Enkele vragen over vloerverwarming.

Bjorn2k

  • #1
Ik ben bezig met het bouwen van een nieuw huis. Daarin komt overal vloerverwarming. Ongeveer 260 m2.

Allereerst een vraag over de verschillende soorten verdelers.

Bijvoorbeeld de therminon 5000 is verkrijgbaar met of zonder inregelventiel en met of zonder terugslapklep? Wat zijn de voordelen van deze twee componenten.

Vraag over slang.

Waar moet ik op letten bij aanschaf slang? Zit er veel verschil in merk?

Ketel.
Wat is een modulerende ketel?
 

Xr8

  • #2
Over merken mogen hier geen uitspraken worden gedaan.

Ik zou een verdeler nemen met deze componenten erop. Kan nooit kwaad. De terugslagklep is ervoor om de verdeler hydrolisch neutraal te maken. De pomp in de verdeler heeft dan geen invloed op de rest van de installatie. Het inregelventiel dient ervoor om de verdeler in te kunnen regelen. Maw de verdeler krijgt de hoeveelheid liter welke benodigd zijn. Dit is van belang bij waterzijdig inregelen.

Bij de slang zorgen dat je diffusiedichte slang hebt, maar ik denk dat alle slangen geschikt voor vloerverwarming dit tegenwoordig wel zijn.

Een modulerende ketel is een ketel welke op alle standen tussen de minimale brandstand en de maximale brandstand kan branden. Maw bij een modulatie bereik van 20-100% kan de brander op elke stand tussen 20% en 100% branden. Eea wordt door de elektronica geregeld op basis van aanvoer en retour temperaturen.

Tegenwoordig zijn alle Hr ketels zo uitgevoerd.

De oudere aan/uit ketels konden alleen maar voluit branden of niet. Dit is het verschil.

Succes.
 

Bjorn2k

  • #3
Bedankt voor de uitleg. Maar wat je dus zegt is dat het merk niet ze heel veel uitmaakt hij moet wel diffuus dicht zijn?
 

Xr8

  • #4
Difuusdicht is wel belangrijk. Heb al jaren geen vloerverwarmingsbuis meer gezien welke dit niet is. Heb je buis welke niet difuusdicht is dan moet je vaak met platenwisselaars en extra pompen gaan werken omdat dit water wat door deze slangen gaat niet door de ketel mag.

Over merken mogen hier geen uitspraken worden gedaan. Ga er maar vanuit dat de prijs mogelijk iets over de kwaliteit zegt.

Succes.
 

Bjorn2k

  • #5
Nog een aanvullend vraagje: als je je vloerverwarming wilt voorbereiden op toekomstig koelen, waar moet je dan rekening mee houden.
 

Fiesiekus

  • #6
Dat dat niet lukt. De warmte-overdracht door natuurlijke convectie is veel te laag. Dat werkt alleen met geforceerde koeling mbv van ventilatoren e.d.
 

Chathanky

  • #7
In beperkte mate is koeling goed mogelijk.
Zeker als je 260 m2 over de verdiepingen koeling hebt heeft het zeker wel wat effect.

21 graden haal je niet in hartje zomer maar dit is niet aangenaam bij 30 graden buiten.
6 graden verschil tussen binnen en buiten is hartje zomer echt wel behagelijk te noemen.

Direct wegkoelen van de temperatuur is ook niet heel effectief maar het voordeel is wel dat je 24 uur per dag de vloer kan koelen in de zomer met een gering koelvermogen.
Je koelt zeg met 1,5 kw 24 uur per dag in de echte warme periode en dat is over 8 uur genomen 4,5 kw als je dit zou doen met een airco.
 

Fiesiekus

  • #8
Volgens mij krijg je condens en dus vochtplekken op de vloer en koude voeten. De warmte-overdracht van een koude onderlaag naar de warme bovenlaag is heel gering; dit principe werkt beter bij een koude plaat in het plafond.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
@ Fiesiekus, toch weer terug naar school :mrgreen:

Het principe van koelen met vloerverwarmingsslang wordt al weer enkele jaren gedaan en werkt naar behoren.

De meet voorwaarden worden aangepast met bij voorbeeld dauwpunt regelingen om te voorkomen dat de vloer nat wordt.

TS moet er alleen rekening mee houden als er ook gekoeld moet gaan worden dat er andere slangverdelers gebruikt moeten worden en dat de koelleidingen naar de verdelers hermetisch moet worden geïsoleerd ivm condenseren.

Ook regeltechnisch moet er wel het eea aangepast worden om het omschakelen van verwarmen naar koelen te realiseren.

TS Vr Gr en succes ermee
 

Fiesiekus

  • #10
Ik ga zo meteen... :wink:
 

Xr8

  • #11
In deze gevallen worden er wel kunststof verdelers gebruikt ivm de al aangegeven condensatie van koude oppervlakken. Isoleren van alle leidingen boven de vloer is van groot belang.

De groep welke door de douche gaat wordt vaak afgesloten in koelbedrijf om koude voeten te voorkomen en omdat daar de luchtvochtigheid erg hoog kan zijn en dit zeker op de vloer zal neerslaan.

Er bestaan elektrische programmeerbare groepenaansturingen waarbij de regeling een koelcommando krijgt en daarop de ingeprogrammeerde groepen afsluit vna het koelbedrijf.

Houd er tevens rekening mee dat je thermostaten andersom moeten gaan werken. De regeling gaat ook deze signalen inverteren.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu