Overgang EPDM naar bitumen van buren op plat dak + overschot voorkant

LeviS

  • #1
Een dubbele vraag over het isoleren van mijn platte dak, waarop nu bitumen ligt. Dit is nog goed waterdicht, maar wel oud. Daarom wil ik het volgende doen:

- bitumen als dampdichte laag
- 100mm PIR als isolatie
- EPDM als toplaag

Nu heb ik twee vragen waar ik niet helemaal uit kom. (1) De dakrand kan/mag aan de voorkant van mijn huis niet opgehoogd worden (straatbeeld), maar 100mm PIR is eigenlijk teveel. Nou heb ik een behoorlijke oversteek en voldoende ruimte om de isolatie dus te laten stoppen bij de muur, waardoor het verschil in hoogte in het straatbeeld niet zichtbaar is. Achter is het prima om de dakrand op te hogen indien nodig. Nu wil ik de PIR enigszins schuin naar rechts laten lopen, waardoor er dus een 'waterafvoer' komt die kant op, zodat water zich niet kan verzamelen tegen de PIR aan de voorkant. Willen jullie daar eens op reageren? Is dat de beste oplossing? Voor een regenpijp maken is een ander idee geweest, maar intensief en behoorlijk ingrijpend voor het straatbeeld (want nu geen regenpijp).

(2) Mijn huis staat in een rijtje met platte daken, beide buren hebben een bitumen dak. Hoe maak ik de overgang van mijn nieuwe EPDM dak naar hun bitumen dak op een goede manier? Laat ik de PIR tot aan de uiterste rand gaan of zorg ik aan beide kanten voor een soort 'regenafvoer' (in dat geval zou ik bij vraag 1 ook een punt kunnen creëren).
Maar kan ik de EPDM gewoon op/over hun bitumen lijmen, dan leg ik mijn EPDM dus eigenlijk voor 20cm op hun dak (uiteraard in overleg)? Of moet er iets van een zinken plaat overheen, dat is nu niet zo.

Afbeeldingen:
- daksituatie: zoals mijn plan nu is met als doel dat het dak voor niet te hoog wordt voor de huidige dakrand.
- situatie 2: evt aan beide zijden een 'regendoorvoer' maken naar achteren
- schermafbeelding: huidige situatie vanaf de achterkant van het dak

Noot: door een operatie ben ik nog even genoodzaakt vanachter mijn laptop te 'denken', daardoor heb ik geen afmetingen over exacte hoogtes van de dakrand e.d.

daksituatie.png situatie 2.png Schermafbeelding 2023-02-23 om 22.36.56.png
 

LeviS

  • #2
Kleine poging om deze vraag nog even naar boven te werken in 't forum (geen idee of dat zo werkt). Jullie meedenken wordt enorm gewaardeerd!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
LeviS schreef:
(2) Mijn huis staat in een rijtje met platte daken, beide buren hebben een bitumen dak. Hoe maak ik de overgang van mijn nieuwe EPDM dak naar hun bitumen dak op een goede manier?
EPDM kan je niet in het vlak, dakvlak, aan bitumen verbinden. De bitumen en de EPDM met een opstand, waardoor je een van de twee materialen boven het dakvlak.
Een deklijst van metaal kan een betere oplossing zijn.
Onderzoek of ieder zijn eigen hemelwater kan krijgen.

Dakopstand en deklijst voor twee materialen.jpg
 
  • Like
Waarderingen: LeviS

Sander 1972

  • #4
Beste is gewoon bitumen
 

LeviS

  • #5
Waarom @Sander 1972 ? Ik heb juist het idee dat EPDM een betere keuze is qua duur en gemak...
@Wgb je bedoelt toch dat de eerste in je plaatje NIET kan en het tweede deel een oplossing is? Dat klinkt inderdaad goed, dat ga ik eens met de buren bespreken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Tweede plaatje is de beste oplossing.
Het eerste plaatje is dat je een opstand moet maken en licht de sluier iets op in verband met de hemelwaterafvoer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu