EPDM aansluiten op bestaande bouw

W09TTB

  • #1
Goedenavond,

Gezien er hier een hoop EPDM specialisten rondzwerven, wil ik jullie graag om wat ideeën en of tips vragen.
Met EPDM specialisten bedoel ik uiteraard niet de zzp’er, maar de medeklusser die meer ervaring heeft met EPDM dan mij.
Mijn doel is dan ook zeker niet, om iemand te vinden voor een offerte! :mrgreen:

Waar het eigenlijk om gaat is het volgende, ik heb een bestaand schuurtje wat ik wil gaan uitbreiden d.m.v. een aanbouw van Douglas.
Ik heb al wat zitten tekenen en heb al een aantal varianten bedacht voor de overloop van het schuine dak (bestaande bouw) naar het plat dak (nog te bouwen deel).
Nu wil ik graag de hoogte van de aanbouw gelijk hebben met de rechtse buurman, deze heeft al de aanbouw staan en wanneer ik deze hoogte aanhoud, dan heb ik de dakbalken in mijn aanbouw op de juiste hoogte liggen.
Het nadeel van deze hoogte is wel dat ik met het plat dak bij mij bestaande bouw halverwege het dak ergens uit kom.
Op zicht geen probleem, alleen hoe los je dit het mooiste op… ?

Omdat plaatjes meer zeggen, dan tekst probeer ik het hieronder duidelijker te maken.

Hieronder een overzicht van wat het ongeveer moet worden, de middelste aanbouw moet nog gebouwd worden. :wink:Hieronder een tekening van de voorzijde en achterzijde van de aanbouw, ik heb even een hoop dakbalken weggelaten, zodat het wat duidelijk te zien is in de tekening:

Uiteraard ga ik het hele plat dak bedekken met 19mm underlayment en laat deze doorlopen tot het schuine dak:In de tekening kan je zien dat het bestaande dak (rood) volledig is voorzien van vezelcemtent golfplaten, dak is recentelijk nog vernieuwd, dit zijn nu zwarte vezelcementplaten:Op het bestaande dak liggen 8 vezelcement platen, dus het gaat eigenlijk alleen maar om de onderste rij (4 dakplaten).

Nu dacht ik de onderste 4 vezelcement dakplaten te verwijderen en dan het bestaande dak te voorzien van underlayment, en dan vanaf het bestaande dak het EPDM te leggen en deze door te laten lopen over het volledige platte dak van de aanbouw.

Wanneer ik het zo oplos, dan zit ik wel met het probleem dat je aan de onderzijde van de bovenste rij vezelcement platen binnen kijkt. Dit kunnen we natuurlijk oplossen met een strip van schuim welke hier voor gemaakt zijn, echter vind ik dat niet de mooiste oplossing.

Hier zou ik dan ook graag gebruik maken van jullie ideeën, dus deze zijn meer dan welkom! :mrgreen:

Een mogelijke oplossing zou ook nog kunnen zijn dat ik na het aanbrengen van de underlayment (schuin dak) en het EPDM, dat ik dan weer iets bedenk om de bestaande onderste rij vezelcement platen terug te leggen.
Op deze manier hebben we een waterdicht dak door de EPDM en monteren we de vezelcement platen enkel voor het zicht, zodat het schuine dak weer een geheel is.

Vergeet bijna een belangrijk iets...
In eerste instantie had ik gedacht gewoon de onderste rij vezelcement platen op het plat dak uit te laten komen, maar gezien de hoogte ga je dan aan de voorzijde en achterzijde een rare hoek tussen de bovenste en onderste dakplaten creëren, het aanzicht wordt er dan niet mooier op, een dikke rand (bijvoorbeeld plank tegen de kopse kant) om dit af werken zag er ook niet netjes uit. :wink:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zorg ervoor dat het dakbeschot-en bedekking tot een 5 tot 10 cm boven de opstanden uitkomt.
De underlayment zet je vanaf het dak een stukje schuin omhoog. De rode lijn daar komt voetlood of iets anders. De EPDM komt tot bovenzijde underlyment. Is er onder de golfplaten een onderdakfolie aangebracht leg je deze boven op de EPDM. De onderzijde van de golfplaten komen gelijk of iets lager dan de dakopstanden.

 

W09TTB

  • #3
Hi Wgb,

Bedankt voor je reactie! De omschrijving is echt duidelijk.
Onder de golfplaten is geen onderdakfolie aangebracht, op zich is de bestaande bouw destijds apart ingedeeld.

De voorzijde van de bestaande berging (waar de rode lijn gezet is) is van mijn buren, de achterzijde is uiteraard mijn berging.
De berging van de buren staat dus voor de helft op mijn grond en vice versa.

Ik moet dus rekening houden met het correct afdichten van de berging van de buren, deze hebben er een plafond in afgemonteerd incl. isolatie.
Vandaar in eerste instantie mijn idee de onderste rij te verwijderen en dan de berging dicht te leggen met underlayment tot de helft. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu