Ellende met vloer

Leergierige klusser.

  • #1
Dag heren/dames,

Ik heb een huis uit 1910. Ik wilde graag mijn laminaat vervangen. Dacht even paar daagjes werk maar helaas zit het weer tegen. Toen ik het laminaat eruit haalde merkte ik dat de ondervloer wat vochtig was. Deze groene platen verwijderd de folie eronder ook en helaas de gehele vloer voelt zeer vochtig aan.

Ik ben verder gaan kijken. En nu blijkt dat er een cementdeklaag van 10cm zo op het zand is gelegd, dit zand voelt ook enigszins vochtig aan. Ik zie verder geen scheuren in de vloer zitten maar hij is wel ontzettend ongelijk 3/4cm op sommige plekken. De meest vochtige plekken zitten rondom de muren. Maar de gehele vloer is vochtig. Wat betreft de fundering heb ik geen idee waaruit deze bestaat, maar verwacht een zandbak.

Ik heb via via iemand gebeld en die adviseerde mij om de cementvloer eruit te halen, zand glad te maken folie eroverheen te plaatsen en dan 10/12cm cementdekvloer erin te leggen met netten erin. Alleen nu lees ik overal dat er wel degelijk een betonvloer onder moet. Is dit ook echt zo? Gezien er nu een cementvloer in zit(voor God weet hoelang minimaal 18 jaar.) en deze nog nergens is gescheurd? Of zou de oplossing die deze beste meneer mij adviseert ook volstaan? Zo ja voor hoelang? Ik heb echt geen zin in een torenhoge kostenplaatje. Maar ik wil dit uiteraard het beste gemaakt hebben.

Alvast bedankt.

Mvg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Die je gevraagd hebt is bakker?

Wat wil je precies oplossen met de nieuwe vloer? Alleen ongelijkheid eruit halen daar hoeft de vloer er niet voor uit.

Als je de vloer gaat vernieuwen is het erg handig te weten wat voor fundering je hebt. En uiteraard moet er eerst een betonvloer gemaakt worden. Kan je meteen de vloer goed isoleren.

Als er "optrekkend vocht" in de muren zit, is er mogelijk meer nodig.
 

Leergierige klusser.

  • #3
Nee degene zit ook in de vloeren heeft zelfs een bedrijf. Is zeker geen bakker.

Plus snap zijn redenatie wel. Het is immers lang goed gegaan met deze vloer.

Gr
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
De beton is te koud. Warmtestroom van warm naar koud, idem het vocht in die stroom naar koud gaat. Weet je zeker dat er geen laag ligt die minder vocht doorlaat.
Ik vraag me wel af waarom via via iemand jouw niet geadviseerd heeft om isolatie aan te brengen. We gaan met steeds lagere temperatuur verwarmen dan moet je geen vloer in huis hebben die steen koud blijft.
 

Leergierige klusser.

  • #5
Ja ik kan natuurlijk het hele hebben en houden eruit tikken en volledig opnieuw opbouwen(wil ik ooit ook doen) Natuurlijk zal het huis niet aan het huidige standaard voldoen(1910) een leuk voorbeeld is bijvoorbeeld de riolering van de WC boven loopt door de gevel naar buiten via de aanbouw door de overkapping de grond in. Maar om nu minimaal enkele duizenden euro's in t huis te stoppen heb ik nu gewoon weg niet het budget voor. En ik ben bang dat ik nog veeeel meer ellende tegenkom als ik besluit dit te doen. Ik stel dit liever wat uit als ik de gehele verdieping ga aanpakken (keuken,stucwerk, elektra, riool, leidingen) nu wilde ik gewoon een goedkoop vloertje erin leggen omdat de huidige echt total loss was maar omdat de vloer zo onregelmatig is/vochtig is en de vorige eigenaar dit heeft oplost met dubbele ondervloer / piepschuim en weet ik wat allemaal. Ik denk dat ik de zooi gewoon terug leg als de vloer enigsinds gedroogd is en dan over x aantal jaar echt alles ga doen. Zou het anders ook niet weten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Er is hier genoeg geschreven om het optimaal te kunnen gaan doen met je budget.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Het komt wel vaker voor, dat er op vloeren alleen een cement dekvloer is aangebracht.
Vaak bij oude huizen of boerderijen die op droge zandgrond gebouwd zijn.
Als het tijdelijk is om de kosten te drukken, zou je zoals geadviseerd weer een dikke gewapende cementdekvloer terug kunnen plaatsen met een waterdichte folie (bouwzeil) er onder.
Dan moet je alleen zorgen, dat je de zandgrond er onder zo min mogelijk verstoord want als je gaat graven dan is de grond minder verdicht en gaat dan verzakken en krijg je straks scheuren.
Laat dan ook vloerspecie uit een silo komen, die is vaak beter gemengd en sterker als dat je zelf specie draait
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Dan kan je nu de ergste putten dichtsmeren en verder de vloer lekker laten liggen totdat je genoeg hebt gespaard om het goed te doen. Alles wat je nu uitgeeft aan lapmiddelen, is in principe weggegooid geld.

Vocht in een vloer is geen probleem met een goede dampdichte folie erop. Uiteraard de naden afplakken met de juiste tape.

Zorg voor een goede ventilatie in huis. Dat is voor je gezondheid erg belangrijk.

Een huis uit 1910 kan prima aan de eisen van deze tijd voldoen. Ik heb er zo eentje. Alleen de vloer heb ik vanwege het budget toen de keus gemaakt deze te laten liggen. Achteraf gezien een volstrekt verkeerde keus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu