan slecht tegen stilstaand water wat op het dak blijft liggen
Heb een mastiekstrook nodig
Heb een onderlaag nodig welke je mechanisch moet bevestigen
Moet het uitbesteden.

Voordelen bitumen
Blijft mooi strak liggen

Mijn vraag is klopt dit zoal?

Epdm daarin tegen
De dakdekker zij voor epdm zit je eigenlijk aan de verkeerde kant van het jaar het is te koud de kans dat je bij opwarming van het dak allemaal hobbels en luchtbellen krijgt is groot/of de opstaande rand kan los raken door spanning.
Op diverse websites lees ik dat je epdm prima kan leggen boven de 5 graden (dit ivm drogen van de lijm)
wie moet ik geloven?

Vaak zie je epdm daken die vol hobbels en bobbels zitten ik zou mij hier mateloos aan irriteren dit omdat wij van bovenaf recht op het dak kijken.

Op de websites van leveranciers geeft men vaak aan het niet genoeg laten drogen van de lijm de schuld
Maar vaklieden geven aan dat hier niets aan te doen is i.v.m. de werking van epdm (zomers zet het uit in de winter krimpt het )
Is het niet mogelijk om een mooi strak dak te leggen en dat deze ook mooi strak blijft liggen?

Voordelen epdm
sterk, kan goed tegen water wat eventueel op het dak blijft liggen
Is volgens mij voor een beetje handige doe-het-zelver prima zelf te doen
Geen mastiekstroken nodig

Nadelen epdm
Blijft vaak niet echt strak liggen (snel hobbels en bobbels)

Heb ik dit zo een beetje goed samen gevat ?

En wat zouden jullie mij in deze adviseren ?

Alvast bedankt
Groet Peter
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
Ik heb van het zomer een EPDM dakje geplakt, hoeken zijn erg lastig.
Maar het lag er super glad op.
Als ik nu kiijk allemaal plooien doordat de ondergrond werkt met temperatuur verschil.
 

Peter Feiken

 • #3
Ja precies daar ben ik ook een beetje bang voor, als je er niet direct opkijkt is het niet zo erg, maar als je s morgens de gordijnen open doet en het eerste wat je ziet is een hobbel bobbel dak dat zou ik minder vinden.
Overigens de pir platen waar de epdm op geplakt wordt werken toch niet?
Volgens mij werkt de epdm zelf .

1 punt voor een bitumen dak dus
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #4
Ik heb geen isolatie eronder, ondergrond is hout en dat werkt, ik zie de planken duidelijk liggen.
Ik ben echter in mijn werk regelmatig op daken en vergeleken bij de professioneel geplakte daken ligt die van mij er nog prachtig bij.

Ik heb juist geen bitumen genomen ivm veiligere verwerking.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #5
Ik heb juist enkel ervaring met bitumen. Had het geluk een opa te hebben gehad die beroepsmatig veel bitumen daken heeft gemaakt en mij dit ook heeft geleerd en van wie ik de gereedschappen nu heb.

Bitumen is wellicht wat meer werk en de meesten kunnen dit niet zelf (je gaat voor 1 dakje geen brander etc. aanschaffen). Qua duurzaamheid is het volgens mij wel een stuk beter en blijft mooi strak liggen. Een paar jaar geleden heb ik het dak van mijn carport opnieuw gedaan, zit in het zicht vanuit de slaapkamer en ziet er nog steeds perfect uit.

Mijn ervaring is dat op bitumen ook gerust wat water mag blijven staan. Ik ken daken in de familie die mijn opa heeft gemaakt en die al 30+ jaren strak en lekvrij liggen met in natte periodes continu wel wat water op bepaalde plekken.
 

Peter Feiken

 • #6
Oke

Ja ik ga wel isoleren als ik kies voor bitumen dan besteed ik het aanbrengen van de toplaag uit ivm gebrek aan ervaring en apparatuur.

Overigens over het uitzetten het is niet een heel groot dak het eerste gedeelte (waar de bijkeuken komt is ongeveer 3x3 meter wat er aan vast zit is ongeveer 2x6 meter en daar nog is aan vast 5x4 maar dat is een drie hoek.)
Ik kan me voorstellen dat hoe groter het oppervlak is hoe meer je last hebt van werking en dus plooien
 

Peter Feiken

 • #7
Oke bedankt Vonken trekker

2 punten dus voor Bitumen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Hoe meer hoeken in je dak des te minder voordeel van het prefab systeem.
In EPDM zal ook verschil zitten. Neem toch aan dat door fabrikanten in het productie proces gezocht wordt om het materiaal zo strak mogelijk uit gerold of gevouwen op het dak te krijgen ongeacht de temperatuur.
 

Peter Feiken

 • #9
Ik heb het idee dat epdm een behoorlijk uitzetting coëfficiënt heeft.
Als je het bij een koude temp plaatst en zomers wordt het warm zal de epdm uitzetten en krijg je plooien lijkt mij , plaats je het bij een warme temp dan zal het in de winter krimpen en komt er spanning op de randen te staan. tenminste zo heb ik het begrepen?

hoe groter het oppervlak hoe meer kans op plooien en of spanning neem ik aan.

Moet daarbij wel zeggen jaren geleden ooit is epdm laten plaatsen op het bedrijfspand van mijn ouders dit was een behoorlijk groot oppervlak en had een puntdak . hier waren banen epdm opgelegd en aan elkaar gelast.
Dit dak heeft er altijd super strak op gelegen zomers en in de winter.
Maar goed dit waren dan ook banen en geen prefab.

Overigens het pand is jaren geleden gesloopt, toen men ging slopen kwam er een grote grijper die pakte een punt van de epdm en trok het er in 1 geheel van af, zo ongelofelijk sterk is dat spul
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #10
Even een ander punt, ik heb sinds een jaar epdm op mn platte dak laten leggen, en in de zomer is het veel minder warm boven in vergelijking met bituum, want mijn epdm is namelijk wit. hoe het zich gedraagt qua vervorming geen idee ik kom er zelden, maar de keren dat ik er was lag het er nog steeds strak bij.
 

Peter Feiken

 • #11
Witte epdm had ik nog nooit van gehoord?

Dit vondt ik er over

Kan de EPDM in het wit worden geleverd?
Toegevoegd door Dakrubbercentralein EPDM
Sommige klanten houden minder van een zwart plat dak en vragen ons daarom of een wit dak in EPDM mogelijk is. Dit kan perfect, maar wij raden het af. Wij vertellen je in deze blog graag waarom.


In Zuiderse landen zien we zeer veel witte platte daken. Dit heeft ook een bedoeling. In deze warme landen reflecteren witte daken het zonlicht waardoor ze de binnenruimtes koeler houden. Zwart absorbeert de zonnewarmte waardoor het de binnenruimtes warmer maakt.Wanneer we kijken naar ons klimaat, dan moeten we vaststellen dat isolatie hier vooral bedoeld is om de koude buiten te houden. Vanuit dat opzicht is een wit plat dak contraproductief.Is EPDM in het wit verkrijgbaar?

Wanneer je – ondanks de isolatienadelen – toch een wit dak wil, dan kan dit eventueel uitgevoerd worden in EPDM. In dat geval wordt de garantieperiode wel met de helft ingekort. Normaal krijg je op EPDM bij Dakrubbercentrale een garantie van twintig jaar. Bij witte EPDM wordt deze ingekort tot tien jaar.Waarom? Eén van de belangrijkste eigenschappen van EPDM is de UV-bestendigheid. De zonnestralen hebben geen impact op de elasticiteit van EPDM, ook niet na vele jaren. Het is vooral roet in de EPDM dat dakrubber bestendig maakt tegen de zon.Om witte EPDM te creëren, moet het roet uit de folie worden gehaald en vervangen door andere stoffen. Daardoor daalt meteen ook de bestendigheid tegen de EPDM tegen UV-straling van de zon.Met andere woorden: door het verwijderen van het roet en het wit maken van de EPDM, verliest EPDM één van zijn belangrijkste voordelen. We raden witte daken in EPDM dan ook af.

Dus dat lijkt me niet echt aan te bevelen
Wel kan ik me voorstellen dat er minder werking is van de epdm ivm met minder temp schommelingen
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #12
Ik kon kiezen, maar ze adviseerden toch echt wit epdm, met een verwachte levensduur van 25 jaar minimaal, ik heb een directe connectie met mensen in dat bedrijf dus verwacht niet dat ik voorgelogen ben. Wat betreft de warmte, ja, ik krijg in de winter minder gratis warmte van dat dak, maar dat weegt voor mij echt niet op tegen de koelte van de zomer. Ok, kost me wellicht geld, maar dat zal niet in de papieren lopen, en je huis verwarmen zijn wij beter op ingericht dan koelen, en aangezien we steeds hetere zomers krijgen vind ik dit voor mij een prima keuze. Ik raad ook niets af, ik meld er wel bij denk er goed over na.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #13
Haemmertime :wink:
 
Laatst bewerkt:

Rooster

Specialist Geluid
 • #14
Volgens mij is de uitstraling van een wit het dak 's nachts veel minder dan een zwart dak. Dat weegt volgens mij op tegen het beetje instraling overdag.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #15
Volgens mij komt uitstraling niet iedere nacht voor.
Veel minder en een beetje?

Wat ik heb ervaren is. Een luxaflex aan eenzijde zwart gespoten. Dat verhoogt zodra de zon schijnt best aardig de temperatuur van onze boven verdieping.
Die paar dagen en ik dacht afgelopen zomer waren er minder dan 20 dagen boven de 28 graden.

Ik geef toe een boven verdieping met platdak kan best airco gewenst worden. Maar glas waar de zon opstaat zal veeeeel meer invloed hebben.

Maar ik geef nog niet toe tenzij bewezen dat zwarte oppervlakken alleen maar nadeel zijn.
Te veel ervaring met een zwarte dakbedekking.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #16
@Wgb, ik snap de knipoog niet helemaal?:o
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #17
We hebben het al eerder gehad over zwart of wit wel of geen airco. Ik hoop dat je erniet teveel achter zoekt.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #18
Oh ja dat kan ik me nog herinneren, nee ik zoek er niks achter, geen probleem, ik ben niet zo moeilijk
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu